Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:213, Did:0, useCase: 0



Turku kafija un tās pagatavošanas noslēpums

Visiem zināms, ka kafijas pupiņas Turcijā neaudzē, taču turku kafija ir slavena visā pasaulē. Kad mēs sakām "turku kafija", tad uzreiz iedomājamies karstu aromātisku dzērienu, kas pasniegts skaistā tasītē, uzmundrina no rīta, paaugstina tonusu dienas vidū un dod spēku vakarā.

Kas tad padara turku kafiju tik slavenu? Un kāpēc tieši Turcijā cilvēki iemācījušies vārīt tik brīnišķīgu kafiju? Viennozīmīgi uz šiem jautājumiem atbildēt nevar.

Tik tiešām, kafija Turcijā nekad nav audzēta, taču kafijas dzeršanas tradīcijas šeit iesniedzas tālā senatnē. Vairāku gadsimtu garumā, tāpat kā gandrīz uz ikvienu valsti, arī uz Turcijas kultūru un tās nacionālajām tradīcijām savu iespaidu atstājušas citas tautas, arī kafijas dzeršanas kultūra savulaik atceļojusi uz šejieni. Taču, neskatoties uz to, turku kafiju var uzskatīt par tikpat nacionālu dzērienu, kā turku tēju.

XV gadsimtā kafija no Jemenas izplatījās pa visu Arābijas pussalu. Zaļās kafijas pupiņas tika ievestas Stambulā, kas tolaik bija Osmānijas impērijas galvaspilsēta, no Jemenas, kas arīdzan ietilpa Osmānijas impērijas sastāvā, un XVI gadsimtā kafija jau bija kļuvusi par populāru dzērienu visos Turcijas reģionos un pilsētās.

Stambula arī bija tā vieta, no kurienes kafijas pupiņas nonāca Eiropā, kur jau pēc dažām desmitgadēm ieguva milzīgu popularitāti arī eiropiešu vidū.

Par galveno kafijas izplatības iemeslu Eiropā tiek minēta Vīnes blokāde 1683. gadā, kad turki vairāku mēnešu garumā to turēja ielenkumā. Saprotams, ka turku armija tajā laikā tika apgādāta ne tikai ar munīciju, bet arī visu uzturam nepieciešamo, ieskaitot iemīļoto dzērienu- kafiju. Kafijas pupiņas no Jemenas armijas vajadzībām tika piegādātas lielos daudzumos.

Taču Vīnes blokāde nevarēja ilgt mūžīigi, un pienāca brīdis, kad osmāņu armijai bija jāatkāpjas. Atkāpjoties, turku karaspēks pameta daļu no savas provīzijas, tai skaitā arī maisus ar kafijas pupiņām. Un nav zināms, kā būtu veidojusies kafijas vēsture Eiropā, ja vien arī daži karavīri kopā ar kafiju dažādu iemeslu dēļ nebūtu palikuši Vīnē.
Kāda leģenda vēsta, ka tieši viņi bija tie, kas iepazīstināja eiropiešus ar šo burvīgo dzērienu, kā arī atvēra Eiropas pilsētās pirmās kafijas tirgotavas.

Taču, neskatoties uz to, ka kafiju Eiropā ieveda turki, eiropiešu kafijas pagatavošanas metodes stipri atšķiras no tām, kā šis dzēriens tiek gatavots Turcijā. Turcijā kafijas pupiņas tiek samaltas ļoti smalki, pie kam maltas tās tiek nelielās porcijās un tūlīt pēc grauzdēšanas, vēl siltas. Šāda kafijas pagatavošanas procesa rezultātā tiek iegūta maksimāli aromātiska un garšīga kafija.

Vārīta kafija Turcijā tiek tikai tā saucamajās džezvās- speciālos šim nolūkam paredzētos metāla traukos ar garu rokturi, pie mums tos dēvē vienkārši par turku kafijas kanniņām.

Savukārt, pasniegta tā tiek mazās tasītēs, kuras tiek izmantotas arī, lai nomērītu pareizo ūdens daudzumu.

Kā pagatavot īstu turku kafiju

Ieberiet speciālajā metāla kafijas vāramtraukā (džezvā) ļoti smalki samaltu kafiju, rēķinot uz katru kafijas krūzīti vienu tējkaroti kafijas ar lielu kaudzi. Kaut gan kafijas daudzums atkarīgs no tā, cik stipru kafiju vēlaties pagatavot.

Tad pievienojiet cukuru- tik, cik vēlaties. Pievienot cukuru jau gatavai kafijai nav ieteicams, jo tad pilnībā tiks izmainīta kafijas garša.

Novietojiet džezvu uz lēnas uguns, samaisiet visas sastāvdaļas (kafiju, cukuru, ūdeni) un karsējiet. Kad sāk veidoties putas, nosmeliet tās un ar karotīti sadaliet pa krūzītēm. Tad vēlreiz lieciet kafiju uz lēnas ugunsturpināt karsēties. Kad vēlreiz izveidojas putas, salejiet kafiju krūzītēs.
Galvenais turku kafijas pagatavošanas noslēpums- neļaut putām "pārskriet" pāri trauka malai, bet kafijai- sākt stipri vārīties.

Kā pasūtīt turku kafiju restorānā vai kafejnīcā

Ja,dodoties ceļojumā uz Turciju, nolemsiet nobaudīt arī īstu turku kafiju, ziniet, ka katrā kafejnīcā vai restorānā viesmīlīgie turki pagatavos kafiju jūsu gaumē. Vienīgais, kas nepieciešams- paskaidrot, kādai tieši kafijai jūs dodat priekšroku:

- sekerli (šеkerli), ja vēlaties pasūtīt ļoti saldu kafiju,

- orta sekerli (orta šekerli), ja vēlaties pasūtīt mēreni saldu kafiju,

- az sekerli (az šekerli), ja vēlaties pasūtīt tikai nedaudz saldinātu kafiju,

- sade (sade) , ja vēlaties pasūtīt kafiju bez cukura.

Un variet būt droši- pasūtot Turcijā kafiju, jums noteikti pagatavos burvīgu- garšīgu un aromātisku- dzērienu.