Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:4, Did:0, useCase: 3

TOP 7 PADOMI: Ko drīkst un ko nedrīkst rakstīt motivācijas vēstulē

Redakcija
Redakcija

Darba tirgū sezonalitātei ir milzīga nozīme. Piemēram, vasarā vajadzīgi celtnieki, bet Ziemassvētkos un Jaunajā gadā vispieprasītākie amati ir Ziemassvētku vecītis un Sniegbaltīte, taču pat viņiem jāmāk sevi pierādīt nežēlīgajā darba tirgū. Savukārt septembrī aktivizējas studenti, kuri vēlas atrast darbu, kur piepelnīties vai uzsākt karjeru. Pirmais solis ikvienam ir motivācijas vēstules uzrakstīšana.

“Ar septembri atsākas mācību un studiju laiks. Tie, kuri sāk vai turpina mācības, šis laiks noteikti sagādā dalītas jūtas. Īpaši grūti ir tiem studentiem un skolniekiem, kas vasaras sezonā bija strādājuši. Pašam pelnīt naudu vienmēr ir patīkami, bet sākoties studijām, ir grūtāk atrast darbu, ko varētu apvienot ar mācībām. Tomēr nevajag mest “plinti krūmos” pirms laika - pareiza sevis pasniegšana gan uz “papīra”, gan intervijās var darīt brīnumus,” stāsta speciālistu darba portāla Cvmarket.lv mārketinga menedžere Inga Daliba.

Esi pārliecināts!

Galvenais pieteikuma vēstulē ir norādīt, kāpēc tā tiek sūtīta un no kāda avota gūta informācija par konkrēto vakanci. Caur darba devēja rokām katru dienu iziet desmitiem un pat simtiem CV un vēstuļu, tāpēc tai jābūt drošai, pārliecinošai un uzrunājošai, jo pieteikuma vēstule ir kā darba meklētāja balss! Vēstulē noteikti izmanto spēcīgas frāzes - “esmu pārliecināts”, “noteikti varu” un “es atbilstu”!

Novērtē un piedāvā sevi!

Skumji, bet vēl nav izdomāta ideālas vēstules recepte. Katrs darba devējs, tostarp viņu bizness ir atšķirīgs. Izproti kompānijas uzdevumus, konkrētā tirgus specifiku un to, ko vari sniegt. Ja atradīsi atbildes uz jautājumiem “Kā es varu līdzēt šim uzņēmumam?”, “Ko es varu izdarīt šā biznesa labā?”, tad tā ir puse no uzvaras. Nekoncentrējies uz konkrēto vakanci, bet domā plašāk. Darba devēji novērtē darbiniekus, kas nebaidās nākt ar iniciatīvām un idejām viņu biznesa optimizēšanai.

Neesi vienpatis!

Darba devēja lielākās bažas bieži vien ir par to, kā jaunais darbinieks iejutīsies kolektīvā. Tāpēc uzsver to, ka proti strādāt komandā un ar kopīgiem spēkiem sasniegt kolektīva nospraustos mērķus. Liec saprast, ka būt par daļu no komandas mehānisma nesagādās problēmas.

Esi konkrēts!

Aizmirsti tādus vārdus kā “varbūt”, “manuprāt”, “iespējams” - šāda veida vārdi par tevi liecina kā nepārliecinātu personu. Esi spēcīgs un ar vārdiem pierādi, ka tavs viedoklis ir pareizs. Nevienam nevajag nepārliecinātu darbinieku.

Aizmirsti par liekvārdību un “ūdens liešanu”

Apjoms motivācijas vēstulei visbiežāk nav norādīts. Uztver to, kā sava veida testu. Spēj kodolīgi, strukturēti un konstruktīvi aprakstīt savas labākās īpašības. Nevajag “sarakstīt palagus”, jo tur atšķetināt tavas personības šķautnes un noderību vakantajam amatam būs patiesi grūti, tostarp tas radīs iespaidu, ka nespēj izteikt savu domu. Aizmirsti arī par žargonvārdiem – paliec formāls!

Neesi pašpārliecināts!

Būt pārliecinātam un būt pašpārliecinātam ir divas pilnīgi dažādas iezīmes. Pārliecinātam ir jābūt, tomēr nedrīkst aiziet galējībās, savādāk var rasties priekšstats, ka izdari darba devējam pakalpojumu, pretendējot uz konkrēto vakanci. Tāpat sliktais stils ir vēlamā atalgojuma minēšana savā motivācijas vēstulē. Darba samaksa apspriežama intervijas laikā.

Nefantazē!

Ne par velti ir teiciens - “meliem īsas kājas”! Tas ir tikai normāli, ka izlasot savu motivācijas vēstuli parādās sajūta - tik labu darbinieku žēl darbā laist. Tāpēc pārlasi un pārliecinies, vai viss, ko esi rakstījis atbilst patiesībai. Savām sarakstītajām kvalitātēm noteikti būs jāliek pretī arī reāls darbs, tāpēc melot ir bezjēdzīgi. Turklāt, ja nespēsi izpildīt uzdoto darbu, ko esi minējis, tad tas sagraus tavu reputāciju.

Ieskaties! Noderīgi!

Apgādā Zvaigzne ABC izdotā Edmunda Apsalona grāmata „Komunikācijas kompetence: kā saprasties un veidot attiecības” paredzēta katram, kas vēlas

• uzlabot savu prasmi sarunāties, saprasties un sadarboties ar citiem cilvēkiem kā līdzvērtīgiem partneriem;
• apgūt lietišķu pārrunu vadīšanas komunikatīvos principus un noteikumus;
• racionāli pārliecināt sarunas partneri par sava viedokļa saprotamību, patiesumu, drošticamību un pareizību;
• veidot lietišķas partnerattiecības un sasniegt abpusēji izdevīgus risinājumus;
• nepieļaut negodīgu manipulāciju un viedokļa uzspiešanu.

Grāmatu var izmantot gan akadēmiskām studijām, gan kā metodisku līdzekli patstāvīgam darbam, gan arī kā saistošu lasāmvielu, kas mudina pārdomāt, kāpēc mūsu attiecības ar citiem cilvēkiem ne vienmēr ir tādas, kādas mēs vēlētos, kāpēc mēs nespējam saprasties un sadarboties.

Latvijas Kultūras akadēmijas asociētais profesors loģikā un kultūras teorijā, viens no Latvijas vadošajiem speciālistiem komunikācijas teorijas un argumentācijas teorijas jomā, filozofijas doktors Edmunds Apsalons konsultē Latvijas uzņēmumus un organizācijas un vada mācību kursus lietišķās komunikācijas (pārrunu vadīšana, lietišķā argumentācija un pārliecināšana) jomā, vairāk nekā 15 gadus praktiski darbojoties uzņēmējdarbībā. Viņa zinātniskās publikācijas ir pieejamas ne tikai latviešu, bet arī vācu, angļu un arābu valodā.