Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:60, Did:0, useCase: 3

Kā Jāņus atzīmē citur pasaulē

Kā Jāņus atzīmē citur pasaulē
Milzu ugunskurs Somijā Juhannusa svētku laikā.
Publicitātes foto

Līgo svētki nav tikai latviešu tautas privilēģija, latviešu tautas īpašums ir svētku apzīmējums - Jāņi, Līgo svētki. Arī citur pasaulē aktīvi svin vasaras saulgriežus, bet tiesa gan – svētki tiek dēvēti citos vārdos.

Astronomiskās vasaras sākums Ziemeļu puslodē ir 21. jūnijs, šajā pašā datumā Dienvidu puslodē iestājas astronomiskā ziema. Starp citu, 21. jūnijā vasaras saulgriežus svin cilvēki, kas joprojām tur cieņā ļoti senas tradīcijas, ticot, ka tieši astronomiskajā vasaras sākuma datumā ir vērts nodarboties ar maģiskajām darbībām. 23. jūnijs ir novēlots, bet toties ļoti populārs saulgriežu svinēšanas datums.

Cik tautu, tik svētku nosaukumu

Saulgriežu svinēšanai ir pagāniskas saknes un tradīcija ir tik noturīga, ka nekādi ticību kari nav spējuši to iznīcināt. Jo kā iznīcināsi Kosmosu, kas ļoti daudz ko pasaka priekšā un funkcionē pēc saviem, ne cilvēku likumiem?

Krievijā vasaras saulgriežos atzīmē Jāņa Kupalas svētkus, Lietuvā svētku nosaukums ir Lado, Polijā – Sobotki, Ukrainā – Kupailo. Ticējums, ka vasaras saulgriežos augi tiek apveltīti ar papildus enerģētisko spēku un tāpēc tos vērts vākt, ir ļoti izplatīts. Dažādus ārstnieciskos augus vasaras saulgriežos vāc gan Latvijā, gan Igaunijā, gan Lietuvā, gan Krievijā, arī citur. Arī dejas apkārt ugunskuram ir tradīcija, kas vieno Baltijas un citas tautas; ugunsapļus no kalna lejā ripina pie mums un kaimiņos.

Dānijā studenti dedzina lekciju pierakstus

Dānijā vasaras saulgriežus dēvē par Sankt Hans Aften – svētā Jāņa vakars. Tiek kurināti ugunskuri, kuriem apkārt pulcējas cilvēki vienkārši, lai pabūtu bariņā vai arī lai dejotu vai dziedātu. Dzied vai nu tautas dziesmas vai patriotiskas mūsdienu dziesmas. Ugunskurā tiek sadedzināts putnu biedēklis, tā simboliski iznīcinot visu ļauno. Studentiem ir sava saulgriežu tradīcija – plašā un skaļā ballītē pie dabas krūts svinīgi ugunskurā tiek sadedzināti iepriekšējā gada lekciju pieraksti.

Spānijā rīko grandiozus salūtus

Vasaras saulgriežos Spānijā tiek kurti svētā Huana (hogueras de San Juan) ugunskuri. Dažu pilsētu iedzīvotāji svētku ugunskurus izmanto, lai vienkārši sadedzinātu visādas vecas mēbeles un hlamus, citi – uzcītīgāki – ugunskurā dedzina speciāli izgatavotus mākslinieciskus šedevrus, kurus dēvē par hogueras. Hoguera ir papjē mašē tehnikā, no koka vai kāda cita degoša materiāla izgatavota skulptūriņa vai neliela kompozīcija.

Ar īpašu aizrautību vasaras saulgriežu svētkus atzīmē Alikantē. Tur hogueras izstāda iemīļotajās ļaužu pulcēšanās vietās, kur līdzās ierīko vasaras kafejnīca un nelielu estrādi. Šādas vietas dēvē par barracas un tās eksistē nevis par pilsētas pašpārvaldes līdzekļiem, bet pastāv, pateicoties vietējo iedzīvotāju līdzekļiem. Saulgriežu nakts Alikantē ir piromānu svētki, jo salūts ir vienkārši nepārspējams, viskrāšņākais un grandiozākais tiek organizēts no vecās Alikantes pils mūriem. Kad salūts beidzies, hogueras tiek līksmi sadedzinātas.

Skotijā aizraujas ar mistiku

Skotijas tradīcijas saulgriežu atzīmēšanā ir vistuvākās latviešu tautas mānijai aizrauties ar burvestībām. Arī tur tic papardes ziedam, kuru meklē saulgriežu naktī. Iezīmīgajā naktī daudz nodarbojas ar zīlēšanu un izpilda dažādus maģiskus rituālus, bet Skotijas iemīlējušies jaunieši (varbūt arī vecāka gadagājuma ļaudis) viens otram zvēr uzticību. Zvēresta laušana ir līdzvērtīga noziegumam.

Korejā svin Surinalj

Korejā vasaras saulgriežu dienu dēvē par Surinalj. Svētki tiek rīkoti Moranbong kalnā, kuru laikā organizē sacensības vīriešiem cīņas mākslā. Sievietēm šajā dienā pieņemts mazgāt matus arī īpašu augu uzlējumu.

Somijā Juhannusa svētki

Agrāk Somijā Juhannusa svētkus atzīmēja 24. jūnijā, taču kopš 1955. gada svētki tiek atzīmēti pirmajā sestdienā pēc 19. jūnija, tas nozīmē, katru gadu citā datumā. Somi ir muzikāla tauta, tāpēc saulgriežu svētki tiek atzīmēti ar neskaitāmiem koncertiem visā valstī, tautas dejām orķestra pavadībā un pat rokkoncertiem. Piektdienā pirms Juhannusa svinībām valsts līmenī ir noteikta saīsināta darba diena, bet daudzas privātkompānijas vispār nestrādā.

     [+] [-]

, 2010-06-21 08:20, pirms 14 gadiem
somi nedzied, viņi piemaujas un bauro