Layout: current: getSitedefLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:204, Did:0, useCase: 0



Garšaugi, ko sarūpēt, lai ziemā neslimotu 19.08.2018 10:15

Dažāda veida garšvielas un garšaugi maltīti padara ne vien baudāmāku, bet arī veselīgāku. Piemērotu un veselībai labvēlīgu garšvielu buķete ēdienam sniedz piesātinātāku garšu, kā arī uzlabo cilvēka veselību, tādēļ garšaugu dažādība maltītē ir ieteicama. Augusts ir pilnbriedā un vēl var pagūt nodrošināt sevi un tuviniekus ar garšaugu ziemas krājumiem. Kādas garšvielas vēlams pievienot ēdienam, lai pasargātu sevi no slimībām un uzturētu labu veselību, skaidro aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

Ziedi kulinārijā. Kur un kā tos izmantot? 22.07.2018 15:23

Īsta meistara virtuvē pielietojumu atradīs viss. Ņemsim kaut vai augus- ne tikai to augļi, bet arī lapas, sēklas, stublāji un saknes- viss ir izmantojams. Un pat ziedi. Jā, jā, arī ziedi- tos ne tikai var skaisti novietot vāzē uz galda, bet arī lietot uzturā. Gribiet zināt, kā? Tad lasiet tālāk.

Kā pagatavot ideālu marinādi? 15.07.2018 13:31

Vasara viennozīmīgi ir laiks, kad itin bieži mūsu nāsis un garšas kārpiņas patīkami kairina grilētas gaļas smarža, kā izrādās, viena no būtiskākajām detaļām šajā procesā ir marināde un pats marinēšanas process, jo tieši tā varam izcelt ikvienas gaļas garšas īpatnības.

Savvaļas augi un ogas tavā virtuvē - ierosme jaunām receptēm 30.06.2018 13:55

Jau ilgus gadus viens no maniem lielākajiem vaļaspriekiem ir ēst gatavošana un visdažādākie eksperimenti virtuvē, radot aizvien jaunas un interesantas receptes. Pēdējā laikā esmu sākusi nopietni piedomāt pie veselīga uztura, kā rezultātā izpētīts ne mazums nopietnu materiālu par šo tēmu un radušās īpašas receptes, kurās krietni biežāk, nekā agrāk, parādās dažādi savvaļas augi. To skaitā arī tādi, ko lielākā daļa cilvēku uzskata par vienkāršām nezālēm, nemaz nenojaušot ne par šo augu vērtību, ne fantastiskajām garšas niansēm. Tāpēc jo lielāks bija prieks, kad manās rokās nonāca izdevniecības J.LV. grāmata "Savvaļas augi un ogas manā virtuvē". Īsta vērtība katram, kurš vēlas dzīvot interesanti un ēst veselīgi!

Kā pagatavot grilēto ēdienu karali - mutē kūstošu steiku 29.06.2018 15:52

Katram gaļas cienītājam noteikti ir pazīstams vārds “steiks”. Visbiežāk ar to tiek saprasts krietns liellopu gaļas gabals, taču gardu un sulīgu steiku var pagatavot arī no cūkgaļas. To ir pierādījis arī gaļas zīmols “Rakvere”, kas no pavasara piedāvā īpašu meistardarbu – cūkgaļas steiku, kas pagatavots no cūkgaļas karbonādes. Par to, kas jāievēro, grilējot cūkgaļas steiku, skaidro “Rakvere” eksperti.

5 atklājumi, ko tu nezināji par garšvielām un to glabāšanu 07.06.2018 18:52

Garšvielas ir neatņemama ēdienu pagatavošanas sastāvdaļa un ienes dažādību mūsu virtuves ikdienā. Pat tikai nedaudz pievienojot kādu no tām, iegūstam jaunu garšu gan ātri pagatavojamiem, gan izsmalcinātiem svētku galda ēdieniem. AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova atklāj piecas lietas par eksotiskajām garšvielām no visas pasaules un to vēlamo glabāšanu.

Iemācies izmantot mazpazīstamus eksotiskos augļus (2) 29.05.2018 15:23

Veikalu plauktos aizvien biežāk parādās nepazīstami eksotiskie augļi. Ja zina kā un kopā ar ko tie ēdami, tad var arī nogaršot:

11 mazie noslēpumi, kā izvārīt garšīgu zupu 24.05.2018 14:29

Šķiet, kas tur ko neuzvārīt zupu! It kā jau viss darās vienkārši, un tomēr garšīgai zupai ir savs noslēpums, kuru diemžēl mūsdienās daudzi nezina. Ir pat kafejnīcas, kurās otrie ēdieni ir garšīgi, taču zupas... diezgan bezgaršīgas vai arī garšo visas vienādi- pēc vegetas. Ko darīt, lai zupa kļūtu par vienu no gardākajiem ēdieniem? Tavavirtuve.lv atklāj jums gardas zupas noslēpumu.

Ceļš uz vīrieša sirdi iet caur vēderu - mīts vai patiesība? 15.05.2018 19:53

Kurš gan no mums nav dzirdējis šo viedo vecmāmiņu padomu, kas vēsta - ceļš uz vīrieša sirdi iet caur vēderu. Bet - vai arī mūsdienās šī senču paruna joprojām darbojas? Un kā īsti uztvert tās vēstījumu?

Parunāsim par garšvielām 18.04.2018 18:45

Garšvielas viennozīmīgi ir mūsu ikdienas neatņemama sastāvdaļa maltītēm. Tās ne tikai uzlabo ēdiena garšu, bet piešķir arī tam lielisku aromātu. Mūsdienās ir tik daudz un dažādu garšvielu, kas der visam kam, ka beigās vairs īsti pat nesaprotam, kas tad īsti tā ir par garšvielu. Tā vietā, lai atdotu naudu par krāsainu sāli, padariet savu ēdienu daudzveidīgāku par īstu garšvielu palīdzību. Tas būs ne tikai garšīgāk un veselīgāk, bet arī lētāk.

10 eksotiski augļi, kas piešķir ēdienam īpašu garšu 09.03.2018 19:14

10 eksotiski augļi, kas piešķir ēdienam īpašu un neparstu garšu. Gatavo un baudi!

Turku kafija un tās pagatavošanas noslēpums 05.03.2018 14:16

Visiem zināms, ka kafijas pupiņas Turcijā neaudzē, taču turku kafija ir slavena visā pasaulē. Kad mēs sakām "turku kafija", tad uzreiz iedomājamies karstu aromātisku dzērienu, kas pasniegts skaistā tasītē, uzmundrina no rīta, paaugstina tonusu dienas vidū un dod spēku vakarā.

5 atklājumi par garšvielām un to glabāšanu 26.02.2018 14:59

Garšvielas ir neatņemama ēdienu pagatavošanas sastāvdaļa un ienes dažādību mūsu virtuves ikdienā. Pat tikai nedaudz pievienojot kādu no tām, iegūstam jaunu garšu gan ātri pagatavojamiem, gan izsmalcinātiem svētku galda ēdieniem. AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova atklāj piecas lietas par eksotiskajām garšvielām no visas pasaules un to vēlamo glabāšanu.

8 produkti - spēcīgi afrodiziaki + recepte 17.01.2018 09:23

Izrādās, ka daži visvienkāršākie produkti var palīdzēt jums salabt ar mīļoto cilvēku, bet dažreiz pat saglābt attiecības un laulību. Iepazīsimies ar 8 spēcīgākajiem afrodiziakiem.

Garšvielas, kas smaržo pēc Ziemassvētkiem 20.12.2017 16:17

Pēc kā smaržo Ziemassvētki? Protams, pēc piparkūkām un karstvīna, un šo specifisko , mūsu ožai tik patīkamo aromātu, rada garšvielas, kas tiem pievienotas- kanēlis, krustnagliņas, kardamons, ingvers, muskatrieksts, vaniļa, smaržīgie pipari un apelsīna miziņa.
Pievienojiet šīs garšvielas pie ēdieniem, ko gatavosiet Ziemassvētku maltītei un svētki var sākties!

Kā atraisīt piparu īsto aromātu 06.12.2017 14:54

Visgaršīgākie un aromātiskākie ir svaigi malti pipari. Jo tie ir kvalitatīvāki, jo mazāk jāpievieno ēdienam, pieredzē dalās AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.

Tumšās šokolādes 5 pozitīvās īpašības 01.12.2017 14:53

Tumšā šokolāde ir no kakao radīts saldums, ko cilvēki visā pasaulē iecienījuši un novērtējuši kopš seniem laikiem. Varētu pieņemt, ka šokolāde popularitāti iemantojusi ne tikai tās neatkārtojamās garšas dēļ, bet arī sajūtu dēļ, ko tā rada. Tumšā šokolāde ne tikai lutina mūsu garšas kārpiņas, bet arī pozitīvi ietekmē mūsu veselību, ko apliecina vairāki pasaulē veiktie zinātniskie pētījumi. Latvijā mīlētākais saldumu zīmols “Laima” sadarbībā ar Latvijas Diētas ārstu asociāciju iepazīstina ar pieciem faktiem par tumšās šokolādes pozitīvo ietekmi uz veselību.

Sāls grūtniecības laikā – jā vai nē? 23.11.2017 12:49

Sāls jau gadsimtiem ilgi ir bijusi neatņemama mūsu garšvielu plaukta sastāvdaļa. Taču pēdējās desmitgadēs tā ieguvusi sliktu slavu, tāpēc daudzi to cenšas izslēgt no savas ēdienkartes. Tā kā topošās māmiņas īpaši rūpējas par savu veselību, tad tā ir viena no garšvielām, kam jāpievērš papildu uzmanība. Vairāk par sāls ietekmi un to, kādu sāli labāk izvēlēties grūtniecēm, stāsta Rimi veselības veicināšanas programmas Uztura speciālists iesaka vēstnese, uztura speciāliste Inga Pūce.

Profesors Danilāns: Man patīk, ka jaunieši staigā ar ūdens pudelēm 02.11.2017 13:54

Nesen veiktā skolēnu aptauja par ūdens lietošanas paradumiem atspoguļoja, ka 45% skolēnu izdzer minimālo ieteicamo ūdens daudzumu jeb 2l, savukārt 25,6% izdzer vēl mazāk – līdz 1l ūdens, 21,4% aptaujāto skolēnu, kuri ikdienā labprāt dzer ūdeni, atzina, ka vidējais daudzums ir 2-3l. Mediķu domas par cilvēkam nepieciešamo ūdens daudzumu vienmēr ir dalījušās.

Cukurs - izplatītākie mīti un patiesība 26.09.2017 15:59

Cilvēku patika pret saldu garšu ir iedzimta īpašība, kas ir attīstījusies evolūcijas ceļā. Tās pamatā ir ātri izmantojama enerģija, kas ir nepieciešama, lai izdzīvotu, kā arī tā bieži vien signalizē par pārtikas avota zemo toksicitāti. Nav noslēpums, ka mūsu pirmais ēdiens - mammas piens ir salds un tas darbojas kā dabisks pretsāpju līdzeklis bērniem un zīdaiņiem. Tātad bez salduma nekur, taču visa pamatā ir mērenība! Vidusmēra cilvēkam dienā būtu nepieciešams uzņemt ne vairāk kā 50 g jeb 10 tējkarotes tīra cukura. Cukurs tiek pievienots ļoti dažādiem pārtikas produktiem un dzērieniem, tādēļ var būt visai sarežģīti aprēķināt ikdienā patērēto cukura daudzumu. Ņemot vērā to, ka cukuru mēdz saukt par “balto nāvi”, tas var radīt bažas, tādēļ šoreiz šķetināsim populārākos mītus, kas saistīti ar šo iecienīto ikdienas kārumu - cukuru!

Noslēpumainā garšviela- kanēlis 17.09.2017 10:20

Daži produkti ne tikai nepievieno papildus kilogramus, bet arī sadedzina liekos taukus. Pie tiem pieskaita greipfrūtu, liesus piena produktus, zaļo tēju. Zaļā tēja, piemēram, ne tikai novērš ļaundabīgu šūnu veidošanos un palīdz novērst sirds-asinsvadu slimības, bet arī labvēlīgi ietekmē metabolisma procesus organismā. Tiek uzskatīts, ka izdzerot 5 tasītes zaļās tējas katru dienu, mēs zaudējam 70 - 80 kalorijas.
Nesen pie šādiem notievēšanas produktiem dietologi pierindoja arī kanēli. Ko tad dod šī noslēpumainā garšviela? Pētījumi ir pierādījuši, ka ceturtdaļa kanēļa tējkarotes, kas tiek apēsta uzņemot pārtiku, palīdz asimilēt cukuru daudz efektīvāk un samazina tā līmeni asinīs.

Garšaugi un garšvielas, to nozīme ēdiena gatavošanā 13.08.2017 12:49

Dažādu tautu kulinārijā, lai piešķirtu ēdieniem un dzērieniem jaunas garšas īpašības, jau no seniem laikiem tiek izmantoti dažādi garšaugi un garšvielas. To izmantošana ēdieniem, kas pagatavoti no vieniem un tiem pašiem produktiem, piešķir dažādas garšas un aromātus, bet dažreiz arī ārstnieciskas īpašības. Mūsdienās par garšvielām tiek uzskatīti arī tādi produkti kā sāls, cukurs un etiķis, kaut gan pareizāk tos būtu dēvēt par pārtikas piedevām, kas ēdienam piešķir skābu, sāļu, saldu vai rūgtu garšu. Turpretī dabīgās garšvielas (garšaugi) ēdiena garšu neizmaina, bet gan to papildina.

Piecas garšvielas gardākai picai 29.07.2016 16:12

Bez pipariem un sāls mūsu virtuves plauktiņu visbiežāk rotā vēl ducis krāsainu un smaržīgu garšvielu, par kuru pielietojumu visticamāk nav bijis laika painteresēties. Dažkārt, lai maltīti padarītu neatkārtojamu un katru kumosu baudāmu, pilnīgi pietiek tikai ar vienu garšvielu, ja vien tā pievienota tai paredzētajām sastāvdaļām. Lai sen aizmirstās garšvielas izceltu dienasgaismā, “Pica Rīga” picu meistars Jānis Gaveika sniedz padomus par piecām lieliskām garšvielām, kuras picu katra gaumei padarīs neatkārtojami gardu.

Garšvielas - tavs palīgs pirms svētkiem 13.12.2014 21:02

Parasti kā garšvielu saprotam aromātisku pārtikas produktu, ko izmantojam ēdienu garšas uzlabošanai un aromāta piešķiršanai. Bet var arī citādi...

Aizjūras vitamīni uz pašmāju galda 16.12.2013 13:39

Aarvien biežāk iedzīvotāji savos pirkumu grozos liek ne tikai banānus, mango, avokado, kivi, bet arī daudz eksotiskākus augļus – tādus kā čermoja, feihoja, karambola, kivano un citus. Šo augļu uzturvērtību, pagatavošanas veidus un garšu, komentē Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs.

10 pasaules populārākie kokteiļi. Kā tie radās? 28.06.2013 10:11

Ir vasara - izpriecu un dažādu dārza svētku laiks, kuros noteikti iederas visdažādākie kokteiļi. Iepazīstieties ar pasaulē populārākajiem kokteiļiem, kā arī uzziniet, kā tie radušies.

Katram ievārījumam savs cukurs 20.06.2013 09:43

Cukurs ir galvenais konservants, saglabājot ogu ražu ziemai. Tas neļauj attīstīties sīkbūtnēm, pasargā ievārījumu no rūgšanas un pelēšanas. Ievārījuma gatavošanai var izmantot gan parasto balto cukuru, gan speciālu ievārījuma cukuru. Tam pievienotais pektīns daļēji aizvieto cukuru, tāpēc ievārījums būs mazāk salds, ar izteiktāku ogu un augļu garšu.

Kanēļa cukurs un Vaniļas cukurs: divi aromātiski, dabiski produkti ar noturīgu kvalitāti 23.04.2013 08:24

Dansukker Kanēļa cukurs un Vaniļas cukurs ar dabisko vaniļu ir divi šķietami vienkārši, taču ļoti parocīgi produkti, kas sniedz iespēju ikvienā virtuvē papildināt ēdienus arī šīm divām dabiskajām garšvielām ātri, ērti un noturīgā kvalitātē.

Muscovado- aromātisks cukurniedru cukurs ar īpašu garšu 19.02.2013 08:29

Brūnā cukurniedru cukura sastāvā ietilpst melase, kas tad arī dod šo skaisti brūno nokrāsu. Jo brūnāks jeb tumšāks cukurs, jo vairāk tā sastāvā melases.
Cukurniedru sīrups satur krietni vairāk kāliju, nekā cukurbiešu sīrups. 100 gramos cukurniedru sīrupa ir 100 mg kālija, kamēr cukurbiešu sīrupā tā ir ne vairāk par 5 mg uz iepriekš minēto daudzumu.

Dienvidu saules brīnums - Muscovado 07.12.2012 17:48

Vienlaikus salds un rūgts, stipri aromātisks, neparastu garšu un, pats galvenais, unikāls, tīrs un dabisks produkts, kas sevī nes dienvidu saules, okeāna un siltuma dvesmu - tas ir Muscovado!

Garšvielas 21.08.2012 00:22

Šīs bagātīgi ilustrētās grāmatas autore Iveta Galēja – pazīstamā kulinārijas un gastronomijas speciāliste, tulkotāja, grāmatu autore un radio žurnāliste – stāsta par 25 populārākajām garšvielām, kuras var daudzveidīgi izmantot gan virtuvē, gan ķermeņa kopšanai un dvēseles stāvokļa uzlabošanai. Grāmata „Garšvielas” ir kā turpinājums autores iepriekšējai izdevniecībā Zvaigzne ABC izdotajai grāmatai „Garšaugi”.

Dansukker niedru sīrups un kā to izmantot 17.08.2012 19:25

Tam piemīt izteikta cukurniedru melases un karameļu garša un zeltaina krāsa, kas padarīs ēdienu aromātiskāku un kārdinošāku.Daudzi gardēži jau ir iecienījuši un novērtējuši Dzidro sīrupu, Zeltaino sīrupu un Tumšo sīrupu.

Gatavo kokteiļus lieliski ar MONIN sīrupiem! (2) 10.11.2010 20:07

Dzīve ne vienmēr ir rožu dārzs, tādēļ reizēm ir labi to padarīt mazliet saldāku. Un parasti tās ir mūsu garšas kārpiņas, kas, izbaudot lielisku garšu, liek saņemt cukura devu un uzlabot enerģiju un līdz ar to garastāvokli. SIA Gemoss piedāvātie MONIN sīrupi noteikti uzlabos jūsu dzīves garšu un palīdzēs ikdienu pārvērst svētkos!

Ceriņu ziedi virtuvei 24.05.2010 11:22

Ķīnieši savos svētkos viesiem kā īpašu gardumu pasniedz dažādās garšvielās gatavotu cūkgaļu, kas pārkaisīta ar svaigiem un smaržīgiem ceriņu ziediem.

Šokolāde pagarina mūžu 31.03.2010 22:27

Zinātnieki ir atklājuši, ka šokolāde pagarina cilvēka mūža garumu.