Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:213, Did:0, useCase: 3


Īpašie Daugavpils ēdieni gardēžiem

Redakcija
Redakcija

Īpašie Daugavpils ēdieni gardēžiem
Bruņinieku zupa

Šogad, Daugavpils 740.gadu jubilejas reizē, pilsētas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi sadarbībā ar Daugavpils pilsētas domi un Daugavpils Tirdzniecības profesionālo vidusskolu, aicina ikvienu gardēdi pamieloties ar „Daugavpils virtuvi” – pilsētai raksturīgiem firmas ēdieniem. Daugavpils īpašās „nacionālās” virtuves „programmā” iesaistījušies vairāki pilsētas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi: restorāni un kafejnīcas, kā arī pārtikas uz dzērienu ražotāji. Katru ēdienu apvij interesants stāsts vai leģenda, kas tam rada īpašu pievienoto vērtību.

Īpašie Daugavpils ēdieni.

Zupa.

Dinaburgas bruņinieku zupa (liellopu gaļas zupa ar dārzeņiem un rudzu miltu novārījumu). Piedāvā kafejnīca „Arsenāls” (Mihaila ielā 3, Marka Rotko mākslas centrā, tālr.: +371 27757872, +371 29336164). Receptei ir vairāk kā 740 gadu sena vēsture. Zupu ir vārījuši Livonijas ordeņa bruņinieki, kas kopš 1275.gada apmetās Dinaburgas mūra pilī. Bruņiniekiem bija ļauts medīt vilkus, lāčus un briežus, un to darīt drīkstēja bez dzinējsuņiem. No medījuma tapa visdažādākie ēdieni. Dinaburgas bruņinieku zupas mūsdienu versijā medījums ir aizstāts ar liellopu gaļu. Zupai pievienotais rudzu maizes novārījums šo ēdienu padara raksturīgu Daugavpilij.

Uzkodas.

Siltie zandarta salāti „Daugavas loki”. Piedāvā restorāns „Dinaburg” (Dobeles iela 39, viesnīcā „Good Stay Dinaburg Hotel, tālr.: +371 65453009) un restorāns „Plaza” (Ģimnāzijas iela 46, viesnīcas „Park Hotel Latgola 10.stāvā, tālr.: +371 65 404 900). Daugavas baseina dzīles vienmēr bijušas bagātas ar saldūdens zivīm, bet Daugavas krasti - dažādiem garšaugiem, kurus var izmantot ēdienu gatavošanā. Kad makšķernieki pārnes mājās noķerto lomu, saimnieces rosās pie pavarda, gatavojot gardus ēdienus. 17.gs. pilsētā apmetās jezuīti, kas atveda līdzi jaunas garšas un ēdiena gatavošanas veidus. Savus samērā vienkāršos ēdienus jezuīti bagātināja ar dažādām garšvielām.Baudot salātus „Daugavas loki”, var izgaršot svešzemju garšvielu īpatnējos akcentus.

„Dinaburgas ezis”. Kartupeļu pankūkas ar cūkgaļas šķēlītēm, ābolu mērci un selerijas saknes kraukšķiem. Piedāvā kafejnīca „Arsenāls” (Mihaila ielā 3, Marka Rotko mākslas centrā, tālr.: +371 27757872, +371 29336164). … reiz Dinaburgas cietokšņa komandants ģenerālis Gustavs Helvigs, pastaigājoties pa cietokšņa parku, ieraudzījis mežābeli, nolēma pagaršot tās ābolus. Bet sētnieks, kurš tobrīd gadījies tuvumā, ieminējies par sulīgiem un īpaši gardiem āboliem, kas augot pamestā dārzā, uz kuru iet būtu bīstami. Taču Helvigs nenobijās. Gandrīz sasniedzis dārzu, kurā bija iekārotie āboli, viņš ieraudzīja Ezi izejam no savas alas. Arī Ezis brīdinājis komandantu, ka dārzā ir bīstami. Taču viņš to neklausīja. Helvigs, iekļuvis dārzā, baudīja sulīgos un saldos ābolus. Kad sāka krēslot, pēkšņi uzradās neganta melna čūska, kas skatījās Helvigam tieši acīs. Komandantu pārņēma stindzinošas bailes. Par laimi tajā brīdī nez no kurienes uzradās Ezis un, drosmīgi cīnoties, gandrīz uzveica milzīgo čūsku. Tomēr tai izdevās izrauties un aizbēgt. Helvigs bija bezgala pateicīgs varonīgajam Ezim, kas kļuva par šīs leģendas galveno varoni.
„Dinaburgers”. Rudzu maizes burgers ar kapātu vistas gaļu un sīpoliem. Piedāvā restorāns „Dinaburg” (Dobeles iela 39, viesnīcā „Good Stay Dinaburg Hotel, tālr.: +371 65453009). Vēsturiski Dinaburgas apkaimei ir raksturīga rudzu audzēšana un rudzu maizes cepšana. Mūsdienu dzīves ritmā ir ļoti iecienītas ātrās uzkodas. Daugavpils pavāri, apvienojot veselīgus produktus, ir radījuši īpašu, mūsdienīgi noformētu ātro uzkodu - „Dinaburgeru”, kura vienkāršais, bet garšīgais pildījums nesatur taukus. Pateicoties receptē izmantotajām veselīgajām sastāvdaļām, tas garšos gan bērniem un jauniešiem, gan arī pieaugušajiem.



Zuša tartars ”Dvinskas cietoksnis”. Kūpināta zuša fileja ar zaļumiem. Piedāvā restorāns „Plaza” (Ģimnāzijas iela 46, viesnīcas „Park Hotel Latgola 10.stāvā, tālr.: +371 65 404 900). Zuša tartars pēc formas ir līdzīgs cietoksnim. Tā sastāvdaļas ir saliktas viena virs otras, veidojot gardu uzkodu. Savukārt, zuti var salīdzināt ar Daugavu - upi, kas vijas gar cietoksni. Mūsdienās zutis ir salīdzinoši reta zivs, kas var nodzīvot pat līdz 35 gadiem. Zutis ir garda un trekna zivs, no kā var pagatavot sātīgu ēdienu. To var salīdzināt ar Daugavpils cietoksni – pamatīgs un stiprs.

Pamatēdieni.

„Dinaburgas cietokšņa lodes”. Pildīta cūkgaļas karbonāde ar sieru un olām. Piedāvā kafejnīca „Vita” (Rīgas iela 22a, Vienības namā, tālr.: +371 65427706, +371 29469434). 1812.gadā, cīnoties pret Napoleona armiju, Dinaburgas „bezbailīgā garnizona” aizstāvju spēka un izturības noslēpums slēpās senās, īpaši pagatavoto ēdienu receptēs, ko pēc Jezuītu ordeņa mūka ieteikuma zināja tikai cietokšņa pavārs. Viens no šiem ēdieniem ir „cietokšņa lodes”. Šis gardais ēdiens dod spēku un izturību.



„Daugavpils kastaņi”. Krāsnī ceptas zivju bumbiņas, panētas kraukšķīgos grauzdiņos. Piedāvā restorāns „Dinaburg” (Dobeles iela 39, viesnīcā „Good Stay Dinaburg Hotel, tālr.: +371 65453009). Daugavpils apkārtne ir bagāta ar ezeriem, bet pilsēta atrodas likteņupes Daugavas abos krastos. Tādēļ makšķerēšana daugavpiliešiem ir ne tikai vaļasprieks. Pēc kārtējās gardās ēdienreizes siltajos vasaras mēnešos daugavpilieši ir iecienījuši pastaigas pa pilsētas klusajām ieliņām, parkiem un mājīgajiem pagalmiem. Daugavpili var uzskatīt par „zaļu” pilsētu, kas priecē ar visdažādāko koku lapotnēm, taču kastaņa ir īpašs koks. Novadpētniece Vaida Villeruša uzbur kastaņu īpašo klātbūtni pilsētā, jo „kopš sendienām Daugavpilī rudeņos, pret zemi atsitoties, paukšķ kastaņi”. Apvienojot Daugavpils unikālās dabas bagātības un tradīcijas, pavāri ir radījuši Daugavpilij raksturīgu ēdienu - no zivīm darinātus „Daugavpils kastaņus”.

Karbonāde „A LA HAGELSTROM”. Cūkgaļas steiks ar alus un sīpolu mērci. Piedāvā kafejnīca „Arsenāls” (Mihaila ielā 3, Marka Rotko mākslas centrā, tālr.: +371 27757872, +371 29336164). Nikolajs Hagelstroms XIX gs. vidū bija Dinaburgas pilsētas mērs un pilsētas pirmā teātra dibinātājs. Viņš bija arī slavens estēts ar saviem gastronomiskajiem uzskatiem. Nikolaja Hagelstroma laikā pilsētā strauji attīstījās tirdzniecība un rūpniecība. Pateicoties viņam darbību uzsāka Ševels Gurviča alus darītava, kuras produkciju tik ļoti bija iecienījis arī pats Hagelstroms. Nikolaja sieva vienmēr viņu lutināja ar dažādiem kulinārijas gardumiem. Pagatavojot iecienīto cūkgaļas kakla karbonādi ar aromātisku alus un medus mērci, prasmīgā saimniece radīja gardu ēdienu, kas kļuva par Hagelstroma mīļāko ēdienu. To viņš labprāt baudīja vakarā, no balkona nolūkojoties uz savu pilsētu.
Paipalas ar sālītu ābolu un saldskābu mērci. Nogaršo Daugavpils Laimes putnu! . Piedāvā restorāns „Plaza” (Ģimnāzijas iela 46, viesnīcas „Park Hotel Latgola 10.stāvā, tālr.: +371 65 404 900).

Deserti un kokteiļi.



„Daugavpils impresija”
Daugavas ūdeņu plūdums, saules un mēness atspulgi upes ūdeņos. Krāsu un nokrāsu dažādība. Viss vienkopus. Taču mainīgs. Gluži kā Daugavpils mākslinieku uzburtā krāsu impresija. Daugavpils saulriets un saullēkts pilsētas mākslinieku darbos. Tās ir krāsas, kas iedvesmos, sajūsminās, nomierinās, uzmundrinās un aicinās pārdomām.
Deserts „Daugavpils impresija”. Piedāvā kafejnīcas „MEGO” Viestura iela 60 un Cietokšņa iela 60.
„Daugavpils impresija”. Svaigums. Aar svaigiem saldajiem augļiem un ogām. Piedāvā restorāns „Dinaburg” (Dobeles iela 39, viesnīcā „Good Stay Dinaburg Hotel, tālr.: +371 65453009)

Kūciņa ar „odziņu” „Daugavpils impresija”. Piedāvā kafejnīca „Arsenāls” (Mihaila ielā 3, Marka Rotko mākslas centrā, tālr.: +371 27757872, +371 29336164).

Kokteilis „Daugavpils impresija”. Dzirkstošais ar saldētu Prosecco. Piedāvā restorāns „Plaza” (Ģimnāzijas iela 46, viesnīcas „Park Hotel Latgola 10.stāvā, tālr.: +371 65 404 900). Vienmēr paturiet prātā - alkoholam ir negatīva ietekme uz Jūsu veselību!

Kokteilis „Tango karalis”. Alkoholiskais kokteilis – gluži kā tango!

Alkoholiskie dzērieni.

Daugavpils ķirbju vīns. Piedāvā kafejnīca „Arsenāls” (Mihaila ielā 3, Marka Rotko mākslas centrā, tālr.: +371 27757872, +371 29336164).

Degvīns/uzlējums „Dinaburgas cietoksnis”. Piedāvā restorāns „Plaza” (Ģimnāzijas iela 46, viesnīcas „Park Hotel Latgola 10.stāvā, tālr.: +371 65 404 900).

„Dinaburgas alus”. Nepasterizēts, bez konservantiem. Piedāvā restorāns „Plaza” (Ģimnāzijas iela 46, viesnīcas „Park Hotel Latgola 10.stāvā, tālr.: +371 65 404 900) un kafejnīca „Arsenāls” (Mihaila ielā 3, Marka Rotko mākslas centrā, tālr.: +371 27757872, +371 29336164).

Vienmēr paturiet prātā - alkoholam ir negatīva ietekme uz Jūsu veselību!
Daugavpils novada tūrisma informācijas centrā (Rīgas iela 22a (ieeja no Ģimnāzijas ielas) ir pieejams buklets „Daugavpils virtuve”, kurā latviešu, krievu un angļu valodā apkopoti visi minētie ēdieni un dzērieni.

Lai labi garšo!