Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Sešas piparu ārstnieciskās īpašības

Pipariem, kas piesaista uzmanību ne tikai ar spožajām krāsām un patīkami neparasto izskatu, piemīt arī ārstnieciskas īpašības. Tā izcilajās garšas dēļ, pipari ir sastāvdaļas neskaitāmi dažādām receptēm. Turklāt Bulgārijas pipariem, pateicoties vitamīniem un minerālvielām, kas tajos ir pārpārēm, piemīt ādas atjaunojošs un dziedinošs efekts.

Piparu sešas ārstnieciskās īpašības:

1. Piparos atrodas reta vitamīnu kombinācija – tajos ir vitamīni C un P. Tieši šo vitamīnu kombinācija stiprina asinsvadus, tādējādi samazinot iespēju saslimt ar dažādām vēnu slimībām.

2. Tā kā Bulgārijas pipari ir bagāti arī ar B vitamīnu un PP, tos regulāri ēdot, tie var palīdzēt novērst depresiju, tikt galā ar diabētu, bezmiegu un spēka zudumu. Tos ēdot var izārstēt tūsku un dermatītu, kā arī uzlabot atmiņu.

3. Paprikas sastāvā ir minerālsāļi un mikroelementi, kas nepieciešami organismam, piemēram, kalcijs, fosfors, cinks, jods un magnijs, kā arī daudz dzelzs. Tādēļ Bulgārijas piparu obligāti būtu jāiekļauj ēdienkartē īpaši tiem, kuri cieš no anēmijas, kuriem pazemināta imunitāte un tiem, kas cieš no osteoporozes.

4. Bulgāru pipari satur kapsacīnu - alkaloīds, kas pazemina asinsspiedienu, rada apetīti, uzlabo kuņģa un aizkuņģa dziedzera darbību. Turklāt kapsacīna uzlabo arī asinsriti novēršot asins recekļu veidošanos.

5. Bulgāru piparos (it īpaši dzeltenajos un sarkanajos) esošās askorbīnskābes ievērojami pārsniedz upenēs un citronos esošās. Lielākā daļa C vitamīna ir tieši pie stublāja.

6. Paprikā ir arī daudz provitamīns A. Šim dārzenim to ir nedaudz vairāk nekā burkānos. Patērējot aptuveni 50 gramus piparu dienā, uzlabojas redze un tiek veicināta matu augšanu, tāpat arī tas labvēlīgi ietekmē veselību, ādu un gļotādu.

Receptes.

Pildīta paprika.
Sastāvdaļas
4 lielas saldās paprikas (var dažādās krāsās)
2 sīpoli
370 g maltās gaļas
1 gl. vārītu rīsu
1 ēdamk. rīvēta Krievijas siera
sāls, pipari, pētersīļu zaļumi
Mērcei:
300 g liellopu gaļas buljona
100 g asās tomātu mērces
100 g saldā krējuma
1 tējk. kartupeļu cietes

Pagatavošana
Maltai gaļai pievieno sasmalcinātus sīpolus, zaļumus, sajauc ar rīsiem un garšvielām un samīca, pilda iztīrītā paprikā. Pildītos piparus sakārto katlā, katru pārkaisa ar sarīvētu sieru. Karstu buljonu un tomātu mērci samaisa, pārlej pākstīm, aizvāko un sautē. Gatavās paprikas pākstis izņem no katla, liek dziļākā traukā. Krējumā iemaisa kartupeļu cieti, pievieno mērcei, uzvāra, pārlej paprikai.

Ceptā, aukstā paprika
Sastāvdaļas
1kg paprikas
olīveļļa vai ketčups
sāls, pipari (garšvielas pēc gaumes)

Pagatavošana
Papriku nomazgā, cep virs gāzes (atjklātas uguns, kamēr paliek melna), zem auksta ūdens noskalo- un apdegusī miziņa, kas ir kļuvusi melna nonāk nost ! Iztīra iekšu paprikai, sagriež šķēlēs, pievieno garšvielas un ketčupu vai eļļu (labāk likt zivjiem paredzētajos šķīvjos, jeb laiviņās- kur sķēlītes lieliski saguļās), visu šo masu leik ledusskapī uz stundu, vai divām- beigās izdodas ļoti garda uzkoda, mīksta un itkā reizē cepta!

Marinēta paprika
Sastāvdaļas
3 kg paprikas
2 litri ūdens
300 ml etiķa
100 ml eļļas
100 g sāls
1 ēdamk. ar kaudzi cukura
1 daiviņa ķiploka

Pagatavošana
Piparus attīra no serdēm, sēklām un sagriež. Ūdeni, etiķi, eļļu, cukuru un sāli lej katliņā un uzvāra. Vārošā marinādē ieber piparus un vāra līdz pipari kļūst elastīgi. Tad piparus ņem no marinādes un pilda izkarsētās burciņās pieliekot starp kārtām ķiploka daiviņas šķēlītes. Tad nolej no burciņām apakšā sakrājušos marinādi atpakaļ katliņā, vēlreiz uzvāra un pārlej pipariem burciņās un burciņas aizvāko.

Labu apetīti!