Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Smūtiji un smūtiju dzērieni

Redakcija
Redakcija

Smūtijs (angļu val. smoothie) radies kā ātri un viegli uzņemama maltīte aizņemtiem ļaudīm īsos darba starplaikos, tas iegūst arvien lielāku popularitāti arī Latvijā. Vienkāršoti definējot tās ir sablenderētas ogas vai augļi, parasti atdzesēts, bet, tam pievienojot šķidrās sastāvdaļas kā pienu vai jogurtu un citas piedevas, iegūstam smūtija dzērienu.

Atkarībā no savām sastāvdaļām, smūtijs var būt gan viegla uzkoda, gan bagātīga maltīte (piemēram, launags vai daļa no brokastīm), gan ikdienas kārums, gan ēdienreize cilvēkiem ar saslimšanām. Pievienojot grieķu jogurtu ar paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu un pārslas, tas veido jau sabalansētu maltīti. Lielo variāciju dēļ, smūtiju iespējams pielāgot ikviena gaumei un vajadzībām - gan veselam organismam, gan cilvēkiem ar alerģijām un saslimšanām, kā bērniem, tā pieaugušiem un senjoriem. Sasaldējot smūtija masu, iegūst lielisku alternatīvu saldējumiem.

Latvijas iedzīvotāji ikdienas uzturā patērē nepietiekamu daudzumu augļu un dārzeņu, tādēļ smūtija veida kokteiļi ir lielisks paņēmiens, kā uzlabot statistiku un bagātināt ikdienas ēdienkarti ar dabiskiem vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām. Atšķirībā no sulām, smūtijā tiek sablenderēta visa ogas, augļa, dārzeņa ēdamā daļa un tas ir arī lielisks veids, kā ēdienkarti papildināt ar visu varavīkšņu krāsu ogām, augļiem, dārzeņiem un lapām, nezaudējot vērtīgās uzturvielas. Galvenais, kas nepieciešams ir vēlme izmēģināt, kāds auglis un blenderis. Ķeramies pie eksperimentiem virtuvē!

Viens no vieglāk pagatavojamiem zaļajiem smūtijiem ir banānu - spinātu smūtijs. 2 porcijām nepieciešams:
- 1 banāns;
- 1 sauja spinātu lapu;
- 300ml piena vai 2 karotes bezpiedevu jogurta un 300ml ūdens.
- Karote medus, ja vēlās saldāku.
Visu sablenderē līdz viendabīgai konsistencei.

Veselīgi un gardi ir arī:
- Rabarbers- banāns- piparmētra;
- Zemenes- piparmētra- banāns;
- Ābols- apelsīns- brokoļi;
- Mellenes- apelsīns- medus;
- Upenes- apelsīns- medus;
- Ķirši- zemenes- banāns;
Ievērojot vietējo produktu sezonalitāti, droši var izmēģināt rabarberus, piparmētru, biešu lapas un mini bietītes un burkānus, spinātus, zemenes, mellenes utt... gandrīz visu, kas aug. Jā, pat pļavā lasītus ārstnieciskos augus un tējas, kaut nātres, droši var sablenderēt kopā ar ogām un augļiem. Šis ir veids, kā „iemānīt” sev vai citiem vērtīgus produktus, nezaudējot dabas sniegtos labumus un garšu, piemēram, nereti bērniem dažādu iemeslu dēļ „negaršo” zaļumi, bet no saldā banānu-spinātu kokteilīša reti kurš atsakās, īpaši, ja tas papildināts ar kokteiļu salmiņu un izdekorēts ar zemeni.
Lai arī internetā pieejamas daudz un dažādas smūtiju, smūtiju dzērienu un citu kokteiļu receptes, pamatā visam ir kāds auglis vai oga (banāns, zemenes, mellenes, mango, melone utt) un pēc iespējas un gaumes pievienotas citas sastāvdaļas:
- šķidrā sastāvdaļa - ūdens, piens, mandeļu vai kokosriekstu piens, sula, tēja...;
- pēc izvēles un pieejamības var pievienot saldētus augļus, ogas, ledu, kā arī bezpiedevu jogurtu, garšvielas
- iesaku pievienot zaļumus kā spinātus, salātu mikšļus, mangolda lapas utt.

Pārdomām un ieteikumiem:
• Var gatavot no svaigiem vai saldētiem auļiem, ogām, lapām;
• Skābenos augļus un ogas miksēt ar saldiem;
• Banāns un avakado dod lielisku konsistenci un saldumu;
• Saldumam var pievienot arī medu, izmērcētas dateles, rozīnes un visu, ko sirds kāro;
• Īpašu garšu smūtijam piešķirs kanēlis, ingvers, vaniļa...
• Pievienojot linsēklas, graudu pārslas, smūtijs iegūst šķiedrvielas, kas nereti tiek uzņemtas ikdienā pārāk maz;
• Kādēļ gan lai kafijas mīlētāji nepagatavotu smūtija dzērienu ar kafiju;
• Lai smūtijs baudāms arī ar acīm, izmantojam spinātus vasarīgi zaļai krāsai, zemenes- rotaļīgi sārtai un upenes/ mellenes- romantiski violetai noskaņai.
• Dekorēt ar veselu ogu vai sēklām un riekstiem.

Lai arī vasara un rudens ir bagāta ar pašmāju ogām un augļiem, ieteiktu nepārspīlēt ar to uzņemšanu, īpaši, ja vēlies tievēt, jo ogās un augļos ir ne tikai ļoti nepieciešamie vitamīni, minerālvielas un šķiedrvielas, bet arī cukuri, kas lielos daudzumos var radīt svara pieaugumu. Ieteicamā augļu, ogu deva ir 2-3 porcijas dienā, kur viena porcija ir aptuveni ēdāja dūres lielumā, bet, ja par svara pieaugumu nav jāpiedomā, vērtīgās vasaras ogas to sezonā var apēst arī vairāk.
Baudām vasaru, un smūtijs ir veselīgas vasaras hīts!

Autore: Ideju mājas uztura speciālists Agnija Irkle