Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Kurzemes tautastērpu informācijas centrs sāk jaunu pasākumu ciklu “Kurzeme atver skapi”

Redakcija
Redakcija

29. oktobrī plkst. 11. Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu informācijas centrs Kūrmājas pr. 16/18 aicina ikvienu interesentu uz cikla "Kurzeme atver skapi" pirmo pasākumu, kas veltīts tēmai par Dienvidkurzemes brunčiem.

Apmeklētājiem būs iespēja apskatīt Kurzemes tautas tērpu informācijas centra nule kā iekārtoto ekspresizstādi “Senie brunči Nīcā, Bārtā un Rucavā”, kā arī piedalīties lekcijā par Dienvidkurzemes brunču vēsturi un radošajā darbnīcā.

Ekspresizstāde par senajiem DK brunčiem sniegs iespēju apskatīt Liepājas muzeja krājumā glabātos Nīcas, Bārtas un Rucavas brunču veidus, to konstrukcijas, senos sašūšanas un apdares paņēmienus.
Ekspresizstāde skatāma bez maksas no 29. oktobra līdz 27. novembrim Kurzemes tautastērpu informācijas centrā Liepājas muzeja darba laikā.

Lekcijā, kas sākies plkst. 11, par Dienvidkurzemes brunču vēsturi, attīstības ceļiem, savstarpējām sakarībām, pētniecības gaitām un seno kultūras vērtību saglabāšanas lomu savā pieredzē dalīsies Liepājas muzeja vadošā pētniece Uļa Gintnere. Dalības maksa 2 EUR.

Savukārt radošā darbnīca tās dalībniekiem ļaus uzzināt Dienvidkurzemes brunču audumu ielasīto rakstu aušanas noslēpumus. Tiks dota iespēja tos apgūt pašu rokām pieredzējušas meistares Velgas Reķēnas vadībā. Praktisku konsultāciju par brunču sašūšanas paņēmieniem sniegs Lia Mona Ģibiete.

Radošā darbnīca notiks plkst.13 Liepājas TLMS “Kursa” Dārza ielā 4/8. Dalības maksa - 5 EUR Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanas.

Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu informācijas centra vadītāja Lia Mona Ģibiete uzsver, ka pasākumu cikls veidots, lai ceļā uz valsts simtgadi veicinātu Kurzemes tautastērpu darināšanu iespējami precīzāku un savam novadam atbilstošāku.

"Ikdienā ir manāms, ka sabiedrībā mostas arvien lielāka interese par etnogrāfiskajiem rakstiem tautastērpos un to darināšanas tehnikām. Tādēļ tika radīts šis pasākumu cikls, sniedzot iespēju iedvesmoties, izzināt un rast sapratni profesionālu lektoru pavadībā," sacīja Lia Mona Ģibiete.

Savukārt ar mūsdienu iespējām Dienvidkurzemes tautastērpu brunču tradicionālajā valkāšanā un darināšanā iepazīstinās Kurzemes tautastērpu eksperte Lia Mona Ģibiete. Īpašs uzsvars tiks likts uz mūsdienu brunču materiālu izvēli un pielietojumu.

Plašāka informācija par jaunā pasākumu cikla norisēm otrdienās un trešdienās Kurzemes tautastērpu informācijas centrā, bet pa telefonu 29144696 – jebkurā laikā. Par aktualitātēm Liepājas tautastērpu informācijas centrā var uzzināt Liepājas muzeja mājas lapā.