Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Padomi ražas uzglabāšanai ziemā

Mūsdienu ekonomiskajos apstākļos, kad cenas joprojām ceļas un nekas neliecina, ka stāvoklis var uzlaboties, ikkatrs ietaupītais santīms ir vērtība. Te nu lauku iedzīvotājiem ir liela priekšrocība, salīdzinājumā ar vairumu pilsētnieku - viņiem ir pagrabs! Lielāks vai mazāks, zem mājas vai kā atsevišķa būve, bet ar iespēju saglabāt izaudzēto ražu līdz pavasarim.

Ekonomēsim līdzekļus un izmatosim iespēju uzglabāt pagrabā to, kas izaudzis pašu dārzā, mežā vai rudenī lētāk iegādāts tirgū. Pagrabs ir māja visiem dārza labumiem, tādēļ parūpēsimies, lai jaunie šīs sezonas ''īrnieki'' būtu apmierināti.

Pagraba režīms.

Lai augļu un dārzeņu zudumu ziemā varētu norakstīt tikai uz mūsu labo apetīti, pagrabā jāievēro daži priekšnoteikumi.

- Ražai jābūt novāktai laikā, un ir jāzina, kuras ir agrās, kuras vēlās šķirnes, neatkarīgi, vai tas ir kartupelis vai ābols, jo par agru novākta raža ātrāk sāk bojāties.
- Pirms ievietošanas pagrabā augļi un dārzeņi noteikti jāsašķiro, atlasot bojātos, sakņaugus un kartupeļus nepieciešams nedaudz apžāvēt. Taču jāatceras, ka kartupeļi, kas pāris dienu paturēti apžāvēšanai saulē, kļūst rūgti un negaršīgi.
- Nedrīkst glabāt blakus augļus un dārzeņus, jo augļi uzsūc dārzeņu smaržu.
- Lielā pagrabā jāizgatavo dēļu apcirkņus, bet mazā - kultūru atdalīšanā var izlīdzēties ar plēves starpsienām.
- Tuvāk vēdināšanas lūkām vai durvīm jānovieto tos produktus, kam nepieciešama zemāka temperatūra, bet attālāk - tos, kam augstāka.
- Dārzeņu, sakņaugu un augļu uzglabāšanai nepieciešamais relatīvais gaisa mitrums ir 90 - 100%.

Dod elpu!

Lai arī estētiskajam noformējumam ir liela nozīme, svarīgākais ir ražas ''elpošana'', ko tieši ''ažūrie'' izstrādājumi var nodrošināt. Tādēļ arī plastmasas kastes jānovieto nevis tieši uz grīdas, bet gan uz koka dēlīšiem, starp kuriem ir 5 - 6 cm atstatums, lai gaiss varētu brīvi cirkulēt un raža nebojātos. Lai arī kastes liekam vienu virs otras, ne visu varam tajās glabāt. Pagrabā nepieciešami plaukti. Tie var būt koka, alumīnija vai plastmasas, stacionāri vai viegli pārvietojami. Noteikums - tiem jābūt stabiliem.

Cik grādu?

Paaugstinoties temperatūrai glabātavā, pastiprinās ''elpošana'', dārzeņi sāk karst un strauji bojāties. Glabāšanas temperatūra kultūrām ir atšķirīga.

Kartupeļi. Vēlamā temperatūra kartupeļiem ir 4 -6 grādi, bet 2 - 3 grādi jau jāuzskata par kritisku temperatūru, kad kartupeļos esošā ciete pārvēršas glikozē un tie kļūst saldi. Te gan jāpiebilst, ja šādus kartupeļus 2 - 3 dienas paturēs siltā telpā, saldā garša izzudīs, bet, ja kartupeļi būs sasaluši, saldā garša nepazudīs.

Āboli, galviņkāposti. Optimālā uzglabāšanas temperatūra ir 0 grādu. Tādā pašā temperatūrā jāuzglabā arī galviņkāposti. Taču skābēti kāposti labi uzglabāsies, ja temperatūra turēsies ap 10 grādiem.

Burkāni. Burkānus jāuzglabā 0 - 2 grādu temperatūrā, tāpat kā bietes, kāļus un rutkus. Burkānus (arī seleriju saknes un puravus) vēlams uzglabāt tīrās, mitrās upes smiltīs - uz katru sakņu kārtu uzber apmēram 2 - 3 cm mitras smiltis. Burkānus var glabāt arī polietilēna maisos, virs tiem uzberot 5 - 6 centimetru biezu kārtu mitru zāģu skaidu un maisu aizsienot.

Ķirbji un kabači jāglabā sausā telpā ar gaisa temperatūru 10 - 13 grādi.