Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:229, Did:0, useCase: 3


TOP 10 pasaulē dārgākās gardēžu maltītes, kas maksā veselu bagātību

Redakcija
Redakcija

Vai spēj iedomāties steika porciju, kas maksā vairāk nekā 2000 eiro, vai picu, par kuras baudīšanu īsteni gardēži gatavi šķirties pat vairāk nekā 3000 eiro? Tās ir pasakainas naudas summas par pārtikas produktu, taču to dārdzības iemesls ir īpaši retas sastāvdaļas, īpaša izsmalcinātība un laiks, kāds nepieciešams to pagatavošanai.

Ar pasaulē desmit dārgākajiem ēdieniem iepazīstina restorāna "Aqua Luna" pārstāve Jeļena Kašina, kurai ir vairāk nekā 15 gadu pieredze ēdināšanas biznesā.

1. Baltās trifeles

Trifeles ir dārgākais ēdiens pasaulē, jo tās ir ļoti grūti izaudzēt. Tādēļ trifeles ir delikatese un visu sēņu karaliene. Visdārgākā trifele esot maksājusi 160 tūkstošus ASV dolāru (aptuveni 124 tūkstoši eiro) un tās svars sasniedzis 1,5 kilogramus. Sēni pirms vairākiem gadiem izsolē iegādājās kāds investors no Honkongas. Droši vien, ka no tās pagatavotā zupa bija izcila!

2.Densukē arbūzs

Īpašs melnā tipa arbūzs, kurš aug tikai Japānas sastāvā ietilpstošajā Hokaido salā. Kāpēc tas ir tik dārgs? Jo vienā ražā novāc tikai 65 šādus arbūzus. Bieži vien tos izmanto kā īpašu dāvanu, kuras cena sasniedz 6100 ASV dolāru (aptuveni 4740 eiro). Runā, ka Densukē arbūzs līdzinoties parastajam arbūzam, taču tam piemītot neparasta, salda garša.

3. Kaviārs "Almas"

Irānā ražoto pasaulē dārgāko kaviāru ar nosaukumu "Almas" jeb "Dimants" gardēži var nogaršot Londonas restorānā "Caviar House & Prunier". 999 proves zelta burciņa šā kaviāra maksā 25 tūkstošus ASV dolāru (aptuveni 19 tūkstošus eiro). Kaviāru iegūst no Kaspijas jūrā dzīvojošas storu sugas - pati zivs nav sevišķi garšīga, taču tās ikri ir fantastiski gardi. Ieguves process ir ārkārtīgi sarežģīts - ikri ir jānoslauc dzīvai zivij, jo mirstot tā izdala rūgtu sekrētu, kas sabojā kaviāra garšu.

4. Kobes steiks

Gatavo no vagjū šķirnes liellopiem, kurus audzē tikai Hjogo prefektūrā Japānā. Lai gan audzētāji neatklāj lopiņu audzēšanas un barošanas noslēpumus, ir zināms, ka tos baro ar ekoloģiski tīriem produktiem, regulāri masē, ķemmē un dzirdina ar alu. Tāpēc to gaļa ir tik maiga, ka pilnīgi kūst uz mēles! Viena Kobes steika porcija Ņujorkas restorānā "Craftsteak" maksā 2800 ASV dolāru (aptuveni 2180 eiro).

5.Macutake sēnes

Retas sēnes, kuru cena var sasniegt līdz pat 1000 ASV dolāru (777 eiro) puskilogramā. Aug rudenī Japānā un vairākās citās Āzijas valstīs, taču macutake populāciju ir krietni noplicinājuši kukaiņi, kas iznīcina kokus, kuru paēnā aug šīs sēnes. Tā kā nav atklāts šo sēņu kultivēšanas veids, pastāv liela varbūtība, ka jau tuvākajā nākotnē tās var pilnībā izzust. Tāpēc - ja restorānā pasūtīsi omleti, kuras sastāvā ir macutake, nāksies šķirties no tūkstošos mērāmas naudas summas.

6. Pasaulē dārgākā frittata omlete

Šo frittata omleti par 1000 ASV dolāriem (777 eiro) vari brokastīs nobaudīt Ņujorkas restorānā "Norma's Restaurant". Šīs ēdiens ir tik dārgs, jo tā sastāvā ir omāri un stores kaviārs, kas maksā 65 ASV dolārus par 30 gramiem. Vienas no pasaulē dārgākajām brokastīm.

7.Pasaule dārgākais virtulis

To brokastīs vari nogaršot Ņujorkas viesnīcā "Westlin Hotel", samaksājot 1000 ASV dolāru (777 eiro). Virtulis apsmērēts ar krējuma sieru, baltajām trifelēm, to rotā pārtikas zelts, pīlādži, mandeles un Godži ogas.

8.Jubari melones

Pasaulē dārgākais auglis - kādā izsolē par pārīti šo meloņu kāds restorāns samaksāja veselus 26 tūkstošus ASV dolārus (aptuveni 20 tūkstošus eiro), bet standarta Jubari melone Japānas lielveikalos maksā no 50 līdz 100 ASV dolāriem (aptuveni 40 līdz 78 eiro). Kāpēc šie augļi ir tik dārgi? Jo tos audzē ierobežotā daudzumā tikai vienā vietā uz pasaules - siltumnīcās Jubari pilsētiņā Japānā. Oranžās krāsas meloni ēdienu pasaulē ļoti augstu vērtē tās sulīgā salduma un skaisto proporciju dēļ.

9. Samundari Hazana jeb jūras velšu dārgums

Gastronomijas brīnums un pasaulē dārgākais karija ēdiens - to var nogaršot Londonas restorānā "Bombay Brasserie", samaksājot 3200 ASV dolāru (aptuveni 2490 eiro). Tas radās 2008.gadā saistībā ar pieņemšanu, ko rīkoja par godu kinofilmas "Graustu miljonārs" pirmizrādei. Pagatavošanā pavāri izmanto visdārgākās izejvielas, kādas vien iespējams atrast - baltās trifeles, Devonas krabju gaļu, Belugas ikrus, Skotijas omāru, pērļgliemenes un paipalu olas, bet viss ēdiens pārkaisīts ar pārtikas zeltu - ekskluzīvu pārtikas piedevu. Samundari Hazana tulkojumā no indiešu valodas nozīmē "jūras velšu dārgums".

10. Pica "Royale 007"

Vienu no pasaulē dārgākajiem ēdieniem - par 4200 ASV dolāriem (3265 eiro) to Itālijā pirms vairākiem gadiem izgatavoja šefpavārs Domeniko Krolla. Picu, kuras diametrs ir 30 centimetru, rotā 24 karātu pārtikas zelts, omārs, kas marinēts augstākā labuma konjakā un ar šampanieti piesūcināts kaviārs. Citas sastāvdaļas - kūpināts Skotijas lasis un brieža gaļas medaljoni. Pēc pavāra teiktā, šāda pica esot ideāla dāvana Valentīndienā.