Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Kā uzlabot savu pozīciju darba tirgū? 4 ieteikumi

Redakcija
Redakcija

Kā uzlabot savu pozīciju darba tirgū? 4 ieteikumi
Eva Selga

Ja neesi apmierināts ar savu pašreizējo karjeru, vēlies atrast ko labāku, tad ir vērts ieklausīties ekspertu ieteikumos, kā paaugstināt savu vērtību darba tirgū. Kā allaž – jāsāk ar sevi.

Rezultatīva attieksme pret darbu
Spēja padarīt savu darbu labi, efektīvi un precīzi pat tad, ja neplāno strādāt uzņēmumā visu atlikušo mūžu un ja neviens neskatās pār tavu plecu, ir augsti vērtēta īpašība.

“Ir svarīgi, lai veidotos izpratne, ka labs darba rezultāts ir nepieciešams vispirms pašam darbiniekam, pēc tam tikai uzņēmumam. Diemžēl, attieksme pret darbu jeb darba ētika ir viena no tām īpašībām, kas Baltijas reģionā darba ņēmējiem dažādās pakāpēs trūkst,” tā novērojis “Baltic Institute for Leadership Development” dibinātājs Modestas Gelbuda.

Esi gatavs iedziļināties, domāt un skatīties plašāk
Lielākā daļa profesiju mūsdienās ir daudzfunkcionālas, vienlaikus ir jāizprot un jāiedziļinās dažādos skatupunktos, tajā pašā laikā jāredz kopaina.

Pēc Gebuldas domām, profesionāļa, kurš spēj neatkarīgi domāt un analizēt procesus, nevis kurš gaida detalizētas instrukcijas un darba norādes no vadītāja, vērtība pieaug ļoti strauji.

Stiprini ieradumu mācīties
“Mūsu straujais un digitālais laikmets pieprasa veidot ieradumu mācīties un profesionāli attīstīties nepārtraukti, ilgtermiņā – tā ir tā dēvētā mūžizglītība. Pašlaik arī ir daudz iespēju to darīt gan klātienē, gan tiešsaistē,” stāsta Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas (LPVA) valdes priekšsēdētāja Eva Selga.

Selga pauda, ka šo ieradumu var sekmēt arī paši uzņēmumi kaut vai izmantojot iekšējos resursus. Piemēram, paaugstinot vadītāju kvalifikāciju, kas savukārt zināšanas nodod darbiniekiem, veidojot zināšanu krātuves, zināšanu apmaiņas pasākumus. Var izmantot arī ārējos resursus, nodrošinot darbiniekiem iespēju piedalīties dažādos kursos, semināros u.c.

Mācies būt pacietīgs
Karjera veidojas pakāpeniski un soli pa solim. Šis ir sevišķi svarīgi jauniešiem, kas sevi vērtē ļoti augstu, kamēr organizācijas gaida, ka tie vispirms mācīsies, stiprinās pieredzi un pierādīs savu vērtību caur darba rezultātu. Tikai pēc tam uzņēmējs ir gatavs piešķirt papildu labumus, augstāku algu un tā joprojām.

“Diemžēl šī atšķirība starp to, ko sagaida jaunieši un ko – uzņēmumi, ir viens no galvenajiem jauniešu bezdarba cēloņiem, kombinācijā ar citu iemaņu trūkumu, piemēram, analizēt, stratēģiski domāt un mācīties,” secina Gebulda.

Pēc ekspertu domām, labā ziņa ir tā, ka visas iepriekš minētās īpašības un iemaņas ir attīstāmas un veidojamas, ja vien ir vēlēšanās to darīt.

“Latvijas darba tirgus ir mazs, ikviena kļūda maksā gan darba devējam, gan ņēmējam.