Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Muscovado - aromātisks cukurniedru cukurs ar īpašu garšu

Redakcija
Redakcija

Brūnā cukurniedru cukura sastāvā ietilpst melase, kas tad arī dod šo skaisti brūno nokrāsu. Jo brūnāks jeb tumšāks cukurs, jo vairāk tā sastāvā melases.
Cukurniedru sīrups satur krietni vairāk kāliju, nekā cukurbiešu sīrups. 100 gramos cukurniedru sīrupa ir 100 mg kālija, kamēr cukurbiešu sīrupā tā ir ne vairāk par 5 mg uz iepriekš minēto daudzumu.

Bez kālija cukurniedru cukurs ir bagāts ar dzelzi un magniju. Arī cukurbiešu cukurs satur dzelzi, taču par 10 reizēm mazāk kā cukurniedru sīrups, savukārt magnija tajā nav vispār.

Vēl viens svarīgs komponents, kas ietilpst brūnā cukurniedru cukura sastāvā ir kalcijs. 100 g cukura ir 85 mg kalcija, turpretī cukurbiešu cukurā ir tikai 1 mg kalcija uz 100 g cukura.

Bez iepriekš minētajiem komponentiem cukurniedru sīrupā ir arī fosfors, nātrijs un cinks, attiecīgi 22 mg, 39 mg un 0,18 mg uz 100 gramiem cukura. Cukurniedru cukurā šo vielu daudzums ir krietni zemāks.

Tāpat unikālā brūnā cukura sastāvā ietilpst arī daži B grupas vitamīni: 100 g cukura būs0,008 mg B1 vitamīna, 0,007 mg B2 vitamīna, 0,082 mg B3 vitamīna, 0,026 mg B6 vitamīna un 1 mg B9 vitamīna.

Bez savām veselīgajām īpašībām, var piebilst, ka brūnais cukurniedru sīrups nemaina ēdiena garšu, tā kā to dara cukurbiešu sīrups. Brūnais vien papildina Ediena garšu, akcentējot tā dažādās nianses. Cukurniedru sīrups ir neatkārtojams keksos un pudiņos.

Gaišais Muscovado cukurs

Aromātisks, mitrs, sīkkristālisks cukurniedru cukurs ar vieglu cukurniedru melases un karameļu garšu, iegūts no Maurīcijas salā audzētām cukurniedrēm. Cukura īpašo aromāti ir veidojis salas unikālais klimats. Lai cukurs nezaudētu sev piemītošās unikālās garšas un smaržas īpašības, tā pārstrādes process ir samazināts līdz minimumam. Lieliski piemērots kā garšviela konditorejas izstrādājumu, dažādu mērču, zivju, sakņu ēdienu un marināžu pagatavošanai. Iepakojuma svars 500g.

Tumšais Muscovado cukurs

Aromātisks, mitrs, sīkkristālisks cukurniedru cukurs ar izteiktu cukurniedru melases, lakricas un karameļu garšu, iegūts no Maurīcijas salā audzētām cukurniedrēm. Cukura īpašo aromāti ir veidojis salas unikālais klimats. Lai cukurs nezaudētu sev piemītošās unikālās garšas un smaržas īpašības, tā pārstrādes process ir samazināts līdz minimumam. Lieliski piemērots kā garšviela konditorejas izstrādājumu, dažādu šokolādes desertu un dzērienu, kā arī pikantu mērču un marināžu pagatavošanai. Iepakojuma svars 500g.

2011. gada pavasarī Danssukker Muscovado cukurs ieguvis "Fairtrade" marķējumu.

Ieteikums

Izmantojot tikai dažas izejvielas, jūs varat pagatavot savu pamatmērci. Sajauciet citrona sulu, olīveļļu, niedru cukuru un nedaudz sasmalcinātus ķiplokus. Garšas dažādošanai varat pievienot citas garšvielas, piemēram, svaigus garšaugus, kariju, kanēli, čili vai sasmalcinātu ingveru.

Lauris Aleksejevs piedāvā:

Laša fileja ar apelsīnu un Muscovado mērci
10 porcijām

Sastāvdaļas
2 kg laša filejas
5 ēd. karotes Dansukker tumšā Muscovado cukura
250 g apelsīnu sulas
200 g apelsīnu fileju
10 ēd. kar. rīvmaizes
5 ēd. kar. sviesta

Pagatavošana
Laša fileju marinē apelsīnu sulā 1 dienu. 3 ēdamkarotes Muscovado cukura sajauc ar sviestu un rīvmaizi. Laša fileju liek uz plāts, pārklāj ar maisījumu un cep cepeškrāsnī 25 minūtes 180°C.

Mērcei 2 ēdamkarotes Muscovado cukura izkausē uz pannas, pievieno apelsīnu filejas un nedaudz sāls.