Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:163, Did:0, useCase: 3

Annai ļoti nepieciešama līdzcilvēku palīdzība

Redakcija
Redakcija

„Es nezinu, kā tas ir – redzēt,” saka Anna. Viņa ir neredzīga kopš dzimšanas, dzemdību traumas rezultātā. Taču saules gaismu viņas acis fiksē, tāpēc, kad viņa pārcēlās uz vājredzīgo kopmītnēm Juglā, viņa palūdza istabiņu otrajā stāvā. Tur ir gaišāk.

Patlaban Annai Dubovikai ir 31 gads. Viņa ir skaista, labsirdīga, gudra. Kad meitene piedzima, vecākiem neviens nepateica par problēmu ar redzi. To, ka kaut kas nav labi, viņi saprata pēc vairākiem mēnešiem.
„Ja uzreiz tiktu īstenoti nepieciešamie pasākumi, iespējams, redze atjaunotos...” bēdīgi saka Anna. Vēl deviņdesmitajos gados vecāki veda meitu uz izmeklējumiem. Speciālisti atklāja, ka problēma nav acīs. Un bija nepieciešama nopietna galvas smadzeņu diagnostika, lai saprastu, vai ir iespējams kaut ko mainīt vai nav. Bet izmeklējumi maksāja milzu naudu un naudas nebija.

Kopš bērnības Anna ir apveltīta ar īpašām muzikālām dotībām. Deviņu gadu vecumā viņa sāka spēlēt klavieres, bet tagad viņa ir talantīga mūziķe.

Annai ir bakalaura grāds mūzikas pedagoģijā, šobrīd viņa mācās maģistratūrā, rakstot darbu par mūzikas apmācīšanas specifiku neredzīgajiem un vājredzīgajiem skolēniem.

Visi informācijas avoti Annai ir jāpārtulko Braila rakstā, viņas mazajā datorā, tāpat kā telefonā, ir speciālas balss programmas meklēšanai. Jebkurš darbs viņai ir jāveic, pieliekot milzīgas pūles. Jāatrod teksti, jānoskenē, jāpārtulko „pirkstu valodā”, jāizdrukā. Tāpēc mācīties viņai ir grūtāk nekā kursa biedriem.

Galvenais Annas Dubovikas sapnis tagad ir speciāla Braila planšete. Tajā ir speciāla klaviatūra, displejs, kuru var lasīt ar pirkstiem, balss programmas drukāšanai.

„Šī ierīce ļautu man bez apkārtējo palīdzības lasīt materiālus internetā un uzreiz rakstīt Braila valodā,” skaidro Anna. Un vēl viņa varētu palīdzēt kopmītņu draugiem – atrast informāciju, sarakstīties.

Tāda planšete maksā 6995 eiro. Annas invaliditātes pensija ir 138 eiro. Planšetei viņai nekad nesakrāt. Pat dzīvei šīs summas ir par maz. Tāpēc Anna meklē iespējas, kā piestrādāt. Pirms pusgada viņa tika pieņemta darbā par mūzikas pedagoģi ebreju kopienas bērnudārzā. Līdz tam viņa izsūtīja savu CV uz daudzām vietām, taču vienmēr viņai tika atteikts, kad potenciālais darba devējs uzzināja, ka Anna ir neredzīga. Šoreiz Annai piedāvāja darbu ar maziem bērniem. Bērni viņu dievina. Vēl viņa spēlē pūtējorķestrī, ko organizējusi aklo cilvēku biedrība, kā arī flautu un klavieres.

Kopmītnes, kurās viņa dzīvo, atrodas skaistā vietā, parkā, pie ezera. Tur var mierīgi pastaigāties, nebaidoties no transporta. Anna atver logu, lai sajustu svaigu gaisu un saules starus. Viņa prot priecāties par katru sīkumu un par dzīvi nesūdzas.
Kamēr mēs bijā ciemos pie Annas, viņas istabā, balstoties uz speciāliem staiguļiem, ienāca viņas draugs Mareks, ar kuru viņa dzīvo vienā stāvā. Nesen viņš, mazgājoties dušā, nejauši paslīdēja, nokrita un salauza augšstilba kaula kakliņu. Anna brauca viņu apciemot, kamēr puisis bija slimnīcā. Viņi kļuva par tuviem cilvēkiem, atbalsta viens otru itin visā. Tā ir maza laime pasaulē, kurā nav gaismas.

Pirms mēs devāmies prom, Anna spēlēja flautu. Istabu piepildīja mūzika. Rudens lapa, kas ielidoja pa atvērto logu, sāka griezties valsī. Un likās, ka tieši tādi cilvēki kā Anna var palīdzēt parastiem cilvēkiem labāk ieraudzīt pasauli. Un saprast, cik tā ir spilgta un skaista.

Braila planšetes cena ir 6995 eiro. Labdarības telefons 90006383 (1.42 eiro) strādā Annai līdz nākamajai otrdienai. Palīdzēt var arī ziedot.lv mājaslapā Palīdzība Annai Dubovikai - ziedot.lv

Konts, uz kuru ziedot:
Fonds "Ziedot.lv"
SWEDBANK
Bankas kods HABALV22
Konta Nr. LV95HABA0551006150241
Mērķis Palīdzība Annai Dubovikai

Raidījums “Zaļā lampa” veidots sadarbībā ar ziedot.lv un ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu. Iznāk radio Baltkom 93.9 ēterā katru otrdienu.