Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Latvijā ienāk jaunā elektroniskās naudas sistēma Bitcoin

Redakcija
Redakcija

Latvijā arvien populārāka kļūst elektroniskās naudas sistēma Bitcoin (no angļu valodas bit — bits un coin — monēta), kur izmanto tāda paša nosaukumu digitālo valūtu, ko bieži sauc par kriptovalūtu jeb virtuālo valūtu. Rīgas bārs „Spot Kafé” (Jauniela 19) ir kļuvis par pirmo Baltijas valstīs un piekto Eiropā, kur var norēķināties ar digitālo valūtu.

Bitcoin ir pirmais decentralizētais norēķinu tīkls, ko apkalpo paši lietotāji bez centrālās vadības institūcijām vai starpniekbankām. Bitcoin ir bezmaksas mobilā lietotne jeb datorprogramma, kas dod iespēju piekļūt bitcoin makam, saņemt un tērēt bitcoin valūtu jebkurā vietā pasaulē, kur ir internets. Maksājumi tiek reģistrēti publiskā reģistrā, kur norēķinu vienība ir viens bitcoin. Kriptovalūtu var apmainīt pret īstu naudu. Tīkls sāka darboties 2009. gadā, bet pirmais reālas preces pirkums bitcoin valūtā tika veikts 2010. gada maijā, kad amerikānis Laslo Hanečs no cita bitkoin naudas īpašnieka par 10 000 monētām nopirka divas picas.

Pašlaik Bitcoin ir visizplatītākā alternatīvā valūta, ar kuru var norēķināties praktiski visos pasaules interneta veikalos. Bitcoin valūtu kā maksāšanas līdzekli pieņem arī kompānijas, piemēram, WordPress.com, Overstock.com, Expedia, Dell un citas. 2014. gada jūlijā organizācijām, kas kriptovalūtu pieņem kā maksāšanas līdzekli, ir pievienojies arī Latvijas aviopārvadātājs „airBaltic”.

„Latvijā Bitcoin valūta vēl nav ieguvusi popularitāti, tādēļ mūsu bārā ar to norēķinās galvenokārt tūristi” – atzīmēja „Spot Kafé” pārstāvis Artjoms Kušiks. „Bet drīz vien katrs varēs novērtēt ieguvumus no šīs sistēmas, jo tai ir virkne neapšaubāmu priekšrocību, un tā pārliecinoši iekaro savas pozīcijas visā pasaulē.”

Bitcoin sistēmas galvenās priekšrocības ir šādas: niecīga komisijas maksa, pilnīga transakciju kontrole, valsts regulatoru neesamību, pilnīga operāciju anonimitāte un konfidencialitāte un spēcīga savas naudas aizsardzība ar rezerves sistēmas un šifrēšanas palīdzību.