Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Pirmo reizi publicētas folklorista Ansa Lerha-Puškaiša pierakstītās kāzu dziesmas

Redakcija
Redakcija

Džūkstes Pasaku muzejā (Džūkstes pagastā, Lancenieku skolā, Tukuma novadā) skatāma izstāde „No Lūkošanās līdz Mārtošanai”, kas veltīta vieniem no svarīgākajiem godiem cilvēka dzīvē – kāzām jeb vedībām, ko pierakstījis folklorists Anss Lerhis-Puškaitis.

Izstādes „No Lūkošanās līdz Mārtošanai” pamatā ir Džūkstē lietotas kāzu dziesmas, ko pierakstījis folklorists Anss Lerhis-Puškaitis tieši savā kāzu gadā un nosūtījis Rīgas Latviešu biedrības Zinību komisijai. Šobrīd rokraksts glabājas Latviešu Folkloras krātuvē un līdz šim nav publiskots.
Džūkstes izloksnē tapušās kāzu dziesmas atspoguļo vedību norisi 19. gadsimta pēdējā ceturksnī un sniedz zināmu prieksštatu par dzīvesveidu, tradīcijām un valodas īpatnībām. Iespējams tieši tādas kāzu dziesmas dzirdēja Anss un viņa sieva Luīze.

Izstāde organizēta četrās daļās atbilstoši kāzu tradicionālajai norisei: izredzētā noskatīšana jeb nolūkošana, saderināšanās laikam jeb derībām, līgavas vešanai uz jaunā vīra mājām jeb vedībām, jaunlaulāto ievešanai precētas sievas un vīra kārtā jeb līgavas mārtošanai, ko dēvē arī par mičošanu.
Izstādes ietvaros Džūkstes Pasaku muzejs jaunlaulātajiem piedāvā īpašu kāzu programmu, kur pārbaudīs jaunās sievas čaklumu, vīra gādību un noteiks, kas pārim gaidāms nākotnē.
Izstāde skatāma no 2017. gada 2. septembra līdz 2019. gada 20. augustam.

Par Džūkstes Pasaku muzeju
Džūkstes Pasaku muzejs atrodas bijušajā Lancenieku skolas ēkā, kurā dzīvojis un strādājis skolotājs, pasaku un teiku krājējs, pētnieks Anss Lerhis-Puškaitis (1859-1903). Aptuveni 6000 pasakas A. Lerha-Puškaiša sakārtojumā izdotas septiņu sējumu krājumā „Latviešu tautas teikas un pasakas” (1891-1903, 2001). Muzeja izstādes veidotas par viņa sacerēto oriģinālpasaku tēmām, kas radītas, lai attīstītu bērnu iztēli un domāšanu.

Ieejas maksa muzejā:
Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bezmaksas.
Skolēniem, studentiem, pensionāriem un invalīdiem - 1, 00 EUR (Tukuma novada invalīdiem - bezmaksas).
Pieaugušajiem - 1, 50 EUR.
Ģimenes biļete - 3.00 EUR (1 - 2 pieaugušie un 2 vai vairāk bērnu līdz 18 gadiem).

Darba laiks:
Vasaras sezona (20. aprīlis - 20. oktobris)
Pirmdienās: slēgts. No Otrdienas līdz sestdienai: 10.00 - 17.00. Svētdienās: 11.00 - 16.00.

Ziemas sezonā (21. oktobris - 19. aprīlis)
Pirmdienās: slēgts. No Otrdienas līdz piektdienai: 10.00 - 17.00. Sestdienās un svētdienās: 11.00 - 16.00.

Nokļūšana:
Uz Džūkstes Pasaku muzeju var nokļūt, braucot pa Tukuma-Jelgavas šoseju (22 km) vai Rīgas-Liepājas šoseju (55 km), Apšupes krustojumā pagriezties Tukuma virzienā (4 km).

Plašāka informācija:
Dita Silava, Džūkstes Pasaku muzeja vadītāja
T.: 26513314, e: pasakumuzejs@tukumamuzejs.lv
www. tukumamuzejs.lv/dzukstes-pasaku-muzejs
Facebook: Džūkstes Pasaku muzejs