Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Austrālija izvēlas PENFOLD

Redakcija
Redakcija

Par austrāļu shiraz mēdz teikt: „ ja chardonnay bija kuģis, kas aizsāka Austrālijas armādas veidošanu, lai uzsāktu savu ceļu pretī pasaules tirgiem 90-tajos, radot šo „plaisu” starp Vecās un Jaunās Pasaules syrah, tad shiraz ir bijis un paliek galvenais komandieris, kas turpina to virzīt”.

SOUTH AUSTRALIA

South Australia ir bijis un paliek dominējošais reģions pat pie apjoma krituma no 75% 40-tajos līdz 50-tajiem gadiem uz 50% šodien. Šis reģions ietver sevī izcilāko no sarkano vīnu teritorijām – Barossa, kas ir visslavenākais apgabals valstī, kur bijusi nozīmīga vācu jeb ģermāņu ietekme kopš 19.gs.
Pirmsākumos, protams, dominējošā šķirne bijusi Riesling, kas pagājušā gadsimta 80-tajos gados tikusi nomākta, „uzlecot” Chardonnay zvaigznei.

Šī reģiona klimatiskie apstākļi ir skaidrojums, kāpēc Barossa ir lielisko shiraz vīnu zeme. Reģiona zemākās teritorijas ir ļoti siltas un pateicīgas augstas koncentrācijas sasniegšanai. Lielākās reģiona kompānijas ir dislocētas tieši šajā apgabalā un tas bijis viens no apstākļiem, kāpēc sarucis reģiona vīnogulājs – tās pārstrādājušas galvenokārt citos apgabalos audzētās ogas. Barosas varenības simbols un apliecinājums ir slavenais Penfolds " šedevrs” Grange, kas agrāk ticis kultivēts bez apūdeņošanas no senajiem 19.gs. vīnogulājiem.

Shiraz ir Austrālijas zvaigzne, kas aizņem lielākās platības. Tas tiek audzēts praktiski visās zonās, jo tā ir Austrālijas vizītkarte. Pateicoties tam, šī zeme ir kļuvusi pazīstama. Vīndari no šīs šķirnes dara vīnus līdzīgi kā Vācijā no riesling, – prezentējot noteikto terroir. Tā ir identiska šķirnei, ko Francijā sauc par Syrah, bet masīvāka un spilgtāka raksturā.

Austrāliešu Shiraz ir pikants un drosmīgs vīns. Lai gan to nereti ierindo stipro vīnu kategorijā, šis vīns ir patīkams un to var dzert arī jaunu. Tam ir piesātināta krāsa, no tumši violeta līdz melnīgsnēji sarkanam tonim, ar rubīnsarkanu maliņu.
Vīna aromāts: ar melno ogu, garšvielu, žāvētu plūmju, darvas, dūmu un eikaliptu notīm. Garša ir piesātināta, bagātīga, samtaina, ar atsvaidzinošiem tanīniem un ļoti ilgu pēcgaršu.

Austrāliešu Shiraz ir lielisks, lai to malkotu piknikos pie grilētas gaļas, taču tas labi garšo arī kopā ar izteikti aromātiskiem ēdieniem.
Lai pastiprinātu vīna pārsteidzošo aromātu buķeti, to vajadzētu pasniegt lielās glāzēs.

2004.gadā Shiraz šķirnes apjomi, kas tika novākti, bija tuvu 500 000 t, kas to ievietoja absolūtajās līderpozīcijās. Tas sastādija 41% no kopējās sarkano un 24% no summāri kopējā pārstrādāto vīnogu apjoma. Nozīmīgu ietekmi uz Shiraz atstāja Cabernet „eksplozija”, bet tās varenību noturēja tādas tradicionālās teritorijas bez mākslīgās apūdeņošanas kā Barossa un hunter-a, kuru tradicionālie vīnu stili vienmēr ir bijuši un joprojām ir pieprasīti visā pasaulē.
Ārkārtīgi daudz shiraz-am Austrālijā ir atkarīgs no terroir, kurā tas tiek kultivēts un tikai daži ražotāji dažās teritorijās spēj nodemonstrēt izcilus rezultātus gan kā shiraz tā klasiskajās syrah izpausmēs.

Barosas ielejas vīna darītava Penfolds ir ne tikai viena no vadošajām Austrālijā, bet arī vīna pasaules elites uzņēmums, kas pazīstams ar saviem sarkanajiem Shiraz un Cabernet Sauvignon, kam piebiedrojies nepārspētais Yatarrna, kas ir 100% Chardonnay, ko nereti slavenākie vīna kritiķi pielīdzina varenākajiem Burgundijas paraugiem. Penfold kompānija ar Maksi Šūbertu (Max Shubert) priekšgalā bija vieni no pirmajiem, kas spēja radīt augstākās izcilības paraugus no tādām šķirnēm kā Cabernet Sauvignon un Shiraz Austrālijā.

Austrālijas klasiskākais vīna stils sarkanā krāsā šodien ir Shiraz Cabernet Sauvignon, kas Latvijas tirgū ir visai plaši pārstāvēts.
Cabernet Sauvignon krāsa ir dziļa, no tumši melnu ķiršu līdz granātsarkanam tonim, ar rubīnsarkanu maliņu. Aromāts vīnam ir skaidri izteikts, ar tumšo ķiršu, tabakas, upeņu un šokolādes notīm. Garša- apaļa un piesātināta, tomēr eleganta un sarežģīta, stingri tanīni, labs pēcgaršas ilgums.

Austrālijas Cabernet vīni ir pasakaini pie ceptas jēra gaļas un piparmētru mērces, vasaras piknikos tie lieliski garšo pie kebabiem, ribiņām un desiņām.

Latvijā Penfolds kompānija savus darinājumus piedāvā ar tādiem nosaukumiem kā Koonunga Hill Shiraz Cabernet, kas ir viens no populārākajiem Austrālijas sarkanajiem vīniem restorānos un Rawson's Retreat Shiraz Cabernet, ko var iegādāties labākajos lielveikalos.

Ieskaties! Interesanti!

Vīns ir veselīgs, un beidzot ir noskaidrots, kāpēc! Grāmatas “Sarkanvīna diēta” pamatā, ko izdevis Apgāds zvaigzne ABC, ir revolucionārs pētījums, kas pierāda:
sarkanvīna lietošana mērenās devās labvēlīgi iespaido veselību.

Vīna baudītāji parasti ir daudz veselīgāki un bieži vien nodzīvo garāku mūžu nekā tie, kas ikdienā vīnu nelieto. Kas to ietekmē? Vīns, ēšanas paradumi vai dzīvesveids? Izrādās - visi šie komponenti kopā.
Turklāt autors pierāda, ka glāze sarkanvīna dienā ir neatņemama veselīga dzīvesveida sastāvdaļa. Savukārt tiem, kas līdzīgu efektu vēlas sasniegt nedzerot sarkanvīnu, iesaka alternatīvus dzērienus un atbilstošu uzturu.

Grāmatā “Sarkanvīna diēta” uzzināsiet

- kuri vīni ne vien labi garšo, bet arī labvēlīgi ietekmē jūsu veselību,

- kurš antioksidants ir franču paradoksa pamatā, tātad atbild par jūsu dzīves kvalitātes uzlabošanu,

- kā iegūt slaidu augumu, izdarot vien dažas patīkamas izmaiņas savā dzīvesveidā,

- 40 jaunas receptes un praktiskus padomus par to pagatavošanu.

Rodžers Korders ir eksperimentālās terapijas profesors "William Harvey Research Institute" Londonā. Jau divdesmit piecus gadus viņš pēta sirds un asinsvadu sistēmas darbību un saikni starp diabētu un sirds slimībām. Rodžers Korders ir publicējis virkni rakstu un lasa lekcijas par saviem pētījumiem, kuri apliecina sakarību starp vīna baudīšanu un veselību.

Grāmata nopērkama Zvaigzne ABC grāmatnīcās!