Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Vēsturiskā fantāzija “Mehāniskais Veidenbaums” būs vērojama festivāla “Dzejas dienas” ietvaros

Redakcija
Redakcija

Atzīmējot latviešu dzejnieka Eduarda Veidenbauma 150. gadu jubileju, 16. septembrī uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas rampas būs vērojama vēsturiskā fantāzija “Mehāniskais Veidenbaums”, kas dekonstruēs 19./20. gadsimtu mijas latviešu jaunās inteliģences dzīvi Tērbatā, E.Veidenbauma zinātniskās intereses un viņa pēdējo ceļu uz mājām.

Vēsturiskā fantāzija “Mehāniskais Veidenbaums” ir trīs filozofu refleksijas par Eduarda Veidenbauma darbu “Apcerējumi iz mekānikas” (1894), kas papildinātas ar dzīvās animācijas un skaņu etīdēm. Mehāniskā Veidenbauma tēls tiek dekonstruēts balstoties gan vēsturiskās liecībās par tā laika latviešu studentu dzīvi Tērbatā, gan Veidenbauma vēstulēs ar brāli un laika biedriem, dzeju, zinātniskajiem apcerējumiem, bet galvenokārt uz darbu “Apcerējumi iz mekānikas”. Šis apcerējums bija savam laikam revolucionārs darbs, kas nevis izvirzīja jaunas teorijas vai veica atklājumus fizikā, bet sniedza ieskatu zemniekiem ekonomiskāk izlietot savus spēkus. Pareiza spēka lietošana ne tikai spētu uzlabot zemnieku dzīves labklājību, bet arī ļautu vērsties pret viņu apspiedējiem. Reizē “Apcerējumi iz mekānikas” ir vingrinājums kā pašiem uz sevi un apkārtējo pasauli skatīties kā uz mehānismiem. Savukārt dekonstruēšanas procesa rezultātā tiek atklātas Eduarda Veidenbauma neredzamās personības iezīmes un pretrunīgums.

Šis priekšnesums unikālā gaismā parāda Latvijas intelektuālās sabiedrības dzīvi pagājušā gadsimta sākumā, radot simbiozi starp Latvijas vēstures pētniecību un mūsdienu mākslu. Laikā kad mainās cilvēka spēja uztvert informāciju iepriekšpierastajos formātos, tiek paplašināts metožu loks kā runāt par būtiskām personām un norisēm Latvijas ideju vēsturē.

Pasākuma norisināsies 16. septembrī, sestdienā, plkst. 20.00 uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas rampas (ieeja no Valguma ielas). Pasākumā ieeja bez maksas. Pasākuma organizatori rekomendē šo pasākumu apmeklēt no 16 gadu vecuma.

Projekta radošo komandu veido - filozofi Andrejs Balodis, Ainārs Kamoliņš, Andris Hiršs (pētniecība un dramaturģija), dzīvās animācijas māksliniece - Māra Uzuliņa, mūziķis - Dimitri Rastoropov, režisore - Justīne Vaivode, scenogrāfijā tiek izmantoti Riharda Ābeltiņa interaktīvie mehānismi.

Projekta stratēģiskie partneri: Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Radio 6 – LU Radio NABA, projekta norisi atbalsta: Latvijas Kultūras akadēmija un Valsts Kultūrkapitāla fonds.