Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:204, Did:0, useCase: 0



Iemācies izmantot mazpazīstamus eksotiskos augļus

Drukāt

Veikalu plauktos aizvien biežāk parādās nepazīstami eksotiskie augļi. Ja zina kā un kopā ar ko tie ēdami, tad var arī nogaršot:

Pepino

Aug Dienvidamerikā, Kanāriju salās un Spānijas dienvidos. Augļi ir apmēram 20 cm. gari un sver pārsimts gramus. Pārsvarā sastopami ovālas, olai līdzīgas formas veidā, taču gadās arī apaļi augļi.

Pepino augļi ir gatavi, kad miziņa nokrāsojusies dzeltenā vai krēmīgā krāsā ar violetu vai purpursarkanu krāsojumu. Tie ļoti viegli mizojas. Sulīgais mīkstums, kas atroadas iekšpusē, jāpārgriež uz pusēm un jāizņem sēklas. Garša līdzīga maigam bumbierim vai melonei. Vislabāk garšo, ja auglim uzpilina nedaudz citrona sulas.
Var izmantot kā piedevu krabju ēdieniem un nevārītam šķiņķim.

Kivano

Šie augļi nāk no Jaunzēlandes. Gatavību var noteikt pēc spilgtās oranži dzeltenās miziņas krāsas. Taču tos var pirkt arī zaļus un nogatavināt mājās istabas temperatūrā. Kivano garšo pēc banānu, gurķu un citronu sajaukuma.

Pirms ēšanas augli pārgrieziet uz pusēm un zaļo mīkstumu ēdiet vienu pašu vai ar medu (cukuru).
Ļoti labi kivano garšo augļu salātos kopā ar āboliem, banāniem, ananāsiem un riekstiem.

Kuruba

Šo augļu dzimtene ir Kolumbija. Pēc izskata kurubas ir apmēram 10 cm. gari ovālas formas augļi. Ļoti labi uzglabājas ledusskapī; līdz pat divām nedēļām.
Pirms lietošanas nav jāmizo. Augli pārgriež uz pusēm un oranžīgo mīkstumu, kas ir maigi skābens, ēd ar karotīti.

Saberzts biezenī der kā piedeva saldējumam vai krēmam.

Mangostīni

Pie mums nonāk no Āzijas un izskatā atgādina nedaudz tomātus, tikai ar tumšu mizu. Miza nav ēdama, tā jāpārgriež, lai piekļūtu sniegbaltajam, garšīgajam mīkstumam. Taču tas jādara uzmanīgi, jo mangostīnu miza satur lipīgu sveķainu sulu, kuru ļoti grūti iztīrīt no apģērba. Augļa vidū ir kodols, kas arī ir ēdams.

Augļu mīkstums pēc garšas atgādina persiku, vīnogu, apelsīnu un ananāsu sajaukumu. To var sadalīt daiviņās tāpat kā mandarīnu.

Mangostīnus var lietot kā piedevu saldējumam, saldajiem ēdieniem un arī dažādos salātos.

Kaktusu vīģes

Aug Dienvidāfrikā, Dienvidamerikā un Itālijā. Miza ir klāta bīstamiem dzeloņiem, taču zem tās slēpjas graudains augļa mīkstums, kura garša līdzinās meloņu un bumbieru sajaukumam.

Kaktusu vīģes ir ļoti veselīgs produkts, kuru var ēst vienu pašu, pievienot saldajiem ēdieniem vai salātiem.

Ja tiem uzber piparus un pārlej citrona sulu, tad sanāk garšīga piedeva putnu gaļas ēdieniem un kūpinājumiem.

Ļoti garšīgs no kaktusu vīģēm ir ievārījums.

     [+] [-]

, 2010-04-24 17:17, pirms 9 gadiem
Vēl vajadzētu pievienot recepti par to, kā no Meksikas kaktusiem pagatavot tekilu vai arī - kā vispirms šos kaktusus izaudzēt siltumnīcās Latvijā

     [+] [-]

, 2010-05-24 22:22, pirms 8 gadiem
Kaktus vīģes augļi garšīgi, tikai ļoti durstīgi. Jānobružā adatiņas. Sardīnijā bieži sastopami.

Tev jābūt autorizētam,