Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Notiks Baltijas valstu Dziesmu un deju svētku tradīcijai veltīta konference „Dziesmu un deju svētki rītdienai”

Redakcija
Redakcija

2016. gada 2. novembrī Rīgas Latviešu biedrības namā, Merķeļa ielā 13, Rīgā notiks Baltijas valstu Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanas un attīstības konference „Dziesmu un deju svētki rītdienai”. Konferencē piedalīsies Dziesmu un deju svētku tradīcijas pētnieki un svētku kustībā iesaistītie no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Konferences ietvaros notiks Valsts pētījumu programmas “Habitus” Latvijas kultūras tradīciju ilgtspēja inovatīvā vidē (“Habitus”) prezentācijas, kas iezīmēs Latvijas, Lietuvas un Igaunijas dažādās attīstības stratēģijas tradīcijas saglabāšanā, kopīgo un atšķirīgo. Tiks attīstītas idejas par tradīcijas pārmantošanas vienotas monitoringa sistēmas izveidi un valstu sadarbības iespējām tās ieviešanā.

“Pati svētku tradīcijas kopiena Dziesmu un deju svētkus ir nosaukusi par sabiedrības spoguli: „Kādi esam mēs paši – tāda arī tradīcija”. Var teikt, ka mēs – baltieši, kopīgi piedaloties Latvijas Kultūras akadēmijas valsts pētījuma programmā „Habitus”, esam gatavi ieskatīties sevī pamatīgāk, atgādinot sev un citiem par to, kas ir būtiskais Dziesmu un deju svētku tradīcijas pastāvēšanai nākotnē. Lai zinātu, ka nenovirzāmies no mērķa, uzsākam diskusiju par kopīgiem indikatoriem visās Baltijas valstīs, kas ļaus salīdzināt valstu kopīgo un individuālo pieeju, rūpējoties par Dziesmu un deju svētku tradīcijas rītdienu,” stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktore Signe Pujāte.

Konferencē ar pieredzi Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un attīstībā dalīsies tradīcijas pētnieki, svētku rīkotāji un nevalstisko organizāciju pārstāvji no Lietuvas un Igaunijas.

Programmas noslēgumā LNKC un Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja pārstāvji informēs par gatavošanos Latvijas valsts simtgades XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem 2018. gadā, kā arī šī gada oktobrī pieņemto Nemateriālā kultūras mantojuma likumu.

Konferenci “Dziesmu un deju svētki rītdienai” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Latvijas Kultūras akadēmija un UNESCO Latvijas Nacionālā komisija.

Latvija, Lietuva un Igaunija regulāri sadarbojas nodrošinot Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanu un attīstību, un šim mērķim izveidota Baltijas valstu komiteja - konsultatīva Baltijas valstu sadarbības institūcija, kurā iesaistītas par Dziesmu un deju svētku tradīcijas ilgtspēju atbildīgās institūcijas trijās Baltijas valstīs. Komiteja regulāri tiekas, lai saskaņotu viedokļus un apmainītos ar aktuālo informāciju par Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanu un attīstību katrā no valstīm. Komitejas vadība uz trīs gadiem rotācijas kārtībā tiek nodota vienai no dalībvalstīm. No 2015. līdz 2017.gadam komiteju vada Latvija.

Plašāka informācija par konferenci “Dziesmu un deju svētki rītdienai”: Baltijas valstu Dziesmu un deju svētku...

Konference “Dziesmu un deju svētki rītdienai” iekļaujas Latvijas Kultūras akadēmijas Zinātniskās pētniecības centra rīkotajā kultūras un mākslu zinātnēm un aktualitātēm veltītajā starptautiskajā konferenču sērijā “Kultūras Krustpunkti 2016”, kas norisināsies no 2016. gada 2. līdz 5. novembrim. Konferenču sērijas ietvaros noritēs intensīva zinātnes komunikācija, tur savu redzējumu uz kultūras, mākslas un radošajiem procesiem prezentēs nozares praktiķi, kultūras procesu eksperti, zinātnieki, augstskolu pasniedzēji, kā arī studenti. Konferences apmeklētājiem būs iespējams iepazīties ar vairāk nekā 100 pētījumiem, ar ko iepazīstinās ne tikai Latvijas pētnieki, bet arī viesi no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Polijas un ASV apliecinot konferences „Kultūras Krustpunkti 2016” tematiskā mēroga paplašinājumu un izteikto starptautisko dimensiju.