Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


6 kārumi ar mellenēm un kazenēm

Redakcija
Redakcija

Mellenes vai kazenes? Kuras ir garšīgākas? Pag! Kurš saka, ka jāizvēlas vienas no tām? Ja apkārtnē neaug ne mellenes, ne kazenes, vasaras mēnešos tās vienmēr var atrast veikalos un augļu stendos. Mellenes nogatavojas jūlijā un augustā, savukārt kazenes – nedaudz vēlāk. Ļaujot vaļu izdomai, no ogām var pagatavot visu iespējamo, sākot no pīrāgiem un kūkām līdz kokteiļiem un desertiem.









Melleņu kūka

Apm. 35 gab.

Sastāvdaļas

Sviesta mīklai
540 g kviešu miltu
200 g Dansukker baltā smalkā cukura
10 g Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
10 g cepamā pulvera
300 g mīksta sviesta vai margarīna
3 olas
250 g melleņu

Virskārtai
150 g kausēta sviesta vai margarīna
180 g auzu pārslu
300 g Dansukker niedru cukura „Demerara”

Dekorēšanai
Dansukker pūdercukurs

Pagatavošana

1. Visas sausās mīklas sastāvdaļas samaisa bļodā. Pievieno taukvielu un mīca, līdz iegūst drupanu mīklu. Iemaisa olas. Iespiež mīklu iepriekš ietaukotā apm. 20 x 30 cm lielā veidnē gar veidnes dibenu un malām. Virsū liek mellenes.

2. Kausēto sviestu samaisa ar auzu pārslām un pārlej pāri mellenēm. Cep krāsns vidusdaļā 200°C apm. 30 minūtes. Noliek atdzist. Tad sagriež taisnstūrveida gabalos un apkaisa ar pūdercukuru.

Melleņu vietā var izmantot citas ogas vai augļus, piemēram, ķiršus vai plūmes.

Vasaras saldā zupa

4-6 porcijas

Sastāvdaļas

100 ml Dansukker Dzidrā cukura sīrupa
100 g Dansukker baltā smalkā cukura
5 g Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
100 ml ūdens
2-3 svaigi piparmētras zariņi
250 g melleņu
125 g zemeņu
250 g gabaliņos sagriezta un no sēklām atbrīvota arbūza
Ledus kubiņi

Dekorēšanai
Ogas un arbūza gabaliņi

Pagatavošana

1. Uzvāra sīrupu kopā ar vaniļas cukuru, ūdeni un piparmētru. Izņem piparmētru. Ogas un arbūzu ar blenderi sasmalcina šķidrā, viendabīgā masā. Pievieno sīrupa maisījumam. Liek ledusskapī uz vairākām stundām vai uz nakti.

2. Deserta traukos liek ledus kubiņus un pārlej pāri zupu. Dekorē ar ogām un arbūza gabaliņiem.

Melleņu pīrāgs

6-8 porcijas

Sastāvdaļas

Mīklai
270 g kviešu miltu
150 g sviesta
15 g Dansukker baltā smalkā cukura
2 g Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
1/2 g sāls
3 olu dzeltenumi
15 ml ūdens

Pildījumam
3 olu baltumi
100 g Dansukker baltā smalkā cukura
5 g Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
500 g melleņu vai zileņu

Dekorēšanai
Dansukker pūdercukurs

Pagatavošana

1. Mīklas sastāvdaļas enerģiski samaisa kopā. Mīklu izspiež veidnē ar noņemamām malām. Sakuļ olu baltumus stingrās putās. Pievieno cukuru un ogas. Pārliek pāri kūkas pamatnei un cep cepeškrāsns vidusdaļā 175°C apmēram 45 minūtes.

2. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru. Pēc vēlēšanās var pasniegt ar vieglu putukrējumu.

Kazenes sīrupā ar kanēļa krēmu

4 porcijas

Sastāvdaļas

500 g (1 l) kazeņu
2 citronmētras stiebriņi
100 ml ūdens
150 g Dansukker niedru cukura „Demerara”

Kanēļa krēmam
150 – 200 ml mājas siera vai biezpiena
2 – 3 ēd. kar. Dansukker pūdercukura
2 tējk. Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu
1 tējk. malta kanēļa

Pagatavošana

1. Citronmētru pārgriež gareniski uz pusēm un vāra ūdenī ar cukuru 3-4 minūtes. Karstajā sīrupā ieliek kazenes un atstāj atdzist.

2. Mājas sieru vai biezpienu izberž caur sietu. Pievieno pūdercukuru, vaniļas cukuru un kanēli, samaisa. Pasniedz ar kazenēm sīrupā.

Mazās melleņu kūciņas

4-6 porcijas

Sastāvdaļas

Mīklai
50 g biezpiena
50 g Dansukker smalkā cukura
15 g Dansukker vaniļas cukura
1 g sāls
20 ml eļļas
15 ml piena
120 g miltu
4 g cepamā pulvera

Pildījumam
3-400 g mellenes
2 olas
50 g Dansukker smalkā cukura
15 g Dansukker vaniļas cukura
100 g skābā krējuma 25%
50 g sasmalcinātu lazdu riekstu
12 g kartupeļu cietes

Dekorēšanai
10 g Dansukker pūdercukura

Pagatavošana

1. Mīklas sastāvdaļas strauji sastrādā mīklā. Mīklu izklāj kēksiņu formiņās un atstāj atdzist ledusskapī uz 30 minūtēm. Mellenes ieber groziņos. Pārējās pildījuma sastāvdaļas uzputo un pārlej ogām. Cep 20 minūtes cepeškrāsns zemākajā daļā 175°C temperatūrā.

2. Pirms pasniegšanas mazliet atdzesē, tad pārkaisa ar pūdercukuru. Pasniedz kopā ar putukrējumu, skābā krējuma krēmu vai vaniļas saldējumu.

Kazeņu dzēriens

4 glāzes

Sastāvdaļas

500 g kazeņu
1 l dabiskā jogurta ar zemu tauku saturu
100 g Dansukker baltā smalkā cukura
ledus gabaliņi

Garnējums (dekorēšanai)
kazenes
kociņi

Pagatavošana

1. Sakuļ kazenes ar jogurtu un cukuru. Izkāš un salej glāzēs. Garnē pēc izvēles.

Tieši tāpat var gatavot dzērienu no avenēm.

Baudiet vasaras garšas!