Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:254, Did:0, useCase: 3


10 interesanti fakti par šokolādes vēsturi Latvijā

Redakcija
Redakcija

...

Pirmo šokolādes un kafijas ražotni Latvijas teritorijā, 1870. gadā atver vācu uzņēmējs Teodors Rigerts. Tā atrodas Rīgā, Zaļajā ielā.



„L. W. Goegginger” jeb vācu uzņēmēja Gēgingera fabrika 1881. gadā, Rīgā, Sporta ielā, sāk ražot konfektes, biskvītus, šokolādi un dažādus konservus.



1912. gadā aizsākas Ķuzes saldumu impērija ar nelielas konfekšu darbnīcas atklāšanu Rīgā, Krāsotāju ielā 25. Interesanti ir tas, ka šokolādes ražošanu Ķuze apgūst pašrocīgi no grāmatām.



Vairāki uzņēmīgi tirgotāji 1921. gadā, Rīgā, Karlīnes ceļā (vēlākajā Miera ielā) nodibina sabiedrību Maķedonija, kas ražo šokolādi. Četru gadu laikā Maķedonijas saldumu ražošanas apjomi pieaug tik lieli, ka īpašnieki uzņēmumu paplašina un pārdēvē par Laimu.



1936. gads - Rīgas pilsētas pulkstenis pie ieejas vecpilsētā tiek izrotāts ar uzņēmuma Laima logotipu un kopš tā laika pilsētnieki to pazīst kā Laimas pulksteni.



Leģendārā Serenāde dzimst 1937.gadā, kad kāds kautrīgs Laimas konfekšu meistars nolemj atzīties jūtās savai iecerētajai, radot oriģinālu konfekti no augļu želejas, aprikozēm un riekstiem. Vienīgā no Laimas konfektēm, kuras recepte visu tās mūžu ir atrodusies Laimas īpašumā.



Laima iegūst ekskluzīvas tiesības ražot poraino šokolādi un 1938. gadā klajā nāk Laimas porainā šokolāde Aero.



Uzņēmums Laima pilnībā šokolādes ražošanai pievēršas 1954. un 1955.gadā. Šajā periodā dzimst šokolāde Rigonda, kurai iepakojuma dizainu ir veidojis slavenais latviešu mākslinieks Gunārs Kirke. Dizaina izskats tā arī nekad nav mainīts un ir vēl aizvien pievilcīgs saviem pircējiem.

Laimas pulkstenis tiek pilnībā rekonstruēts un atjaunots trīsdesmito gadu stilā - 1999.gadā. Savukārt, trīs gadus vēlāk tiek uzbūvēts otrs Laimas pulkstenis Siguldā.



Līdz ar Laimas šokolādes muzeja atvēršanos 2013. gadā, Laima ir kļuvusi par tāda mēroga uzņēmumu, kuras vēsture stāsta arī par visas Latvijas likteni.



Svinot Laimas 145. dzimšanas dienu, radīta īpaša Retro šokolādes kolekcija, caur kuru ikviens aicināts ieskatīties Laimas vēsturē un bagātīgajā dizaina mantojumā, kas saglabājies līdz pat mūsdienām.
145. jubilejas Retro šokolādes kolekcija pārsteigs ne vien ar unikālajiem dizainiem, bet arī ar jaunām garšām un nebijušām konfekšu formām. Kolekcijā iekļauto produktu garšas vēstījums sākas ar nezūdošām un visiem labi zināmām Laimas garšas vērtībām - 90% tumšā un Lukss šokolāde, līdz pat pilnīgi jaunām un unikālām ogu un deserta konfekšu izlasēm.

Ikviens šogad ar lepnumu varēs dāvāt Laimas Retro kolekcijas saldumus kā suvenīru gan tuviem draugiem, gan ārvalstu viesiem, jo jubilejas šokolādes garšas vēstījumam ir pievienots vēsturiskais iepakojuma dizains.