Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:163, Did:0, useCase: 3

Palīdzēsim Lindai dzīvot bez sāpēm

Redakcija
Redakcija

Satiksmes negadījums, kas pirms 15 gadiem notika Vērgales pusē, izmainīja 16 gadus jaunās Lindas Silas dzīvi. No 6 jauniešiem, kas brauca kopā ar Lindu, viņa bija vienīgā, kas guva smagas traumas, kuru sekas izjūt vēl šodien.

Pēc nelaimes Linda 19 dienas pavadīja reanimācijā, pēc tam 3 mēnešus gulēja, nevarot pakustēties, jo labā iegurņa kauli bija sadragāti drumslās. Linda ir pārcietusi 11 operācijas, mācījusies no jauna staigāt, panākusi, ka viņa ir pirmā, kurai Baltijā veikta muguras smadzeņu stimulatora implantācija. Neskatoties uz sāpēm un grūtībām, Linda pabeidza mācības, pārsteidza visus, strādājot par pārdevēju, 2008. gadā ar sēdvolejbola komandu piedalījās paraolimpiskajās spēlēs Pekinā.

Šobrīd Lindai ir 30 gadi un pēdējos gadus Linda dzīvo Rīgā. Lindas lielākā problēma ir neciešamas sāpes un jau izveidojusies atkarība no stipriem narkotiskiem pretsāpju līdzekļiem lielās devās. Lai nebūtu jālieto morfijs, kura deva jau bijusi bīstami liela, ārstu konsīlijs ir lēmis par citu preparātu buprenorphini hydrohloridi. Tas mazina atkarību no morfija un vienlaikus tam ir pretsāpju iedarbība. Jau gadu ar ziedotāju atbalstu Linda to ir varējusi lietot, taču tas ir jāturpina. Lindai nozīmēts kursu turpināt vēl gadu. Zāļu dienas deva izmaksā 20 eiro, kas nozīmē, ka mēnesī nepieciešami līdz pat 620 eiro. Gada ārstniecības kursam nepieciešami kopā 7600 eiro.

Diemžēl Nacionālais veselības dienests atsaka šo līdzekli apmaksāt, jo tas nav kompensējamo medikamentu sarakstā. Valsts kompensē citu atkarību mazinošu medikamentu, bet Lindas gadījumā šis līdzeklis neder, jo tam nav pretsāpju iedarbības, kas ir būtiski viņai.

Neskatoties uz sāpēm un grūtībām, Linda ļoti mīl dzīvi, viņa cīnās un tic, viņa paralēli meklē iespējas kā risināt sāpju cēloni, taču pagaidām mediķi viņai nespēj piedāvāt nekādus citus risinājumu bez zālēm.

Palīdzēsim Lindai!

Mūsu labdarības tālrunis 9 000 63 83 (1.42 eiro par zvanu) visu šo nedēļu strādā, lai palīdzētu Lindai.

Ziedot iespējams arī ziedot.lv mājaslapā.

Zaļā lampa – žurnālistu Olgas Avdēvičas un Ritas Troškinas raidījums, kas veidots sadarbībā ar ziedot.lv un Borisa un Ināras Teterevu fondu.