Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 0



Šašliks- Latvijā joprojām populārākais ēdiens vasarā

Redakcija
Redakcija

Šašliks-  Latvijā joprojām populārākais ēdiens vasarā
Kraukšķīgs šašliks
Foto: Iveta Apškrūma

Neskatoties uz laika apstākļiem, neatņemama vasaras sastāvdaļa Latvijā ir pikniki un grilēšana. Kā noskaidrots LIDO veiktajā aptaujā*, visbiežāk tiek grilēts šašliks, kuru par savu iecienītāko piknika ēdienu nosaukuši 76% aptaujāto.

Gandrīz puse no aptaujātajiem (47%) dodas piknikā pāris reizes vasarā, bet vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju (35%) vasarā maltīti brīvā dabā cenšas ieturēt pat vairākas reizes mēnesī. Taujāti par to, kas ir neatņemamas piknika sastāvdaļas, aptaujātie atzīst, ka ideāls pikniks nav iedomājams bez gaļas (79%) un labas kompānijas (59%). Vēl respondenti uzskata, ka piknikam nepieciešami svaigi dārzeņi (29%), ūdenstilpne tuvumā (17%), alus un citi dzērieni (16%), kā arī telts un ugunskurs (15%).

43% aptaujāto kā visiecienītāko ēdienu piknikā nosauc cūkgaļas šašliku, vairāk nekā trešdaļa (35%) ir iecienījusi vistas gaļas šašliku, savukārt pārējie labprāt piknikos grilē cepamdesas, steikus vai filejas, ribiņas.

„To, ka šašliks joprojām Latvijas iedzīvotāju vidū ir ļoti iecienīts ēdiens, esam novērojuši arī mēs. Lielākajos LIDO bistro klienti var izvēlēties no teju 300 dažādiem ēdieniem, un jau ilgus gadus šašliks nemainīgi dominē pieprasītāko LIDO ēdienu topa galvgalī. Protams, klienti izvēlas arī citas alternatīvas, piemēram, grilētu vistas fileju vai laša iesmiņu, tomēr zinām, ka daudzi pie mums nāk baudīt tieši šašliku. Vidēji ik dienas LIDO bistro to iegādājas vairāki tūkstoši cilvēku, un pats populārākais ir vistas gaļas šašliks,” stāsta Līna Lisnere, AS LIDO Komunikācijas vadītāja.
LIDO veiktajā aptaujā arī noskaidrots, ka puse jeb 51% aptaujāto labprāt par gaļas sagatavošanu cepšanai parūpējas paši, gaļu marinējot pēc savām iecienītākajām receptēm. Savukārt piektā daļa respondentu (21%) uzticas veikalu piedāvājumam un iegādājas jau iemarinētu gaļu. Pārējie respondenti par gaļas sagatavošanu rūpējas atkarībā no iespējām un apstākļiem vai arī to uztic citiem.

Runājot par iecienītākajām piknikošanas vietām, trešdaļa aptaujāto (37%) norāda, ka tiem nav viena īpaša un iecienīta piknika vieta – galvenais būt pie dabas krūts. Līdzīga ir to aptaujāto proporcija, kas izmanto iespēju ieturēt maltīti dārzā pie mājas vai vasarnīcas (35%), savukārt 22% Latvijas iedzīvotāju piknikus iecienījuši rīkot jūras, ezera vai upes tuvumā.

LIDO atgādina neaizmirst pēc grila svētkiem brīvā dabā sakārtot piknika vietu, lai ir patīkami tur atkal atgriezties!

Klasiskā šašlika pagatavošanas videorecepte no Epadomi TV arhīviem