Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 3


Derīgi padomi pārtikas lietošanai karstā laikā

Klāt ir karstais laiks un arī aktīvās atpūtas laiks. Brīvdienās aicina jūrmala, lauki vai vasarnīca. Ik dienu notiek dažādi publiskie pasākumi. Lai ļaudis izvairītos no pārtikas izraisītām saslimšanām, atgādinām svarīgākos ieteikumus drošas pārtikas lietošanai.

1. Uzturiet tīrību.

Mazgājiet rokas pirms darbībām ar pārtikas produktiem un ēdienu gatavošanas un pēc tualetes apmeklējuma; mazgājiet vai dezinficējiet sadales dēļus, nažus un virtuves sūkļus u.tml.; sargiet savu virtuvi un produktus no kaitēkļiem, grauzējiem un citiem dzīvniekiem. Pat vienkāršā saskarē var pārnest bīstamos mikroorganismus uz produktiem un izraisīt saslimšanu.

Rūpīgi mazgājiet augļus un dārzeņus, it īpaši, ja tos lietosiet uzturā bez termiskas apstrādes. Nelietojiet uzturā produktus pēc to derīguma termiņa beigām.

2. Uzglabājiet pārtiku pareizi.

Turiet atsevišķi jēlos un gatavos produktus, t.sk. mājputnu gaļu, olas un zvejas produktus no citiem pārtikas produktiem (uzglabājot un apstrādājot)! Jēlo produktu apstrādei lietojiet atsevišķus un tīrus virtuves piederumus (naži, sadales dēļi u.c.). Uzglabājiet pārtiku atsevišķos slēgtos traukos, jo jēla gaļa un zivis var saturēt bīstamus mikroorganismus, kas var nokļūt uz citiem produktiem.

3. Pārtiku labi izcepiet, sautējiet vai rūpīgi novāriet.

Uzsildot sagatavotos produktus, uzkarsējiet tos līdz vārīšanas temperatūrai.

4. Uzglabājiet produktus drošā temperatūrā.

Gatavos siltos ēdienus līdz pasniegšanas brīdim uzglabājiet ne zemāk kā +60C grādu temperatūrā. Neatstājiet gatavus produktus istabas temperatūrā ilgāk par divām stundām. Bez kavēšanās atdzesējiet gatavos ātri bojājošos produktus un ēdienu (vēlams, zemāk par +50C).

Neatlaidiniet produktus istabas temperatūrā, jo tas nav droši. Daži no bīstamajiem mikrobiem var vairoties arī temperatūrā, kas ir zemāka par +50C. Ceļā uz vasarnīcu vai laukiem produktus uzglabājiet aukstuma somās!

5. Izvēlieties svaigus un nebojātus produktus.

Lietojiet tīru ūdeni. Izvēlieties svaigus, nebojātus produktus vai produktus, kas ir apstrādāti, lai paaugstinātu to drošumu (piemēram, pasterizēts vai sterilizēts piens u.c.). Svaigpienu pirms lietošanas ieteicams uzvārīt!

Iegādājieties produktus no labi zināmiem piegādātājiem un izplatītājiem, rūpējieties par produktu tirdzniecībai atbilstošiem apstākļiem, jo tie ietekmē pircēja vēlmi iegādāties produktus. Vasarā cilvēki svīst vairāk, tādēļ īpaši jāparūpējas, lai organizētas ēdināšanas (arī izbraukuma tirdzniecības) vietās patērētājiem būtu nodrošināti nepieciešamie apstākļi higiēnas ievērošanai.

Atcerieties, ka augsta riska pārtiku, proti – tādu, kas ātri bojājas un kurā īsā laikā var pavairoties dažādu slimību ierosinātāji, jāglabā tikai un vienīgi aukstumā, atbilstoši šo produktu ražotāju norādītajiem uzglabāšanas režīmiem. Lielākoties tas ir no 0C līdz +6C. Atcerieties, ka vislabvēlīgākā vide, kurā vairojas mikrobi, ir temperatūra no +25C līdz +40C.

Par augsta riska pārtikas produktiem uzskatāmi visi piena produkti, gaļa un gaļas produkti, zvejas produkti, salāti, maltā gaļa, gaļas ruletes, aukstā gaļa, pastētes, kūkas ar krēma pildījumu, dažādi pudiņi un arī saldējums.

Aicinām īpašu uzmanību pievērst pārtikas produktu marķējumam, kurā norādīts produkta derīguma termiņš un ieteicamā uzglabāšanas temperatūra un apstākļi. Pārtikas produktus nedrīkst glabāt uz grīdas, savukārt tiem pārtikas produktiem, kas nav fasēti, jāatrodas noslēgtos traukos.

Pircējam jāsaglabā pirkuma čeks līdz produkta patērēšanas brīdim, lai nepieciešamības gadījumā varētu izteikt pretenzijas pret produkta izplatītāju vai ražotāju.

Ja pircējam tomēr rodas aizdomas, ka viņš ir saindējies ar pārtiku, nekavējoties ir jādodas pie sava ģimenes ārsta, kurš noteiks saslimšanas iemeslu un ārstēšanos.

news.frut.lv

     [+] [-]

, 2010-07-15 16:39, pirms 14 gadiem
es bez piena nevaru pat tēju iedzert, bet katru dienu jāpērk jauna paka, jo momentā saskābst