Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:163, Did:0, useCase: 3

Laumai savākta aptuveni trešdaļa summas

Redakcija
Redakcija

Pagājušā gada decembrī sākās ziedojumu vākšana deviņgadīgajai jelgavniecei Laumai, kurai ārsti negaidīti diagnosticēja retu slimību – kaulu vēzi jeb Jūinga sarkomu. Nepilna mēneša laikā, pateicoties sabiedrības aktivitātei, ar biedrības «Labdarības lapa Snowflake» palīdzību izdevies savākt aptuveni trešdaļu no operācijai Vācijā nepieciešamās summas.

Šobrīd ļaundabīgais audzējs vēl ir tādā stadijā, kad iespējama sekmīga cīņa ar to, tādēļ vecāki vēlas tuvākajā laikā meitiņai veikt operāciju ārzemēs. Sākotnēji ārsti lēsa, ka tāda operācija varētu izmaksāt ap 50 000 eiro, taču, iepazīstoties sīkāk ar Lauas medicīniskajiem dokumentiem, ārstēšanai nepieciešamā summa palielinājusies līdz teju 100 000 eiro. Šobrīd ar biedrības «Labdarības lapa Snowflake» palīdzību izdevies savākt 31427 eiro, kas ir nedaudz mazāk kā viena trešdaļas no nepieciešamās summas.

Lai palīdzētu savākt līdzekļus Laumas glābšanai, notikuši vairāki labdarības pasākumi, piemēram, pasaules topmodele Karlīna Caune sadarbībā ar «Labdarības lapa Snowflake» gada nogalē Rīgā rīkoja labdarības pasākumu, kurā Laumas ārstēšanai izdevās savāk aptuveni 7000 eiro, savukārt dažas dienas vēlāk Jelgavas Ledus hallē notika labdarības hokeja mačs starp virslīgas komandām «Zemgale/LLU» un «Astana» (Kazahstāna), kurā cēlajam mērķim tika savākti nedaudz vairāk kā 2500 eiro.

Lauma šā gada sākumā aktīvi sāka trenēties Jelgavas Ledus sporta skolā, un ātri vien ar savām daiļslidošanas prasmēm uzrādīja labus rezultātus. Tā kā treniņu grafiks bija ļoti intensīvs, meitene reizēm stāstījusi vecākiem par sagurumu muskuļos, taču, kad oktobrī Laumas kreisā kāja sapampa, tika veiktas pārbaudes, kuras pēc dažām nedēļām sniedza šausminošu slēdzienu –deviņgadīgā meitene sirgst ar Jūinga sarkomu. Šī saslimšana iekļauta Eiropas reto slimību sarakstā, turklāt, lai to sekmīgi ārstētu, nepieciešama ne tikai savlaicīga audzēja diagnostika, bet arī operatīva ārstēšana. Laumai ieteikts ķīmijas terapijas kurss, kuru viņa sāka novembra vidū.

Pēc pirmās terapijas meitenīte zaudēja matus un jutās slikti, taču ārsti prognozē, ka būs nepieciešamas četri līdz seši ķīmijas terapijas kursi, pēc kuriem Laumu vēlas operēt. Diemžēl divi Latvijas ortopēdi no šāda veida operācijas atteikušies, bet no kāda pat izskanējis pieļāvums, ka labākais veids ir amputēt kāju ar audzēju. Zinot, ka ir gados jauni Jūinga sarkomas pacienti, kuriem sekmīgi veikta operācija, ievietojot pēc tās protēzi, kas aug līdz ar pacientu, Laumas vecāki meklējuši speciālistus ārpus Latvijas robežām, un šobrīd notiek pārrunas ar klīniku Vācijā, kurā ir gatavi Laumai palīdzēt. Vienīgais, kas traucē meiteni pēc iespējas ātrāk uzticēt Vācijas mediķiem, ir nepietiekamie līdzekļi. Tā kā vecāki vēlas, lai Lauma tiktu ārstēta ārzemēs pie pieredzējušiem speciālistiem, no valsts budžeta šī operācija nevar tikt apmaksāta, jo Latvijā uz vietas arī tiek piedāvāta ārstēšanās alternatīva. Jāpiebilst, ka Latvijā ar šādu diagnozi gada laikā tiek operēti divi līdz trīs bērni, bet visbiežāk ārstēšanās tiek meklēta ārzemēs.

Ziedojumus ar norādi «Laumas ārstēšanai» var veikt:
Biedrība "Labdarības lapa Snowflake"
Reģ.nr.: 40008234435
Banka: AS SWEDBANK
Konts: LV08HABA0551039748727
PAYPAL: snowflakechildren@gmail.com
Ziedojumu tālrunis: 90006180 (Maksa par zvanu 1.42 Eur)

Jāpiebilst, ka biedrībai piešķirts sabiedriskā labuma statuss, kas paredz būtiskas nodokļu atlaides ziedotājiem.
Biedrība “Labdarības lapa Snowflake” izveidota uz sociālā tīkla Facebook Labdarības labas “Snowflakes” bāzes. Šajā laikā palīdzēts vairāk kā 100 ģimenēm visā Latvijā, sagādājot viņām ne tikai apģērbu, mēbeles un citas sadzīves lietas, bet arī sniedzot finansiālu atbalstu gan ārstniecībai, gan citiem mērķiem. Biedrības valdes locekles Linda Freiberga un Inga Karlinska šā gada decembrī saņēma balvu “Gada brīvprātīgais Jelgavā 2015”, jo labdarības jomā darbojas bez atlīdzības.