Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:204, Did:0, useCase: 3


5 atklājumi, ko tu nezināji par garšvielām un to glabāšanu

Redakcija
Redakcija

Garšvielas ir neatņemama ēdienu pagatavošanas sastāvdaļa un ienes dažādību mūsu virtuves ikdienā. Pat tikai nedaudz pievienojot kādu no tām, iegūstam jaunu garšu gan ātri pagatavojamiem, gan izsmalcinātiem svētku galda ēdieniem. AS Santa Maria sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova atklāj piecas lietas par eksotiskajām garšvielām no visas pasaules un to vēlamo glabāšanu.

Pipari jau Viduslaikos bijuši melnais zelts

Pasaulē populārākā garšviela ir melnie pipari. Tos kā vienu no pirmajām garšvielām Viduslaikos ieveda Eiropā, to vērtību pielīdzinot zeltam un sudrabam. Viena no piemērotākajām vietām pasaulē piparu audzēšanai ir Indija. Piparu audzēšanai nepieciešams lietus un karstuma periods, audzētavās tos rūpīgi nolasa ar rokām. Brīvā dabā šie vīteņaugi var sasniegt pat 20 metru augstumu. Atkarībā no šķirnes un pārstrādes veida iegūst dažāda veida piparus, kuru izsmalcinātās garšas galvenais uzdevums ir bagātināt ēdienu, nenomācot citu tā sastāvdaļu garšu.

Piekto pamatgaršu izceļ no jūras dzelmes

Umami ir piektā pamatgarša ēdiena kopējās garšas līdzsvarošanai, un to iegūst no jūras aļģēm. Umami kā nosaukums ir aizguvums no japāņu valodas – patīkami pikanta garša. Daudziem ēdieniem, piemēram, gaļai un dārzeņiem, dabiski piemīt umami. Visbagātīgākie umami avoti ir zivis, jūras veltes, sēnes, dārzeņi (piemēram, svaigi tomāti, spināti, selerijas u. c.), zaļā tēja un raudzēti vai nogatavināti produkti, piemēram, siers un sojas mērce.

Lai garšvielas garšotu kā jāgaršo

Garšvielas jāglabā vēsā, tumšā vietā un slēgtā veidā – cieši aizveramās paciņās vai traukos, lai tie nezaudētu aromātu, garšu un citas vērtīgas īpašības. Gaismas, siltuma un nekvalitatīva iepakojuma, trauka dēļ garšvielas var izgarot. Garšvielu glabāšanu var organizēt kā virtuvē ērtāk, bet gatavot ir vieglāk, ja var viegli un ātri orientēties savu garšvielu krājumā. Piemēram, garšvielu paciņas var pakārt uz āķīšiem, attiecīgi grupējot vistas, cūkas, liellopa gaļas vai dārzeņu ēdieniem paredzētas vai tml. Statīvu ar sagrupētām garšvielu paciņām ērti var iznest dārzā, gatavojot pie grila, vai paņemt līdzi brīvdabas piknikā.

Reizi pusgadā revidējam garšvielu krājumus

Garšvielu optimālais glabāšanas periods ir divi gadi. Pēcāk tās zaudē savu aromātu, pievienotas ēdienam, vairs nesniedz paredzēto garšu un aromātu. Reizi pusgadā vēlams pārskatīt savu garšvielu krājumus, pārliecināties par to derīguma termiņu, lai ēdienu bagātinātu tikai ar aromātiskām un augstākās kvalitātes garšvielām.

Mūsdienu virtuvē bez eksperimentiem neiztikt

Pētījumi liecina, ka cilvēki aizvien aktīvāk interesējas par ēst gatavošanu, klātienē, grāmatās, pie TV ekrāniem un virtuāli mācās pagatavot jaunus ēdienus, kā arī apmeklē restorānus, tādēļ ikdienā pārsteigt savus mīļos vai svētkos viesus, kļūst aizvien grūtāk – aizvien īpašāka uzmanība jāvelta ēdienkartes dažādošanai. Ir zināmas pamata kombinācijas, ar kādiem produktiem katra garšviela labāk sader kopā, un tās vērts izmantot. Tomēr, arī regulāri eksperimentējot virtuvē, izmēģinot jaunas receptes un garšvielu kombinācijas, iespējams iegūt aizvien jaunas garšas, ar kurām oriģināli dažādot ikdienas un svētku maltīti. Viesībās pat variet šādiem ēdieniem dot savus nosaukumus, lai norādītu, ka esat ieguldījuši īpašu izdomu un darbu ciemiņu uzņemšanai.