Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Latgolys symtgadis kongress.Tautu forums Daugavpilī

Redakcija
Redakcija

Sagaidot Latgales Kongresa simtgadi, 6. maijā, Daugavpilī notiks Tautu forums, kurā piedalīsies mazākumtautību nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji no visas Latvijas, valsts un pilsētu amatpersonas, Daugavpils Nacionālo kultūras biedrību pārstāvji, Goda daugavpilieši, pilsētas bērni un jaunieši un ikviens interesents.

Pasākuma programma.
SARUNU LAVKA
Plkst. 9.00-11.00
Kafejnīcās „Wasaby Vēsma” (Rīgas 49), Delisnack (Rīgas 22), „Luna” (Mihoelsa 68-1A), „Park HotelLatgola” Lobby bārs (Rīgas 46). Sarunas neformālā atmosfērā, kas rosina cilvēkos vēlmi attīstīt savas zināšanas, saistītas ar visdažādākajām dzīves jomām.

FORUMA ATKLĀŠANA
Plkst.11.00-13.00 Vienības namā, Rīgas ielā 22a (Latviešu kultūras centrs)

Ar svētku uzrunām Tautu forumu Daugavpilī atklās valsts un pilsētas amatpersonas, forumu ieskandinās Latviešu kultūras centra sieviešu koris „Rūta” (diriģente Maruta Veličko). Foruma saturisko daļu veido Daugavpils Universitātes Humanitāro un sociālo zinātņu institūta pētnieki, kuri prezentēs zinātniskus lasījumus par šādām tēmām: „Tautības Latgalē/ Daugavpilī. Mazākumtautību loma Latvijas veidošanā”, „Vienības namam – 80” un „Izcilu personību devums Daugavpilī – Latvijā – Pasaulē”.

Noslēgumā – muzikālais ceļojums–koncerts „Dziedi līdzi!” kopā ar Latvijas Nacionālās Operasun baleta solisti Ilonu Bageli, Daini Skuteli un Profesionālo pūšamo instrumentu orķestri „Daugava” (diriģents Arnolds Grīnberts). Ieeja ar ielūgumiem.

LATGALE SVIN
Plkst.13.00-14.00 Vienības laukumā

Uz svētkiem ielūdz Daugavpils Nacionālās (latviešu, latgaliešu, poļu, krievu, lietuviešu, baltkrievu, ukraiņu, ebreju, tatāru, vācu) kultūras biedrības. Pilsētas vēsturiskajā centrā tās piedāvās savu kulināro mantojumu. Keramikas traukus pēc mākslinieces Silvas Linartes skicēm visām Nacionālajām kultūras biedrībām speciāli izveidojuši Daugavpils Māla mākslas centra keramiķi. Koncerts „Tango virs pilsētas”, kurā skanēs Daugavpilī dzimušā „tango karaļa” Oskara Stroka mūzika. Koncertā piedalīsies: Daugavpils Akordeonistu orķestris, diriģente Tatjana Saratova un Latvijas Nacionālās operas solisti Ilona Bagele un Rihards Mačanovskis, solists Dainis Skutelis, Jevgenijs Salna, Latvijas čempioni Latīņamerikas dejās „Seniori I” Svetlana un Viktors Kisili.

OZOLU STĀDĪŠANAS AKCIJA
Plkst.14.30 Poļu karavīru piemiņas vietā

Tāpat kā citviet Latvijā, arī Daugavpilī, par Latvijas neatkarību kritušo poļu karavīru piemiņas vietā, tiks iestādīti 100 Latvijas simtgades ozoli. Kopīgā darbā vienosies Latvijas valsts un Daugavpils pilsētas amatpersonas, Nacionālo kultūras biedrību pārstāvji, Goda daugavpilieši, pilsētas bērni un jaunieši un ikviens interesents. Ozolu, kas ir spēka un ilga mūža simbols, stādīšanu ar savu skanējumu ievadīs un papildinās Latviešu kultūras centra folkloras kopa „Svātra”, vadītāja Sarmīte Teivāne.

Francis Trasuns NŪGRYMUŠÕ PILE
Plkst. 17.00 Daugavpils teātrī (Rīgas ielā 22a)

Izrādes pamatā ir ievērojama latgaliešu un latviešu kultūras un garīgā darbinieka, valstsvīra un literāta Franča Trasuna luga. „Nūgrymušo pile” ir uz varoņteiku pamata veidots darbs, kurā caur mītiem, apvienotiem ar vēsturisku realitāti, tiek aktualizēta spēcīga nacionālā ideja. Trasuns lugā nosoda tādus cilvēkus, kas atsakās no savas tautas vērtībām. Pils nogrimst, jo iegūtā bagātība ļaudīm kļūst svarīgāka par dienišķo maizi, darbu un gadu gaitā izveidotām tradīcijām.

Režisors: Oļegs Šapošņikovs. Komponists: Kārlis Lācis. Horeogrāfs: Agris Daņiļevičs. Scenogrāfes un kostīmu mākslinieces: Inga Bermaka Apiaha, Agnese Leilande. Iestudējumā piedalās Daugavpils koris „Daugava”, diriģents Jevgeņijs Ustinskovs. Izrādes valoda – latgaliešu.

Biļetes: Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un internetā Bilesuparadize.lv

Tautu forumu Daugavpilī organizē: Kultūras ministrijas Sabiedrības integrācijas departaments, Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde, Daugavpils Latviešu kultūras centrs, Daugavpils teātris, Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs. Atbalsta: Latgales reģiona attīstības aģentūra, Valsts Kultūrkapitāla fonds.