Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Spānijas ēdieni- vienkārša, bet brīnišķīga garšu buķete

Spānija ir ugunīga temperamenta, dramatiskas koridas, kaislīga flamenko, laiskas siestas un krāšņu karnevālu zeme. Taču Spāniju pazīst arī pēc vārdiem: tapas, paelja, tortilja, gaspačo, hamons, heress, sangrija. Šie nosaukumi attiecas uz spāņu nacionālo virtuvi.
spāņu ēdienkartei ir raksturīga vienkāršība, un tajā dominē dārzeņi: ķiploki, sīpoli, pipari, tomāti, pupiņas, zaļumi. Var teikt, ka garšvielas spāņi lieto mēreni, vienīgi ķiploki un safrāns netiek žēloti. Nacionālā virtuve nav iedomājama bez zivīm un citām jūras veltēm, neiztikt arī bez daudzveidīgām mērcēm un sieriem. Slavens ai augstvērtīgais jamon embutidos (vītināts cūkas šķiņķis) un vispār- spāņu embutidos (žāvētas gaļas produkti) ir savdabīgs baudījums garšas kārpiņām. Un, protams,- tapas, kas kļuvušas par vienu no Spānijas simboliem

Paelja

Spāņu virtuvē paelja ir tradicionāls Valensijas ēdiens. Tam pat paredzēta īpaša panna ar rokturiem.
Paelju gatavo no rīsiem, safrāna un olīveļļas un pasniedz ar gaļu, dārzeņiem vai zivīm. Valensijā paelja ir neatņemama svētku maltītes sastāvdaļa, un to ēd ar karotēm tieši no pannas; vietējā tradīcija neparedz pie paeljas piekost maizi.

Nepieciešams:

500 g zivs filejas,
5 ēdamkarotes olīeļļas,
1 paprika,
2 tomāti,
2 nelieli sīpoli,
3 ķiploka daiviņas,
350 g īsgraudu rīsu,
dažas šķipsniņas safrāna drīksnu, iemērktas nelielā daudzumā karsta ūdens,
500 ml zivju buljona,
100 g notīrītu mīdiju,
100 g notīrītu garneļu,
100 g notīrītu kalmāru,
125 g saldētu zirņu,
sāls,
malti melnie pipari.

Pagatavošana:

1. Zivs fileju sagriež kubiņos, kalmāru- šk''elēs. Sīpolus un ķiplokus sasmalcina. Tomātus un papriku sagriež gabalos.

2. Paeljas pannā vai lielā, dziļā pannā uzkarsē eļļu, ieliek zivis un apcep zelatini brūnganas. Pievieno sīpolus un ķiplokus, uzkaisa sāli un piparus, samaisa. Cep 5 minūtes. Pievieno tomātus, papriku, pieber rīsus, pielej buljonu, safrānu. Samaisa, sautē, līdz rīsi ir mīksti.

3. Pievieno mīdijas, garneles, kalmārus, pieliek zirnīšus un turpina sautēt, līdz jūras produkti un zirnīši ir mīksti. Paelju samaisa un nogaršo, ja nepieciešams, pieber vēl sāli un piparus.

Aioli

Galvenā no mērcēm spāņu virtuvē ir aioli ķiploku majonēze. To pasniedz pie gaļas, zivīm dārzeņiem, rīsiem un senāk gatavoja tikai no ķiplokiem, eļļas un sāls. Tagad mērces receptē iekļauj arī citus produktus.

Nepieciešams:

1 cieti novārītas olas dzeltenums,
4 vai 6 ķiploka daiviņas
2 jēlu olu dzeltenumi,
1 tējkarote stipru sinepju,
1 ēdamkarote citronu sulas,
300 ml saulespuķu eļļas,
cukurs,
sāls,
svaigi malti baltie pipari.

Pagatavošana:

1. Gatavo majonēzi: Olu dzeltenumus bļodā labi samaisa ar sinepēm un citrona sulu. Eļļu sāk pievienot pa pilienam, nepārtraukti maisot. Kad mērce kļūst krēmveida, eļļu lej mērcē tievā strūklā.

2. Majonēzei pieber sāli, piparus un cukuru, lai tā iegūtu pikantu garšu.

3. Vārītajam olas dzeltenumam pielej nedaudz ūdens un kopā ar nomizotām ķiploka daiviņām saberž ļoti smalkā biezenī. Tad to iemaisa majonēzē.

Gaspačo

No zupām Spānijā populāra ir gaspačo. Tā ir andalūziešu tomātu un gurķu aukstā zupa, kurai pievienoti arī citi dārzeņi (boteikti jābūt paprikai un sīpoliem) un kura iebiezināta ar baltmaizi.
Senāk gaspačo bija ganu ēdiens, gatavots no saziedējušas maizes, ūdens, ķiplokiem, etiķa un eļļas. Vēlāk tam sāka pievienot arī svaigus dārzeņus.

Nepieciešams:

1 kg tomātu,
1 liels sīpols,
200 g paprikas (vēlams konservētas)
2 ķiploku daivņas,
600 ml auksta vistas vai dārzeņu buljona,
75 ml olīveļļas,
4 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa,
1/2 citrona sulas,
200 g baltmaizes mīkstuma,
1 neliels gurķis,
1 ēdamkarote sasmalcinātu pētersīļu zaļumu,
1/2 tējkarote cukura,
sāls,
malti melnie pipari.

Pagatavošana:

1. Papriku (bez seķlām) sagriež gabaliņos. Tomātiem novelk mizu un sagriež tos kubiņos. Sīpolu un ķiplokus sasmalcina. Baltmaizei nogriež garozu, mīkstumu sadala mazos kubiņos un iemērc aukstā ūdenī, pēc tam rūpīgi nospiež.

2. Blenderī sakuļ dārzeņus un baltmaizi ar buljonu, eļļu un etiķi, līdz iegūst viendabīgu masu. Pārlej bļodā.

3. Pievieno citrona sulu, pieber sāli un piparus un samaisa. Ieliek ledusskapī un labi atdzesē.

4. Atdzisušo zupu pasniedz bļodiņās, pirms tam katrā ieberot pa karotei sagriezto gurķu. Pārkaisa ar pētersīļiem. Zupā var ielikt ledus gabaliņus, ja vēlas.

Vītinātas liellopu gaļas veltnīši ar vīģēm (tapas)

Tapas ir nelielas uzkodas, kuru izcelsme saistīta ar krodzinieku paražu nosegt glāzi ar apakštasi jeb tapa (vāciņš). lai tajā neiekristu mušas. Vēlāk uz tās sāka piedāvāt gabaliņu siera vai olīvas kā uzkodu pie dzēriena.
Mūsdienās tapas nozīmē vieglas uzkodas, un tās piedāvā visos spāņu krodziņos, ēstuvēs vai bāros pie alus, vīna, sidra vai pasniedz pirms pusdienām.
Klasiskās tapas ir kraukšķīgi grauzdēta maize, kuru papildina ar dažādām piedevām. Tapas var būt gan ekskluzīvi smalks un dārgs ēdiens- ar jūras ķemmītēm un omāru eļļu, gan arī vienkāršs un lēts- ar šķiņķi, olām vai kartupeļiem.

Sarkanās paprikas un baklažānu salāti

Spānijā, tāpat kā citur, populāri dažādi salāti, kuros neiztrūkstoša sastāvdaļa ir dārzeņi. Parasti tos bauda kā uzkodu, bet pie pamatēdiena var pasniegt svaigu dārzeņu salātus.

Nepieciešams:

4 sarkanās paprikas (varat izmantot arī citas krāsas papriku),
3 baklažāni,
2 lieli tomāti,
1 liels sīpols,
4 vidēji lieli kartupeļi,
6 ēdamkarotes etiķa,
2 glāzes olīveļļas (aptuvenais daudzums),
2 ķiploka daiviņas,
1 šķipsniņa ķimeņu,
sāls,
malti melnie pipari,
Ja vēlaties, varat pievienot arī 2 nelielus cukini.

Pagatavošana:

1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu temperatūrai. Nomazgā un nosusina paprikas, baklažānus, tomātus, sīpolu un ķiplokus un veselus liek cepešpannā. Kartupeļus ietin folijā un arī ievieto cepešpannā. Cep apmēram pusstundu, vienreiz apgrozot.

2. Gatavos dārzeņus izņem no pannas. Paprikas, baklažānus un sīpolu nomizo. Baklažāniem un paprikām nogriež virsu (no kātiņa puses).

3. Paprikām izņem sēklas. Paprikas un baklažānus sagriež strēmelēs, sīpolu un tomātus- šķēlēs, ķiploku- sloksnītēs. Visus dārzeņus saliek uz liela servējamā šķīvja, uzkaisa sāli, piparus, apslaka ar etiķi un olīveļļu.

4. Izņem kartupeļus no folijas un pārgriež uz pusēm. Ar karoti izņem kartupeļu mīkstumu, uzliek uz servējamā šķīvja, uzkaisa sāli, piparus, ķimenes, apslaka ar olīveļļu.

Nepieciešams:

6 šķēles vītinātas liellopu gaļas,
3 žāvētas vīģes,
50 g biezpiena siera masas.

Pagatavošana:

1. Vīģēm noņem kātiņus un sagriež strēmelēs.

2. Liellopu gaļas šķēles pārgriež gareniski uz pusēm. Katru šķēles pusīti apziež ar biezpiena siera masu (vai kausēto sieru), uzliek vīģes strēmelīti (vai dažas rozīnes) un saritina mazā veltnītī.

3. Veltnīšus liek uz grauzdētas baltmaizes.

Noderīgi

Spānijas virtuves mākslu varat apgūt kopā ar Apgāda Zvaigzne ABC izdoto Ineses Pelūdes grāmatu "Spāņu ēdieni". Šī grāmata paver durvis uz spāņu virtuvi un piedāvā 62 izcilas spāņu ēdienu receptes: gan uzkodas un salātus, gan dažādas mērces un zupas, gan interesantus ēdienus no zivīm un jūras veltēm, gan dārzeņu un gaļas ēdienus, gan arī gardus augļu desertus. Protams, nav aizmirsti arī spāņu dzērieni.

     [+] [-]

, 2012-05-13 12:12, pirms 12 gadiem
Loti svariigi.... Lai nezaudeetu paeljas iipaso garsu to gatavo TIKAI UN VIENIIGI UZ DZIIVAAS UGUNS, NEVIS CEPESKRAASNII. Spaanijaa var nopirkt iipasus statiivus paeljas pannam, kuram kuram pievieno gaazes balonu. Paeljas pannas ir dazaadu diametru saakot no skiivja lieluma un taa taalaakTaapeec lielajaam pannaam ir nepieciesams statiivs, jo uz gaazes pliits jau to pannu neuzliksi.