Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Ko Tu zini par āboliem?

Tuvojoties ābolu sezonai, galdā arvien biežāk tiek celti vietējie āboli. Latvijā biežāk sastopamas aptuveni 15 šo veselīgo augļu šķirnes, taču pasaulē tās ir vairāk nekā 7500. Dažādas ābolu šķirnes nogatavojas no augusta līdz pat novembrim, bet pareizi uzglabāti šie augļi pieejami līdz pat pavasarim. LIDO izpētījis un apkopojis vairākus interesantus faktus par āboliem, to pagatavošanu, vēsturi un nozīmi uzturā.

„Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai,” norāda AS LIDO šefpavāre Ilga Joma. „Viens no maniem iecienītākajiem ābolu ēdieniem ir ābolu – brūkleņu pankūkas. Lai tās pagatavotu nepieciešami: viens kilograms Latvijā audzētu ābolu, 200g miltu (pēc izvēles), ēdamkarote vaniļas cukura, viena glāze brūkleņu, divas ēdamkarotes cukura un šķipsniņa sāls. Lai pagatavotu pankūkas, ar mikseri nedaudz sakuļ olas, tām pievieno miltus, kas izsijāti caur sietu. Pievieno bez serdēm uz rupjās rīves sarīvētus ābolus, vaniļas cukuru, brūklenes, cukuru un sāli. Visu samaisām līdz iegūst bieza krējuma konsistenci. Uzkarsē pannu un cep olīveļļā nelielas pankūciņas, līdz tās ir zeltaini brūnas. Pēc izvēles, pasniedz ar krējumu, putukrējumu, saldējumu, ievārījumiem, medu vai augļu sīrupiem.”

Gada laikā LIDO tīklā tiek apēsti vairāk nekā 12 tūkstoši kilogramu ābolu. Septembrī LIDO bistro ēdienkartē īpaši tiek izcelti āboli, lai gardēžiem piedāvātu kvalitatīvākos un veselīgākos sezonas produktus.

Tāpat visa septembra garumā LIDO īstenos kampaņu, kurā klientiem pie maltītes virs 8 eiro bez maksas dāvinās Latvijas ābolus, ko uzņēmums uzskata par vienu no veselīgākajām uzkodām starp ēdienreizēm rudens periodā. Kampaņas nodrošināšanai LIDO iegādājies 35 tonnas ābolus, tādejādi atbalstot vietējos zemniekus un Latvijā audzētu produkciju.

Interesanti un noderīgi fakti par āboliem:

· Par ābeļu izcelsmes vietu tiek uzskatīta Centrālā Āzija, kur to senākās savvaļas radinieces atrodamas joprojām.

· Ābeles ir rožu dzimtas koki, tāpēc to ziedi pēc smaržas un izskata atgādina rozes.

· Vēstures fakti liecina, ka ābeles ir pirmie kultivētie koki pasaulē.

· Mūsdienās pasaulē sastopamas vairāk nekā 7500 ābeļu šķirnes.

· Līdz šim smagākais ābols reģistrēts Japānā 2005. gadā un tas svēris 1.849 kg.

· Āboli ir labāks pretmiega līdzeklis kā kafija, jo to sastāvā esošie cukuri ir daudz iedarbīgāki kā kofeīns.

· Vārda „ādamābols” izcelsme saistās ar Ādamu, Ievu un aizliegto augli, un uzskatu, ka tas radies Ādamam aizrijoties ar aizliegto augli, kas tur iesprūdis, kā sods un mūžīgs atgādinājums.

· Viena no teorijām vēsta, ka Īzakam Ņūtonam ideja par gravitācijas teoriju ienākusi prātā pēc tam, kad viņam sēžot zem ābeles uz galvas uzkritis ābols.

· Āboli satur vairāk nekā 50 vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un augļskābju.

· Āboli tiek dēvēti par dabiskajām zobu birstēm, jo tos ēdot, tiek balināti zobi un masētas smaganas.

· Viens vidēja izmēra svaigs ābols ar mizu un serdi satur aptuveni 80 kalorijas.

· Angļu valodā ir paruna, kura saka: „Apēd divus ābolus ik dienu un dakteri nevajadzēs nevienu”.

· Visvairāk LIDO apmeklētāji iecienījuši pankūkas ar ābolu pildījumu, pērn LIDO tika apēsti vairāk nekā 52 tūkstoši pankūku.

· Gatavojot ēdienus, kuros nepieciešami svaigi āboli, lai tie nekļūtu brūni, āboli uz īsu mirkli jāiemērc citronu vai ananasu sulā. Savukārt, pasniedzot sagrieztus augļus, āboli nekļūs brūni, ja pēc sagriešanas tos iemērksiet vieglā sālsūdenī.

· Lai āboli ilgāk uzglabātos svaigi mājas apstākļos, tos ieteicams turēt tumšā un vēsā vietā vai ledusskapī, ievietotus atsevišķā maisiņā.