Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Garšīgas receptes no āboliem

Iecienītie āboliĀbolos taču ir kaut kas maģisks, vai ne? Tas bija ābols, ko Ieva pasniedza Ādamam, un, pateicoties ābola krišanai no ābeles, Ņūtons uzzināja par Zemes pievilkšanas spēku. Turklāt āboli mums palīdz būt veseliem.Taču pats maģiskākais ābolos, iespējams, ir tas, ka tie ir sulīgi un garšīgi un tos var pagatavot daudz un dažādos veidos: dažādās ābolkūkas, ābolu želeja vai ķīselis un citi gardumi.

Ābolu ķīselis

4 personām

Sastāvdaļas
5 āboli
150 ml Dansukker baltā smalkā cukura
350 ml ūdens
1,5 ēd. kar. kartupeļu cietes
1 tējk. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu

Ābolus nomizo, izņem sēklotnes un sagriež daivās. Katlā vāra ābolu daivas ar cukuru un ūdeni, līdz ābolu daivas ir mīkstas. Iebiezina ar nelielā ūdens daudzumā iejauktu kartupeļu cieti.
Noņem katlu no uguns. Pievieno vaniļas cukuru.
Pasniedz aukstu vai vēsu ar kafijas krējumu.

Ābolu sacepums ar karameļu mērci

4 - 6 personām

Sastāvdaļas
4 āboli
6 ēd. kar. Dansukker Niedru sīrupa
1 tējk. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
1 tējk. Dansukker kanēļa cukura
100 g sviesta
100 g drupinātu cepumu – „Selga” vai līdzīgi

Karameļu mērcei
100 g Dansukker Niedru sīrupa
60 g salda krējuma

Mizotus, biezās šķēlēs sagrieztus ābolus liek cepamajā formā, kura apslacīta ar Niedru sīrupu. Virsū kārto drupinātus cepumus, kas viendabīgi samīcīti ar sviestu, kanēļa un vaniļas cukuriem. Cep krāsnī 160°C 50 minūtes. Izņem, nedaudz atdzesē un izliekot uz šķīvja, apmet otrādi, lai āboli būtu augšpusē, bet cepumu pamatne apakšā. Pasniedz ar saldējumu un karameļu mērci.

Karameļu mērce: abas sastāvdaļas vāra uz vidējas uguns 20 minūtes apmaisot, tad noņem no uguns un masu atdzesē. Atdziestot masa sabiezēs, veidojot biezu mērci.

Receptes autors – Lauris Aleksejevs

Ābolu dzēriens

Apm. 2 litri

Sastāvdaļas
2 kg skābu ābolu
4 citroni
1 l ūdens
3 tējkarote citronskābes
600 g Dansukker baltā smalkā cukura uz litru izkāsta šķidruma

Ābolus nomazgā un sakapā mazos gabaliņos. Liek katlā, pielej ūdeni, uzliek vāku un vāra uz lēnas uguns apm. 20 minūtes. Ļauj šķidrumam iztecēt caur audekla filtru 30 minūtes. No citroniem izspiež sulu un pielej to klāt ābolu šķidrumam. Katliņu izmazgā. Nomēra šķidruma tilpumu un ielej šķidrumu katliņā. Uzvāra, tad iemaisa iekšā cukuru. Pieliek citronskābi, visu uzvāra. Noņem putas. Lej karstās, tīrās pudelēs, aizvāko un uzglabā ledusskapī.

Ābolu želeja ar ābolu brendiju

Sastāvdaļas
1 kg skābu ābolu
500 ml ūdens
2 kanēļa nūjiņas
2 zvaigžņu anīsi
1 ēd. kar. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
100 ml Dansukker želejas cukura „Multi” uz 100 ml šķidruma
50 ml kalvadosa vai cita ābolu brendija

Ābolus nomazgā, notīra un sagriež gabaliņos. Pievieno ūdeni, kanēļa nūjiņas un zvaigžņu anīsu. Vāra uz lēnas uguns 20 minūtes. Masu 15 minūtes atstāj caurdurī notecināties. Nomēra notecinātā šķidruma tilpumu un ielej tīrā katlā. Pievieno vaniļas cukuru un želejas cukuru pēc proporcijas - 100 ml želejas cukura uz 100 ml šķidruma. Uzvāra līdz vārīšanās temperatūrai un vāra 30 sekundes. Pievieno ābolu brendiju. Noņem putas, ja nepieciešams. Pilda siltās, sterilizētās burkās. Burkas piepilda pilnas un aizvāko ar siltiem, sterilizētiem vāciņiem. Uzglabā tumšā, vēsā vietā.

Veco laiku augļu salāti

Sastāvdaļas
3 daiviņās sagriezti apelsīni
3 šķēlītēs sagriezti āboli
3 gabaliņos sagriezti bumbieri
2 šķēlītēs sagriezti banāni
200 g vīnogu pusīšu bez sēklām

Uzlējumam
100 ml Dansukker niedru cukura „Demerara”
250 ml ūdens
100 ml punša vai liķiera

Savāra kopā niedru cukuru un ūdeni. Ļauj atdzist. Pieliek punšu vai liķieri.
Sajauc augļus bļodā un pārlej uzlējumu.

Var pasniegt kopā ar viegli uzputotu putukrējumu.

Ābolu un siera kūka

6-8 porcijas

Sastāvdaļas
15 sadrupināti cepumi, vēlams no rupja maluma miltiem (Digestive). Var izmantot cepumus "Selga" vai auzu pārslu cepumus
2 ēd. kar. Dansukker niedru cukura "Demerara"
50 g sviesta vai margarīna

4 paskābi āboli
4 ēd. kar. Dansukker niedru cukura "Demerara"
1 ēd. kar. kanēļa
25 g sviesta vai margarīna

250 g svaigā siera ("Filadelfijas", "Kārums" vai tml.)
200 ml saldā krējuma
2 ēd. kar. Dansukker niedru cukura "Demerara"
1 tējk. Dansukker vaniļas cukura a dabisko vaniļu

Rotājumam
150 ml saldā krējuma
pēc vēlēšanās - laims vai citrons

Sadrupina cepumus un izkausē taukvielas. Sajauc cepumu druskas, taukvielas un niedru cukuru. Ievieto izveidoto masu kūkas formā ar atdalāmu apakšdaļu.
Nomizo ābolus un izgriež serdes. Sagriež ābolus daiviņās. Daiviņas apcep taukvielu, niedru cukura un kanēļa maisījumā. Uzliek daiviņas uz kūkas pamatnes.
Sakuļ krējumu putās kopā ar niedru cukuru un vaniļas cukuru. Uzmanīgi iejauc svaigo sieru putukrējumā. Pārlej maisījumu āboliem un ieliek kūku aukstumā.
Saputo rotājumam izmantojamo krējumu. Izņem kūku no formas un uzliek uz tās mazas piciņas putukrējuma. Ja vēlas, var rotāt ar sarīvētām laima vai citrona miziņām.

Ābolu kokosa kūka

Sastāvdaļas
4 skābeni āboli
2 olas
200 ml Dansukker baltā smalkā cukura
100 g sviesta vai margarīna
100 ml kviešu miltu
250 ml kokosriekstu skaidiņu
sviests vai margarīns formas ieziešanai

Sakarsē krāsni līdz 175°C. Izkausē taukvielas un ļauj atdzist.
Sakuļ olas un cukuru irdenās putās. Samaisa kopā miltus, kokosriekstu skaidiņu un atdzisušās taukvielas. Pievieno maisījumu olu un cukura putām.
Nomizo un pārgriež uz pusēm ābolus un izņem sēklotnes. Liek ābolu pusītes ieziestajā formā ar izliekto pusi un augšu.
Uzlej virsū mīklu un cep krāsns vidusdaļā apmēram 25 minūtes.
Pasniedz vēsu ar vaniļas saldējumu, vaniļas mērci vai viegli sakultu krējumu.