Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Louis de Lauriston kalvadosa burvības noslēpums

Redakcija
Redakcija

Pirms iepazīstināt jūs ar brīnišķīgo Louis de Lauriston kalvadosu, nedaudz pastāstīšu par paša dzēriena tapšanu, jo esmu pārliecināta, ne katrs zina pat tā izcelsmi un daži pat nenojauš par tā pastāvēšanu vispār.

Tātad, kalvadosu, kā alkoholisko dzērienu, sāka ražot 19 gs. beigās. Tajā laikā to vispār nepazina, turklāt tā kvalitāte un garša nevienu ne ar ko īpašu nepārsteidza. Populārs un atpazīstams kalvadoss kļuva salīdzinoši nesen. Kāpēc? Tāpēc, ka sākumā kalvadoss garšoja pēc parasta pašbrūvētā, tam nepiemita ne izcilas garšas īpašības, ne patīkams aromāts, līdz ar to arī šī dzēriena piekritēju nebija daudz. Taču pamazām viss mainījās. Šodien kalvadoss ir īstu gardēžu cienīgs dzēriens un arī attieksme pret to ir mainījusies.

Pat vairāk! Šodien kalvadoss tiek uzskatīts par vienu no brīnišķīgākajiem dzērieniem, kura uzvaras gājiens vēl tikai sācies. Kaut gan jau tagad daudzi atpazīstami degustatori kalvadosu nostāda vienā līmenī ar labākajiem franču konjakiem. Un tiešām- stipro dzērienu cienītājiem kalvadoss ir īsts atradums, jo paralēli grādiem, tam piemīt arī lieliska garša un aromāts. Varētu teikt, ka kalvadosa garša līdzinās brīnišķīgam aromātiskam vīnam, tikai tas ir stiprāks.

Ja runājam par Lois de Lauriston kalvadosu, tad šis dzēriens visā pasaulē ir slavens ar savu burvīgo garšu, nepārspējamo kvalitāti un brīnišķīgo aromātu, kas piesātināts ar patīkamām augļu un garšaugu notīm. Arī tā vēsture ir tikpat piesātināta un brīnišķīga kā dzēriena garšu buķete, ka par to pat varētu uzņemt veselu seriālu vai uzrakstīt bestselleri.

Bet viss sākās ar cilvēku vārdā Žils de Gubervilems, kurš mūsdienās pazīstams kā populārā izdevuma "Dienasgrāmata" autors. Sākotnēji šis manuskripts gan nebija domāts publicēšanai plašām tautas masām, bet tika rakstīts kā ģimenes dzīves gājums, taču stāsts nav par to.
Stāsts ir par to, ka tieši savā dienasgrāmatā Žils pirmo reizi (1553.gadā) piemin sidra destilācijas procesu. Tobrīd šis dzēriens tiek ražots tikai ģimenes vajadzībām un droši vien, tā ari būtu palicis, ja vien dzēriens negūtu arvien lielāku popularitāti arī ārpus Žila de Gubervilema saimniecības robežām. Tad nu Žils nolemj izdomāt gardajam dzērienam nosaukumu un nolemj to nodēvēt par "Kalvadosu"- par godu vienam no labākajiem Normandijas apgabaliem, kur arī aizsākusies šī dzēriena vēsture.

Un lai gan šodien dzērienam ir cits nosaukums- Louis de Lauriston, tā senā receptūra ir saglabājusies. Kalvadoss joprojām tiek izgatavots pēc senajām tradīcijām, kuras savulaik aizsācis Žils de Gubervilems.

Mūsdienās Louis de Lauriston marka pieder uzņēmumam "CHAIS DU VERGER NORMAND" , kura īpašnieks Kristiāns Drouens pratis kalvadosu pacelt vēl nebijušos augstumos, padarot to par garšīgu augastas kvalitātes dzērienu.
Tas tiek gatavots pēc īpašām tehnoloģijām, kur recepšu sastāvā obligāti tiek iekļauti vismaz 30% bumbieru. Jāsaka, ka tieši bumbieri dzērienam piešķir piesātinātāku un patīkamāku garšu, bet pēcgaršu padara neizsakāmi vieglu un brīnišķīgi sabalansētu.

Vēl gribētos piebilst, ka nosaukums Louis de Lauriston dzērienam piešķirts par godu dzimtas pēcnācējam, diplomātam grāfam Luī de Lauristonam, kas nospēlējis nozīmīgu lomu savas dzimtās puses dzīvē. Tieši viņam savulaik izdevās novērst valdības krīzi un iespējamo asinsizliešanu. Kaut gan tie nebūt nav visi grāfa nopelni. Viņš palīdzējis arī kalvadosa augšupejā, panākot, ka šo burvīgo dzērienu drīkst ražot ne tikai no āboliem, bet arī no bumbieriem, kas rezultātā Louis de Lauriston dzērienus padarījis par atšķirīgiem un ne ar ko nesalīdzināmiem šedevriem.

Louis de Lauriston kalvadosa izplatītājs Latvijā ir A/S "Interbaltija AG" .

Uzņēmuma produkcija iegādājama veikalā "Arka", Rīgā, Tērbatas ielā 10/12, veikalā Vinum, Rīgā, Ausekļa iela 2-36, kā arī "Gourmet" veikalos Molā, Alfā un Spicē.

Atgādinām, ka pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga jūsu veselībai!

A/s „Interbaltija AG” dibināta 1991.gadā un veiksmīgi attīstās arī šodien. Uzņēmumā strādā ap 40 darbinieku, kas sevi pieteikuši vīnziņu aprindās, kā arī regulāri papildina zināšanas profesionālajā jomā. Uzņēmums galvenokārt specializējies vīnu importā, bet bez vīniem piedāvājumā atradīsies, labus konjakus, viskijus, izcilus šampaniešus, kā arī madeiru, šeriju, marsalu, kalvadosu, absintu, degvīnu, brendiju, grapu, rumu, liķieri, džinu un arī minerālūdeni S. Pellegrino.