Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:240, Did:0, useCase: 3

Vispasaules "The Beatles" diena - 16. janvāris

Redakcija
Redakcija

Vispasaules "The Beatles" diena - 16. janvāris
Vispasaules "The Beatles" diena - 16. janvāris

Šodien mūzikas faniem vajadzētu klausīties tikai "Yesterday", "Yellow Submarine", "Let It Be" vai jebkuru citu dziesmu no populārās Liverpūles grupas "The Beatles" repertuāra. Vaicāsiet - kāpēc? Jo tieši šodienu- 16. janvāri kopš 2001. gada UNESCO ir pasludinājis par Vispasaules "The Beatles" dienu.

Datums nav izvēlēts nejauši. 1957. gada 16. janvārī Liverpūlē tika atvērts jauns klubs "The Cavern", kur savu ceļu arī sāka leģendārā grupa - tobrīd nevienam nepazīstami jaunie mūziķi Džons Lenons, Pols MakKartnijs un Džordžs Harisons. Pēc pāris gadiem viņiem pievienojās arī ceturtais dalībnieks Ringo Stārs.

Arī vēlāk 16. janvāris izrādījies zīmīgs datums. 1964. gadā žurnāls "Cashbox" šajā dienā ierindo dziesmu "I Want To Hold Your Hand" sava dziesmu topa pirmajā vietā. Singls 10 dienu laikā sasniedza miljonu tirāžu.

Mums tik ierastajā sastāvā "The Beatles" muzicē astoņus gadus, kuru laikā tiek izlaisti 13 albūmi. Gandrīz katra no Bītlu dziesmām ir hīts, kas izturējis gadu pārbaudi un vēl joprojām patīk dažādu vecumu un tautību cilvēkiem. Sākotnēji "The Beatles" mūzikā dzirdama ietekme no rokenrola klasiķiem kā, piemēram, Elviss Preslijs, taču vēlāk tiek izstrādāts bītlu tik savdabīgais un iemīļotais muzicēšanas stils.

Vispasaules atzinību "The Beatles" ieguva 1963. gadā pēc dziesmas "Please Please Me" pirmatskaņojuma. No šī brīža uz planētas Zeme sākās īsts trakums- "bītlumānija".

Populārajai grupai ir liela ietekme mūzikas attīstībā. Daudzi izpildītāji un komponisti ir mēģinājuši radīt ko līdzīgu. Bītli ir pirmie, kas ieviesa daudz novatorisku ideju tā laika skaņu ierakstu un videoklipu veidošanas jomās.

Šobrīd grupa "The Beatles" ieņem godpilno pirmo vietu pasaules populārāko mūzikas izpildītāju topā pēc žurnāla "Rolling Stone" domām.