Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 0



Ko der zināt par dzērvenēm

Drukāt

Latvijas purvos dzērvenes tiek lasītas jau no aizvēsturiskiem laikiem. Mūsu senči zināja par šo ogu lieliskajām īpašībām, kas palīdz saglabāt veselību, izsargāties no saslimšanām, sveikam un veselam pārlaist tumšo rudens un ziemas laiku.

Ko der zināt par dzērvenēm

Dzērvenāji plaši izplatīti Eiropas ziemeļu zemēs. Arī pie mums Baltijā dzērveņu ogas tiek lietotas gan tautas medicīnā, gan uzturā. Tieši apgabali ap Baltijas jūru ir piemēroti dzērveņu augšanai brīvā dabā, tālāk uz dienvidiem šīs ogas neaug. Visā Eiropas Savienībā dzērvenes importē no Kanādas un ASV, kur šī ogu suga tiek kultivēta jau 150 gadu.

Sarakstā, kurā ietilpst dažādi augļi un dārzeņi, kuri jāēd, lai uzturs būtu pareizi sabalansēts, grāmatas '' Dalīta uztura pamati'' autore pirmajā vietā starp deviņām ogām liek dzērveni. Tā stimulē aizkuņģa dziedzera darbību, un tajā esošā benzolskābe palīdz regulēt asins koagulējošo sistēmu. Minerālvielas - kālijs, nātrijs, kalcijs un citas - palīdz uzturēt normālu asisnsspiedienu, samazina holesterīna līmeni asinīs, nodrošina pareizu vielmaiņu.

Dzērvenes tiek ēstas gan svaigas, gan pārstrādātas - veikalos ik pa brīdim parādās žāvētas dzērvenes, dzērveņu sukādes, dzērveņu sula, jogurti un saldējumi ar dzērveņu miziņām. Salātus citrona vietā var aizdarīt ar dzērveņu sulu. Dzērvenes gan nav ieteicams ēst cilvēkiem, kas slimo ar paaugstinātu kuņģa skābumu un akūtām kuņģa kaitēm.

Kā glabāt?

Vislabāk dzērvenes saglabāt saldētā veidā, ievietojot ogas plastmasas maisiņos vai kastītēs un novietojot saldētavā. Senos laikos dzērvenes uzglabāja mērcējot: uz 10 litriem ūdens un 8 - 10 glāzēm dzērveņu pievienoja medu, krustnagliņas un kanēli pēc garšas. Pēc mēneša ogas bija gatavas.

Dzērvenes skaistumam.

Palīdzība taukainai sejai jeb divi vienā. Dzērveņu sulu salej ledus saldējamās formiņās un sasaldē saldētavā. 2 - 3 reizes nedēļā ar saldētas sulas kubiņu notīra sejas ādu vai arī 15 - 20 minūtes uz sejas patur sulā samērcētu vati vai tamponu. Noskalo ar siltu ūdeni. Pāri palikušo sulu izdzer.

Veselības dzēriens.

Glāzi dzērveņu saspaida, aplej ar litru karsta ūdens, 3 - 5 minūtes patvaicē uz lēnas uguns, pievieno 2 ēdamkarotes medus, ļauj 1 - 2 stundas nostāvēties, izfiltrē.

Interesanti fakti.

- Pēc Kolumbijas enciklopēdijas datiem, dzērvenes sāka kultivēt Amerikā ap 1840. gadu, un jau 1880. gadā sludinājumu par dzērveņu stādu pārdošanu varēja lasīt arī Latvijas presē.

- Purva ogu izmērs var būt 5 - 10 mm, bet lielogu diametrs sasniedz 10 - 18 mm.

- NATO sammita laikā 2006. gadā Rīgā viesiem izdalīja 4500 burciņu ar Latvijā audzētām dzērvenēm un Latvijas liepu medu.

- Amerikāņu tradīciju pamatakmens ir Pateicības dienas svinēšana, ko atzīmē novembra pēdējā svētdienā. Svētku fabulas pamatā ir stāsts par pamatiedzīvotājiem, kas paglābuši no bada nāves ieceļotājus no Eiropas, ceļot galdā cepeti ar dzērveņu mērci un saldajiem kartupeļiem.

     [+] [-]

, 2010-10-07 11:24, pirms 8 gadiem
Cepetis ar dzērveņu mērci un saldajiem kartupeļiem varētu būt kaut kas ļoti interesants un gards. Varbūt uzrakstīsiet arī recepti.

     [+] [-]

, 2010-10-07 16:08, pirms 8 gadiem
Uh ti, cik interesantas lietas uzzināju. Gribaas pamēģināt seju tīrīt ar dzērvenēm.

     [+] [-]

, 2010-10-07 16:38, pirms 8 gadiem
Dzērvenes labi noder pie saslimšanām temperatūras mazināšanai, kakla sāpēm.

     [+] [-]

, 2011-01-30 17:04, pirms 7 gadiem
tiešām varētu uzrakstīt recepti cepetim ar dzērveņu mērci un saldajiem kartupeļiem. Un dzērvenes noder arī uzpūtenim, ķīselim, kā arī pie saldējuma,morsa un citiem. vai kā ārstniecības līdzeklis.

Tev jābūt autorizētam,