Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 0



Daudzpusīgā rudens dāvana – kālis. Kā to garšīgi pagatavot?

Drošs veids, kā drēgnos rudens vakarus padarīt patīkamākus, ir sevi un tuviniekus pārsteigt ar kādu kulinārijas eksperimentu. Šis rudens mūs ir lutinājis ar bagātīgu ražu, un sezonālie dārzeņi visgardākie un veselīgākie ir tieši patlaban - aktīvākajā ražas novākšanas laikā. Jau pavisam drīz lielveikalu plauktos parādīsies arī kālis. Šo dārzeni pazīst visi, taču nereti, it īpaši pilsētnieki, to nav paguvuši iepazīt un iemīļot. Par to, kā garšīgi pagatavot šo saldeno un veselīgo sakni, stāsta lielveikalu tīkla „Maxima Latvija” Pārtikas ražošanas departamenta direktore Sigija Spure-Vavilova.

Neskatoties uz to, ka pirmās liecības pār kāļiem zināmas jau no Senās Persijas laikiem, eiropiešu ēdienkartē kāļi nonāca 16. gadsimtā, kad tie vecajā kontinentā pakāpeniski izplatījās kā ēdams un garšīgs dārzenis. Sākotnēji tie īpaši iecienīti bija Vācijā, bet Anglijā kāļi ar gaļu kļuva pat par nacionālo ēdienu. Līdzīgi kā latviešu folklorā atrodama pasaka par rāceni, vācu folklorā labi pazīstama ir pasaka par kāļiem un kalna garu Rubecalu. Turklāt zināms arī, ka kālis bijis vācu rakstnieka Gētes iecienītākais dārzenis.

Kāļi jau vairākus gadsimtus tiek audzēti arī Latvijas teritorijā. Dārzenis lieliski iztur pavasara un rudens salnas, kā arī ražīgi aug kā mālainās augsnēs, tā arī nosusinātos purvos un kūdrā, bet saknes labi uzglabājas visu ziemu.

Kā kāli pagatavot?

Kālis pēc savas struktūras ir ciets, bet tam piemītošā garša ir salda. Dārzeni apstrādājot termiski, tas iegūst īpatnēju aromātu, tāpēc, gatavojot, piemēram, maigu dārzeņu zupu, pietiks vien ar nelielu daudzumu kāļa. Tradicionāli kāļus vāra sālsūdenī (ap 10 g sāls uz 1 l ūdens). Tomēr pirms gatavošanas kāli noteikti jāpagaršo, jo, ja tas gadījies sīvs, pirms gatavošanas to vēlams apliet ar karstu ūdeni.

Kāļa lietošana uzturā ir sevišķi ieteicama, jo tas satur daudz vērtīgu uzturvielu. Vidēji 100 g kāļa satur 1,2 g olbaltumvielu, 0,1 g tauku, 7,4 g ogļhidrātu un 1,5 g šķiedrvielu, 10 mg nātrija, 238 mg kālija, 40 mg kalcija, 14 mg magnija, 41 mg fosfora, 1,5 mg dzelzs, 30 mg C vitamīna, 0,05 mg B1 un 0,05 mg B2 vitamīnu, 1,05 mg PP vitamīna un 0,05 mg beta karotīna. Augstvērtīgā satura dēļ kāļi tiek izmantoti arī sulas spiešanai. Jāņem vērā, ka pēc vārīšanas kāļus nav vēlams uzglabāt ilgāk par 3 stundām, jo pēc šī laika dārzenim ļoti strauji sāk noārdīties C vitamīns.

Iespējas kāļa pagatavošanai ir ļoti plašas. Kāļi ēdami svaigi, sautēti, vārīti, cepti, biezeņa veidā, kā arī pildīti. Turklāt ēdami ir arī kāļa laksti, kuri svaigā veidā ir īpaši augstvērtīgi, jo bagātīgi satur antioksidantus. Daudzi nezina, ka sasmalcinātā veidā kāļi skābējami gluži tāpat kā kāposti. Iespējas ir teju neierobežotas!
Iegādājoties kāli, vēlams izvēlēties vidēja izmēra sulīgu un smagu dārzeni. Turklāt jāpatur prātā, ka maza izmēra kāļi vienmēr būs saldāki un maigāki, turpretī liela izmēra kāļi būs ar šķiedrainu struktūru un sīvāku garšu.

Receptes iedvesmai:

Kāļu bļodiņas ar biezpienu

Nepieciešams:

300 g kāļu,
140 g biezpiena,
20 g mannas putraimu,
1 ola,
20 g cukura,
20 g sviesta,
skābs krējums un kanēlis pēc garšas

Pagatavošana:

kāļus nomizo, izvāra, pārgriež uz pusēm un katrā pusē ar karoti izveido iedobumu, lai izveidotos bļodiņa. Biezpienu sajauc ar cukuru, olu, mannu un sīki sasmalcinātiem kāļiem, ko iegūst no izveidotās bļodiņas. Pildījumu labi samaisa, iepilda kāļa bļodiņās, uzliek sviesta piciņas un cep cepeškrāsnī. Pasniedz ar skābu krējumu un kanēli.

Cepti kāļi ar sieru

Nepieciešams:

400 g kāļu,
2 ēdamkarotes sviesta,
2 olas,
100 g skāba krējuma,
50 g sarīvēta siera,
diļļu vai pētersīļu zaļumi.

Pagatavošana:

nomizotus kāļus sagriež nelielās šķēlītēs, sautē vai cep sviestā līdz gatavi (mīksti). Kāļu šķēlītes pārliek cepešpannā vienmērīgā kārtā. Jēlas olas labi sakuļ ar skābo krējumu un sarīvētu sieru. Ar šo masu pārlej sagatavotos kāļus. Cep cepeškrāsnī. Pasniedzot pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.