Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:240, Did:0, useCase: 3

Karlsons ir aizlidojis... Mirusi Vera Singajevska

Redakcija
Redakcija

Karlsons ir aizlidojis... Mirusi Vera Singajevska
Ekrānšāviņš no youtube.com

26. aprīļa vakarā, 90 gadu vecumā mūžībā aizgājusi aktrise Vera Singajevska-Āboliņa. Pati populārākā un tautā iemīlētākā aktrises loma bija zviedru bērnu grāmatu autores Astrīdas Lindgrēnas radītais Karlsons. "Karlsons ir aizlidojos..."- tā par cienījamās aktrises nāvi Latvijas Radio pavēstījis viņas dēls, aktieris Gundars Āboliņš.

Aktrise dzimusi Svinarnas sādžā Viņņicas apgabalā, Kijevas guberņā, Ukrainas PSR. Oficiālais dzimšanas datums Verai Singajevskai ierakstīts 1923. gada 12. jūnijs, jo ģimenē, pēc pašas aktrises atmiņu stāstījuma, pavasarī visi slimojuši ar vēdertīfu un nav varējuši jaundzimošo oficiāli reģistrēt.

Vera Singjevska, kolēģu un draugu vidū pazīstama arī kā Singa, no 1945. līdz 1953. gadam bijusi Jelgavas teātra aktrise, bet plašu popularitāti guvusi ar savām lomām Jaunatnes teātrī laikā no 1953. līdz 1992. gadam.

Viņas populārāko lomu vidū ir visu laiku slavenākais latviešu Karlsons, ko iemīļojušās vairākas paaudzes, Kuražas māte Bertolda Brehta lugas „Kuražas māte un viņas bērni” Ādolfa Šapiro iestudējumā un daudzi citi skatuves darbi. Vairāku paaudžu mazajiem klausītājiem zināmas viņas dziedātās bērnu dziesmas un Radioteātrī ierunātās lomas.

2012. gada augustā ar izdevniecības „Upe tuviem un tāliem” paspārnē ar „Dinamo Rīga”, kura kaismīga fane ir cienījamā māksliniece, atbalstu, izdota grāmata „Mans mūžs” – atmiņu stāsts par leģendārās latviešu aktrises bērnību, jaunības gadiem un radošo karjeru. Grāmatai pievienots arī kompaktdisks ar aktrises balss ierakstiem no lomām teju pusgadsimta laika nogrieznī.

1995. gadā aktrisei pasniegts ceturtās šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

Singa paliks mūžīgā tautas piemiņā. Tuvākajās dienās tiks ziņots par aktrises izvadīšanu pēdējā gaitā

1969. gada radiolugas "Karlsons" pilns ieraksts no youtube.com