Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:240, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aizgājusi aktrise Astrīda Vecvagare (11.05.1941. – 15.11.2013.)

Redakcija
Redakcija

Astrīda Vecvagare pēc Jāzepa Vītola Latvijas Valsts Konservatorijas Teātra fakultātes Aktieru nodaļu absolvēšanas 1963.gadā bija Jaunatnes teātra aktrise līdz pat tā likvidācijai 1992.gadā.

Tur nospēlēta virkne nozīmīgu lomu, kuru vidū ir Sniedze (A.Brigaderes „Princese Gundega un karalis Brusubārda”), Kristīne (I.Indrānes „Lazdu laipa”), Svaista (Raiņa „Indulis un Ārija”), Maija (A.Brigaderes „Maija un Paija”), Nadežda (M.Gorkija „Dibenā”), Pompeja (K.Goci „Zaļais putniņš”), Magone (Raiņa „Krauklītis”), Vedekla (G.Priedes „Aivaru gaidot”), Saimniece (J.Jaunsudrabiņa „Saule rasas pilienā”), Vilkumāte Rakša (M.Brauna „Mauglis”) u.c. Pēc Jaunatnes teātra likvidācijas piedalījusies projektos Muzikālajā teātrī, Rīgas Latviešu biedrībā, Jaunajā Rīgas teātrī. Aktrise nospēlējusi daudzas lomas kino, to vidū Aiju Rolanda Kalniņa filmā „Akmens un šķembas” jeb „Es visu atceros, Ričard!”, Saimnieci Aivara Freimaņa filmā „Puika”, Daivāna kundzi Gunāra Cilinska filmā „Agrā rūsa” u.c. Popularitāti un skatītāju mīlestību māksliniece iekarojusi, piedaloties televīzijas uzvedumos, pārtopot gan Renātiņā T.Bangas „Septiņās vecmeitās”, Misis Satklifā S.Moema „Trīs resnītēs”, Dārtā J.Jaunsudrabiņa „Saldajā indes garšā” un citos tēlos. Nozīmīga bijusi Astrīdas Vecvagares darbība Latvijas Radio iestudējumos, kā arī Rīgas Kinostudijā, dublējot mākslas un animācijas filmas.

Plaša un aktīva bijusi mākslinieces koncertdarbība, kas aptver gan koncertu vadīšanu, gan individuālās dzejas, prozas un muzikālās programmas, kā arī dalība koncertbrigāžu sastāvā, ko savulaik organizēja Rakstnieku savienība Jaunatnes teātra skolu programmās visās Latvijas skolās. 70.gadu sākumā Ādolfa Šapiro vadībā iestudētajā dzejas uzvedumā senarmēņu valodā guvusi panākumus Armēnijā, Erevānā un Ļeņinakanā. Viņa aktīvi darbojās arī kopā ar bijušo Jaunatnes teātra aktrišu ansambli „Vecmāmiņu sextec”.

Jau studiju gados Astrīda Vecvagare pievērsās pedagoģiskajai darbībai. No pedagogiem un režisoriem gūtās runas, skatuves kultūras un grima mākslas prasmes, kā arī Latvijas Kristīgās akadēmijas kursos saņemtās zināšanas viņa nodevusi tālāk, pasniedzot Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā, Latvijas Kristīgajā radio un Rīgas Mateja Baptistu baznīcas Kristīgajā skolā.

Mums pietrūks viņas aktrises-raksturotājas talants, humora izjūta, asais prāts, kā arī starojošais skaistums.

Atvadīšanās no Astrīdas Vecvagares notiks sestdien, 23.novembrī, plkst. 13:00 no Rīgas 1.Meža kapu kapličas.