Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:35, Did:0, useCase: 3

Deviņi pārtikas produkti, kas uzlabo mūsu intelektuālo potenciālu

Redakcija
Redakcija

Ja jūs varētu pasargāt savas smadzenes pret deģenerāciju, pabarot savus neironus un pat uzlabot neirotransmiteru izstrādi, vienkārši vairāk ēdot gardu pilnvērtīgu pārtiku… vai jūs to darītu? Mums ir labas ziņas tiem, kuri teica – jā! Jūs noteikti varat uzlabot savu intelektuālo potenciālu ar pārtiku, ko ēdat. Ja jūs domājat, kuri pārtikas produkti ir vislabākie jūsu smadzenēm, apskatiet deviņus populārākos, kas aprakstīti turpmāk.

Ja jūs varētu pasargāt savas smadzenes pret deģenerāciju, pabarot savus neironus un pat uzlabot neirotransmiteru izstrādi, vienkārši vairāk ēdot gardu pilnvērtīgu pārtiku… vai jūs to darītu?

Mums ir labas ziņas tiem, kuri teica – jā! Jūs noteikti varat uzlabot savu intelektuālo potenciālu ar pārtiku, ko ēdat. Ja jūs domājat, kuri pārtikas produkti ir vislabākie jūsu smadzenēm, apskatiet deviņus populārākos, kas aprakstīti turpmāk.

1. Karijs

Karijā ir kurkuma – garšviela, kas savukārt satur pretiekaisuma antioksidantu kurkumīnu. Kurkumīns spēj šķērsot hematoencefālisko barjeru, kas ir viens no iemesliem, kāpēc to uzskata par neironus aizsargājošu vielu dažādos neiroloģiskos traucējumos.

Pētījumi rāda, ka kurkumīns var palīdzēt nomākt kaitīgo beta amiloīdu uzkrāšanos Alcheimera slimības pacientu smadzenēs, kā arī izjaukt esošos iekaisuma plankumus. Ir pat pierādīts, ka kurkumīns uzlabo atmiņu un stimulē jaunu smadzeņu šūnu izstrādi – procesu, kas ir pazīstams kā neiroģenēze.

Padoms… dažos karija pulveros var būt ļoti maz kurkumīna, salīdzinot ar pašu kurkumas pulveri, tāpēc labākai veselībai izvēlēties pēdējo.

2. Selerijas

Selerijas ir bagāts luteolīna avots – augu savienojumi, kas var nomierināt iekaisumu smadzenēs, kas ir galvenais neirodeģenerācijas cēlonis. Luteolīns arī ir saistīts ar pazeminātu atmiņas zudumu pelēm vecuma dēļ. Papildus selerijai, paprika un burkāni arī ir labi luteolīna avoti.

3. Brokoļi un ziedkāposti

Brokoļi un ziedkāposti ir labi holīna avoti – B vitamīns, kas pazīstams ar savu lomu smadzeņu attīstībā. Holīna uzņemšana grūtniecības laikā “super-uzlādē” smadzeņu aktivitāti dzīvniekiem dzemdē, norādot, ka tas var pastiprināt kognitīvo funkciju, uzlabot mācīšanos un atmiņu.

Tas pat var samazināt ar vecumu saistītu atmiņas pasliktināšanos un smadzeņu neaizsargātību pret toksīniem bērnībā, kā arī piešķir aizsardzību vēlākajā dzīvē. Olas un gaļa ir viens no labākajiem holīna avotiem pārtikā.

4. Valrieksti

Valrieksti ir labi augu bāzes avots omega-3 taukiem, dabīgiem fitosterīniem un antioksidantiem, un ir pierādīts, ka tie aptur un pavērš pretējā virzienā smadzeņu novecošanos vecākām žurkām. DHS, jo īpaši, ir omega-3 tauku veids, kas ir konstatēts, ka uzlabo smadzeņu darbību un pat veicina smadzeņu dzīšanu, lai gan tas daudz lielākā apjomā ir sastopams dzīvnieku izcelsmes omega-3 avotos, piemēram, krilā salīdzinājumā ar valriekstiem.

5. Krabis

Viena krabju porcija satur vairāk nekā nepieciešamais ikdienas fenilalanīna daudzums – aminoskābe, kas palīdz izstrādāt neirotransmiteru dopamīnu, smadzenes stimulējošo adrenalīnu un noradrenalīnu, un vairogdziedzera hormonu, un tas var palīdzēt cīņā pret Parkinsona slimību. Krabis ir arī lielisks smadzeņu darbību veicinošā vitamīna B12 avots.

6. Garbanzo pupiņas (zirņi)

Garbanzo pupiņas ir viens no labākajiem magnija avotiem pārtikā (ja neskaita brūnaļģes un zaļos lapu dārzeņus). Magnijs uzlabo smadzeņu šūnu receptoru darbību, lai paātrinātu informācijas pārraidi, tajā pašā laikā atslābinot asinsvadus, kas nodrošina lielāku asins plūsmu uz smadzenēm.

7. Sarkanā gaļa

Sarkanā gaļa, piemēram, ganībās barotu liellopu gaļa ir lielisks vitamīna B12 avots, kas ir būtisks veselīgai smadzeņu darbībai. Cilvēki, kuriem ir augsts vitamīna B12 deficīta marķieris, visticamāk, uzrādīs zemākus rezultātus kognitīvajos testos, viņiem ir arī mazāks kopējais smadzeņu apjoms, kas liecina, ka vitamīna trūkums var novest pie smadzeņu saraušanās.

8. Mellenes

Antioksidanti un citas mellenēs esošas fitoķimikālijas ir saistītas ar uzlabojumiem mācībās, domāšanā un atmiņā, kā arī neirodeģeneratīvā oksidatīvā stresa samazinājumu. Tajos ir arī samērā neliels fruktozes daudzums, salīdzinot ar citiem augļiem, padarot mellenes par vienu no veselīgākajiem augļiem.

9. Veselīgie tauki

Dziedinošie, veselību veicinošie tauki, kas nepieciešami jūsu organisma un jo īpaši jūsu smadzeņu optimālai darbībai ietver, piemēram, organisko sviestu no nepasterizēta piena, kausētu sviestu, ko sauc par organisko sviestu, kas iegūts no ganībās barotiem lopiem, olīvas, organisku, neapstrādātu olīveļļu, kokosriekstu eļļu, riekstus, piemēram, pekanriekstus un makadāmijas riekstus, olas no brīvībā turētām vistām, savvaļas Aļaskas lasi un avokado.

Intelektuālo potenciālu tev palīdzēs uzlabot arī RigaBrain seansi