Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 0



Cīnāmies pret vīrusiem. 5 garšīgas receptes ar mandeļu riekstiem

Redakcija
Redakcija

Izrādās, arī mandeļu rieksti palīdz cīņā ar vīrusiem. Pētnieki noskaidrojuši, ka viela, ko satur mandeles apvalks, palīdz organismam cīnīties pret saaukstēšanos, gripu un herpes vīrusu.
Tieši rieksta apvalkā (brūnajā miziņā) atrodošās vielas uzlabo balto asinsķermenīšu spēju sameklēt vīrusus un paaugstina dabīgā mehānisma, kas traucē vīrusiem izplatīties pa mūsu ķermeni, aktivitāti. Kas ir par pamatu šādām mandeļu īpašībām, zinātnieki pagaidām pateikt nevar. Tāpat arī nav zināms, cik daudz mandeļu jāapēd vēlamā rezultāta sasniegšanai. Viens gan ir skaidrs: regulāra riekstu lietošana uzturā labumu jums dos jebkurā gadījumā.

Receptes, kuru pagatavošanā izmantotas mandeles

Mandeļu un brūkleņu plātsmaize
Nepieciešams:

500 g miltu,
42 g rauga,
250 ml piena,
200 g cukura,
60 g sviesta,
3 olas,
sāls,
400 g saldētu vai svaigu brūkleņu,
250 g saldā krējuma,
100 g samaltu mandeļu,
30 g skaidiņās vai plāksnītes sagrieztu mandeļu.

Pagatavošana:

1. Izsijāt miltus kaudzītē, kuras vidū uztaisīt iedobumu;

2. Iedobumā ieliet siltā pienā izšķīdinātu raugu, samaisīt ar nelielu daudzumu miltu un 1 tējkaroti cukura. Atstāt uz 40 minūtēm uzrūgt;

3. Sviestu izkausēt un kopā ar 60 g cukura, 2 olām un šķipsniņu sāls pievienot ieraugam un kopā ar visu miltu daudzumu samīcīt viendabīgu mīklu. Atstāt uz 30 minūtēm, lai mīkla uzrūgst;

4. Mīklu izrullēt, izklāt uz ietaukotas plāts, sabakstīt ar dakšiņu un atstāt uz 15 minūtēm uzrūgšanai;

5. Cepeškrāsni uzkarsēt līdz 180 grādiem. Saldo krējumu saputot kopā ar 100 g cukura, putukrējumam pievienot samaltās mandeles un 1 olu;

6. Uz plāts izklāto mīklu pārsmērēt ar sagatavoto putukrējuma maisījumu, pārbērt ar brūklenēm un lik cepties 35-40 minūtes.

7. Gatavu izņemt no cepeškrāsns un vēl karstu pārkaisīt ar atlikušo cukuru un sasmalcinātajām mandelēm.


Piena biezzupa ar mandelēm
Nepieciešams:

1 glāze sasmalcinātu mandeļu,
1 glāze ūdens,
1 litrs piena,
1 ēdamkarote kukurūzas miltu,
1 glāze saldā krējuma,
sāls pēc garšas,
pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

1. Pienu un ūdeni ieliet katlā, pievienot sasmalcinātās mandeles un likt vārīties. Vārīt apmēram vienu minūti;

2. Kukurūzas miltus izšķīdināt nelielā piena daudzumā un pamazām, maisot, pievienot zupai;

3. Pēc garšas pievienot sāli un piparus;

4. Kad zupa sāk vārīties, katlu noņemt no uguns, pieliet zupai saldo krējumu un kārtīgi izmaisīt. Pasniedzot, var rotāt ar sasmalcinātām apceptām mandelēm un zaļumiem.


Piena un mandeļu kokteilis
Nepieciešams:

1/3 glāzes piena,
1 glāze kefīra,
50 g mandeļu,
1 tējkarote ūdens,
1 aprikoze,
cukurs pēc garšas.

Pagatavošana

1. Mandeles kopā ar ūdeni sablenderēt;

2. Pievienot aprikozi, cukuru, pienu un kefīru, visu sakult mikserī un sapildīt glāzēs.


Cepta vistas fileja ar mandelēm
Nepieciešams:

400 g vistas filejas,
1 citrona sula,
2 ēdamkarotes miltu,
1 ola,
75 g sasmalcinātu mandeļu,
eļļa cepšanai.

Pagatavošana

1. Fileju nomazgā, nosusina un pēc kārtas apvārta vispirms citrona sulā, tad miltos, sakultā olā un visbeidzot sasmalcinātās mandelēs;

2. Sagatavotās filejas liek sakarsētā eļļā un cep no abām pusēm uz nelielas liesmas zeltaini brūnas apmēram 15 minūtes.

3. Pasniedz kopā ar tomātu- ķiploku mērci, ko gatavo sekojoši: vienu tomātu applaucē, noņem miziņu un liek bļodā, pievieno 50 ml olīveļļas, piespiež (caur ķiploku spiedi) 2 daiviņas ķiploka, pieber sāli un kajennas piparus pēc garšas, pielej 3 ēdamkarotes šerija un visu kārtīgi sakuļ.


Mandeļu sviests
Nepieciešams:

200 g sviesta,
100 g mandeles,
1/2 ēdamkarote ūdens.

Pagatavošana

1. Mandeles kopā ar ūdeni sablenderēt;

2. Pievienot sviestu un visu kārtīgi sakult viendabīgā masā.