Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 0



Ziedi kulinārijā. Kur un kā tos izmantot?

Īsta meistara virtuvē pielietojumu atradīs viss. Ņemsim kaut vai augus- ne tikai to augļi, bet arī lapas, sēklas, stublāji un saknes- viss ir izmantojams. Un pat ziedi. Jā, jā, arī ziedi- tos ne tikai var skaisti novietot vāzē uz galda, bet arī lietot uzturā. Gribiet zināt, kā? Tad lasiet tālāk.

Ziedu, tik skaistu un krāšņu, izmantošana ēdiena gatavošanā dažiem var šķist nepieņemama. Tomēr ziedus kulinārijā lieto jau kopš seniem laikiem, kā tas redzams vecās pavārgrāmatās. Nezin kāpēc mēs daudz ko no tā, ko zināja mūsu senči, esam aizmirsuši.

Taču esiet uzmanīgi! Ne visi ziedi ir ēdami: daži ir pat ļoti toksiski un var izraisīt alerģiju vai nopietnu saindēšanos!

Jebkurā gadījumā pastāv fundamentāli noteikumi, kā ziedus vākt un kā tos pareizi lietot: Un tie ir:

1. Kulinārijā nedrīkst izmantot ziedus, kurus tirgo puķu veikalos, tā kā tie tiek apsmidzināti ar dažādām ķimikālijām un to ilgākai uzglabāšanai tiek izmantoti dažādi konseranti.

2. Ziedus vislabāk plūkt savā dārzā, pļavā vai mežā. Jādara tas ir agri no rīta.

3. Ziedi jāmazgā ļoti uzmanīgi zem tekoša ūdens un žāvēt tos labāk uz papīra dvieļa vai salvetes telpās, kur ir saiga gaisa plūsma.

4. Uzglabāt ziedus vislabāk plastikāta kastēs, kas paredzētas ievietošanai ledusskapī. Tos var arī sasaldēt.

Kur un kā izmantot ziedus kulinārijā?

Ziedi uzkodās, salātos un pamatēdienos:

- Konservēti kaperu ziedi lieliski noder, gatavojot mini- picu vai tarti, kas savukārt ir jauka prelūdija maltītei.

- Salāti no smalki sagrieztiem artišoku ziediem (ziedkopu), novārītām garnelēm, citrona sulu, sāli un pipariem, kas pasniegti ar plūškoka ziediem piešķir ēdienam izsmalcinātu un izmeklētu smaržu un garšu.

- Cukini ziedi ar gurķumētras ziediem un lapām, akāciju ziedi, glicīniju ziedi, plūškoka ziedi un savvaļas vijolīšu ziedi lieliski garšo panēti un cepti eļļā.

- Pie risoto var pievienot rozes ziedlapiņas, rozmarīna ziedus un saulespuķes ziedlapiņas.

- Prīmulas ziedi lieliski uzlabo zupas garšu.

- Minestrai (itāļu zupa) var pievienot mārpuķītes.

- Interesanti garšo grostini no polentas ar timiāna ziediem.

- Ļoti labs ir rostbifs ar zaļo salsu, kas gatavota no pupumētras.

- Grilēta vista, kas marinēta citrona sulā un lavandas esencē, pasniegta ar dārzeņiem un rotāta ar irbuleņu ziediem.

- Ļoti bieži ziedi tiek izmantoti, gatavojot zivju ēdienus. Tie lieliski pasvītro un izceļ ēdiena garšu. Pamēģiniet, piemēram, pasniegt zivi ar ingvera un jasmīnu mērci un izdekorēt ar jasmīna ziediem un safrāna ziedlapiņām.

- Pikantu ēdienu cienītājiem var ieteikt zobenzivs fileju ar suņuburkšķa ziediem, ceptu buti ar savaļas vijolīšu ziediem vai sautētus anšovus ar ķiplokiem, marinētām sarkano piparu pākstīm un mārpuķīšu ziediem.

Ziedi desertos:
Variāciju, protams, ir neskaitāmi daudz, taču pirmkārt nāk prātā tādas delikateses kā:

- sorberts ar šampanieti un aveņu, jasmīna un plūškoka ziediem,

- rožu ziedlapiņu želeja, pasniegta kopā ar labu vīnu,

- aveņogu, rožu ziedlapiņu, savvaļas vijolīšu un kliņģerīšu ziedu želeja.

Šādos desertos jūtama ne tikai smarža un garša, bet, pirmām kārtām, brīnišķīgs estētisks baudījums.

Ļoti izmeklēts deserts ir arī Biskotti ar ūdeni no apelsīnu ziediem. Tāpat burvīgi garšo sacukuroti vijolīšu ziedi, kas noder kūku dekorēšanai.

Neaizmirsīsim arī medu, kas ir lieliks un veselīgs produkts. Aromātiskākais medus ir tieši dažādu ziedu medus.

Ziedi dzērienos:

- Tomātu sula ar irbulenes ziediem stimulē kuņģa sulas izdalīšanos

- jasmīnu tēja palīdz cīnīties ar stresu,

- malvas un kumelīšu tēja ļoti noderīga pirms došanās pie miera, tā ie lielisks līdzeklis pret bezmiegu.

Un visbeidzot neaizmirsīsim par brīnišķīgu ziedu pušķi, kas skaistā vāzē novietots uz ēdamgalda, burvīgi smaržo.