Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Ideālais vīna un uzkodu salikums

Redakcija
Redakcija

Jums gaidāms kāds īpašs notikums. Un, protams, gribas, lai viss noritētu perfekti. Mūzika piemeklēta, sveces sagatavotas, vīns arī iegādāts. Taču kā pie tā pareizi izvēlēties uzkodas? Hm, uz pudeles, piemēram, rakstīts, ka tas labi sader ar vieglām uzkodām. Bet kādām konkrēti? To aizmirsuši pieminēt. Tad nu nekas cits neatliek, kā immprovizēt. Taču tādas improvizācijas visbiežāk beidzas ar Rokforas siera un vīnogu ķekara iegādi. Rezultātā jūs esat zaudētājs, jo tikai pareizi piemeklētas uzkodas pasvītro konkrēta vīna garšas īpašības, padara to īpaši interesantu un baudāmu. Par to, kādas uzkodas katram vīnam izvēlēties, lai tas nezaudētu savu unikalitāti, jautājām someljē no Itālijas- Džuzepem Bassi.

SARKANAIS GALDA VĪNS

Pie šāda vīna someljē iesaka izvēlēties karpačo no vītinātas liellopa gaļas ar nosaukumu Bresaola. Tas ir diētisks produkts, kas satur niecīgu procentu tauku. Bresaola nesatur daudz sāls un tai ir ļoti smalks aromāts. To griež ļoti plānās šķēlēs, pievienojot rukolu, cieto itāļu sieru Grana un pavisam nedaudz olīveļļu. Šīs uzkodas garša ir tikpat smalks kā sarkanais galda vīns.

Izvēloties uzkodas pie sarkanā galda vīna, jāatceras, kā pārāk trekni ēdieni nomāc tā buķeti. Savukārt delikāta gaļa, tāda kā, piemēram, prosciutto papildina vīna garšu. Tas pats attiecināms uz sieriem. Piemēram, nekad pie sarkanā vīna neizvēlaties mocarellu, tāpēc, ka tā ir pārāk trekna un vīna garša salikumā ar to vienkārši pazudīs. Pie kam, mocarella, ir viens no labākajiem sieriem, līdz ar to tam nepieciešams kaut kas labāks par vienkāršu galda vīnu. Toties galda vīnu lieliski papildinās kazas siers.

Tātad pie sarkanā galda vīna izvēlamies maigu vītinātu liellopa gaļu, kas līdzinās Bresaola un Prosciutto un tādus maz izturētus, netreknus cietos sierus kā Grana.

IZTURĒTS SARKANAIS VĪNS

Pie laba sarkanvīna derēs steikam līdzīgas uzkodas. Izturēts vīns sasaista taukus un, ja tā var teikt, atstāj muti tīru. Bet, ja runājam par uzkodām, kas neprasa gatavošanu, tad izvēlaties stiprus izturētus sierus ar sīvu piegaršu. Lieliski derēs Parmezāns, kas izturēts vismaz 2 gadus vai aitas siers Pecorino. Un neaizmirstiet par franču "aromātiskajiem" sieriem.

Tātad pie sarkanajiem stiprinātajiem vīniem izvēlamies sierus, kas izturēti vairāk par 12 mēnešiem un līdzinās Parmezānam, Pecorino vai franču pelējuma sieriem. Šeit lieliski noderēs Gorgonzola.

SARKANAIS DZIRKSTOŠAIS VĪNS

Kā apgalvo Bassi, pie šiem vīniem lieliski der trekna vītināta cūkgaļa un desas, piemēram, Mortadella. Tā tiek ražota, kā minimums jau piecsimt gadus, pie kam ražošanas process tiek stingri kontrolēts.

Mortadella tiek gatavota no maltas cūkgaļas un speķa, dažreiz pievienojot arī citas gaļas šķirnes. Kā garšvielas izmanto ķiplokus, pistācijas un melnos piparus. Rezultātā rodas kalorijām bagāts produkts, kas garšas ziņā ir nepārspējams. Situāciju glābj tas, ka desu griež ļoti plānās šķēlītēs.

Tāpat ar sarkano dzirkstošo vīnu labi sader olīvas, saulē kaltēti tomāti un olīveļļā gatavoti baklažāni.

Tātad ar sarkano dzirkstošo vīnu kopā baudāmas salami un citas treknas desas un dārzeņi, kas gatavoti olīveļļā.

BALTAIS GALDA VĪNS

Šajā gadījumā noderēs brusketes ar dārzeņiem un zivīm, sāļie sacepumi no dārzeņiem un siera, mocarella no govs piena, svaigs kazas siers. Tāpat kopā ar balto galda vīnu labi garšos vītināta liellopa gaļa un salami,- tikai jāizvēlas ražojumi ar pēc iespējas zemāku tauku saturu, pretējā gadījumā viegls galda vīns nespēs "sasiet" taukus.

Visā visumā augļus kopā ar vīnu lietot neiesaka, taču salikumā ar vieglu balto galda vīnu tie ir lieliska uzkoda. Tomēr ne pārāk lielos daudzumos.

Tātad pie baltā galda vīna izvēlamies zivis, maigu vītinātu jaunlopu, dažādus dārzeņus, netreknus sierus, kā, piemēram, Mocarella.

IZTURĒTS BALTAIS VĪNS

Ar kvalitatīvu balto vīnu (tai skaitā dzirkstošo) labi sader jūras produkti. Bez tam piemēroti ir grilēti dārzeņi, omlete, sēnes, Brie siers, kā arī sieri ar dažādām zaļumu piedevām.

BALTAIS DZIRKSTOŠAIS VĪNS

Džuzepe Bassi iesaka kopā ar balto dzirkstošo vīnu nogaršot meloni un Parmas vītināto gaļu, kas lieliski papildina šī vīna garšu un aromātu. Gaļai it kā prasītos smagāks vīns, taču saldā sulīgā melone mazina sāls garšu. Kopā sanāk neatkārtojama garšu buķete.

Bez tam pie baltā dzirkstošā vīna pasniedz San daniele un Bassi vītinātos gaļas izstrādājumus, dažādus jūras produktus, eļļā gatavotus dārzeņus, brusketes, Brie sieru, olīvas.

Ievērībai:

- Ja esat iegādājušies saldo dzirkstošo vīnu, tādu kā Asti, tad uzkodas arī izvēlieties saldas. Džuzepe Bassi iesaka medū ceptus ābolus vai vieglu kūku.

- Itāļu šampanieti pieņemts baudīt kopā ar austerēm vai zemenēm, taču ne tāpēc, ka tam būtu kāds skaidrojums, vienkārši tā ir vēsturiska tradīcija.

- Itāļu maizes garša ir ļoti neitrāla, tāpēc par tās lietošanu kopā ar vīnu runāt ir sarežģīti. Galvenais, kas jāatceras- ja maizes sastāvā ir rieksti, tad kopā ar vīnu to labāk nelietot, jo rieksti izārda jebkuru vīna buķeti. Pie saldām maizītēm vislabāk derēs salds vīns.

- Svarīgai tikšanās reizei Džuzepe izvēlētos pudeli Barolo, bet klāt pie tā uzkodās 36 mēnešus izturētu Parmigiano reggiano sieru. Savukārt romantiskai pasēdēšanai ar mīļoto cilvēku viņš priekšroku dotu Lambrusco un Mortadella uzkodai.

Tas var noderēt!

Šajā burvīgajā Apgādā Zvaigzne ABC izdotajā grāmatā "Vīni un ēdieni" atradīsiet ne vien padomus, kā novērtēt vīna kvalitāti un iemācīties uzticēties savam garšas sajūtām, bet arī 50 kārdinošas receptes, kur katrai no tām norādīts, kāds vīns klāt baudāms. Te ir recpetes gan sausajiem un pussausajiem, gan saldajiem un dzirkstošajiem vīniem.

Tāpat sapratīsiet principus, pie kādiem ēdieniem labāk der sarkanais, bet pie kādiem- baltais vīns.

Grāmata būs lielisks ceļvedis vīnu un ēdienu pasaulē ne vien tiem, kas tikai apgūst vīna mākslu, bet arī pieredzējušiem vīna cienītājiem.