Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 3


Glada klāšanas etiķete jeb kā nekļūdīties pareizās dakšiņas izvēlē

Redakcija
Redakcija

Piedāvājam jums iepazīt klasisko Eiropas galda klāšanas etiķeti, kas palīdzēs jums ne tikai pareizi izvēlēties piederumus dažādās viesībās un pieņemšanās, bet arī pašiem uzklāt galdu pēc visiem noteikumiem.

Attēlā redzamie priekšmeti:

1. Šķīvis- paliktnis

2. Siltā ēdiena šķīvis

3. Uzkodu šķīvis

4. Salvete

5. Uzkodu dakšiņa

6. Dakša zivs ēdieniem

7. Dakša siltajiem gaļas ēdieniem

8. Nazis siltajiem gaļas ēdieniem

9. Nazis zivs ēdieniem

10. zupas karote

11. Uzkodu nazis

12. Kafijas (tējas) apakštasīte

13. Kafijas(tējas) tasīte

14. tējkarote kafijai (tējai)

15. Maizes šķīvītis

16. Sviesta nazis

17. deserta nazis

18. Deserta karote

19. Deserta dakšiņa

20. šampanieša glāze

21. Baltā vīna glāze

22. Glāze stiprajiem spirtotajiem dzērieniem

23. ūdens glāze

Galda piederumu izkārtošanas īpatnības

Nažus uz galga novieto ar aso malu pret šķīvi, dakšiņas- ar zariem uz augšu.










Tālāk no šķīvja atrodas tie piederumi, kas būs vajadzīgi vispirms.










Glāzes novieto uz galda taisnā līnijā 45 grādu leņķī pret galda malu.










Vistālāk novietoto glāzi izmanto pirmo.










Izlietotos traukus, mainot ēdienus, novāc no galda. Līdz maltītes beigām paliek tikai ūdens glāze.










Ieturot pauzi ēšanā, piederumus novieto uz šķīvja krusteniski, naža asajai pusei jābūt pagrieztai pa kreisi, dakšiņai- ar zariem uz leju. Ja iedomājamies pulksteņa ciparnīcu, tad naža spalam būtu jābūt uz 5, bet dakšiņas spalam uz cipara 7.








Maltītes beigās piederumus novieto paralēli blakus vienu otram uz šķīvja, tā, lai spali iedomātā pulksteņa ciparnīcā atrastos uz pieci. Naža asā puse atrodas virzienā pa kreisi.










Ieskaties! Noderīgi!

Grāmatā “Galda klāšana. Uzvedība pie galda”, ko izdevis Apgāds Zvaigzne ABC, sistematizētā un ilustrētā veidā sniegta informācija par galda kultūru: galda piederumu un trauku vēsturi un funkcijām, galda klāšanu, ēdienu un dzērienu pasniegšanu, galda dekorēšanu un uzvedību pie galda.
Sagatavojot izdevumu, autore izmantojusi pieredzi, ko guvusi Lielbritānijā, Zviedrijā, Spānijā, Austrijā, Somijā, Slovēnijā, Polijā un Vācijā.
Grāmata paredzēta visiem, kas interesējas par galda kultūru. Tā noderēs vidējo mācību iestāžu audzēkņiem un studentiem, kas apgūst sabiedrisko ēdināšanu, ēdināšanas uzņēmumu, tūrisma vai viesnīcu administrēšanu.

Dr. Živile Sederevičūte (Živilė Sederevičiūtė) – sociālo zinātņu docente, etiķetes un protokola speciāliste; lasa lekcijas studentiem Viļņas Pedagoģiskajā universitātē un vada publiskus seminārus. Sarakstījusi vairākas grāmatas par etiķeti, galda klāšanu un ēšanas kultūru.