Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


„Satiec savu meistaru! 2017” notiks vairāk nekā 160 vietās visā Latvijā

Redakcija
Redakcija

No 2017. gada 31. marta līdz 2. aprīlim tautas lietišķās mākslas meistari, amatnieki, stāstnieki, tautas teicēji, muzikanti un dziedātāji 167 vietās visā Latvijā aicinās uz pasākumu “Satiec savu meistaru! 2017”.Šeit pieejams norišu plāns un meistaru kontaktinformācija: "Satiec savu meistaru! 2017" norises un... Aicinām pie meistariem pieteikties iepriekš, jo vairākās norišu vietās apmeklētāju skaits ir ierobežots!

Zemgalē būs iespēja iepazīt pirts tradīcijas un ziepju vārīšanu Baldones novadā, izgatavot rotaļlietas Bauskas Bērnu un jauniešu centrā, apgūt aušanu un adīšanu varēs vairākās tautas lietišķās mākslas studijās Jelgavas novadā, savukārt Ozolnieku novadā meistare Santa Rubene mācīs cept gardu saldskābmaizi.

Dziesmu un rotaļu apgūšana Bārtas kultūras namā, sklandraušu, skābputras un zivju ēdienu gatavošana Rojas Jūras zvejniecības muzejā, keramikas meistarklases Engures novadā, balto villaiņu apaudu aušana Kuldīgā un daudzas citas norises veidos bagātīgo pasākuma programmu Kurzemē.

Dagdas novadā Latgalē varēs apgūt makšķerēšanas prasmes, Līvānu novada kultūras centrs piedāvās iepazīt kāzu tradīcijas - teicēju atmiņu stāstus, mičošanu, tradicionālos kāzu ēdienus. Vārkavas novadā ikviens aicināts uz dūmu pirti, savukārt Viļānu novadā meistari iepazīstinās ar gavēņa laika ēdieniem (Murcovka, Pampuškys, Botva, Cyuku pupu kotleti).
Vidzeme piedāvās plašas iespējas apgūt tautastērpu darināšanu aušanas darbnīcā “Vēverīšas” un rotu darināšanu Seno rotu kalvē pie meistara Daumanta Kalniņa Cēsīs. Ērgļu novadā varēs apgūt baltā galdauta aušanu, rakstnieka Apsīšu Jēkaba dzimtajās mājas „Kalaņģi” Gulbenes novadā notiks leļļu darināšanas meistarklases, dižozolu zīļu dzēriena gatavošanu varēs iepazīt Jērcēnu tautas namā Strenču novadā.

Rīgā plašu programmu piedāvās Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrs “Mazā ģilde”, Tautas tērpu centrs “Senā Klēts”, Kultūras un tautas mākslas centrs “Ritums”, Rīgas Kultūras centrs “Iļģuciems”, kā arī citas norišu vietas, kur būs iespējams apgūt dažādu rokdarbu prasmes. Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā apmeklētāji tiks iepazīstināti ar saimes amatnieku darbiem, kā arī aicināti uz rotaļām, spēlēm un dančiem.

Centrālais “Satiec savu meistaru! 2017” pasākums Rīgā notiks 1. aprīlī, Swedbank Latvija centrālajā ēkā un parkā (Balasta dambī 15). Pasākumā kā lieliem, tā maziem rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs unikāla iespēja kopā ar 30 Latvijas meistariem apgūt viņu amatu noslēpumus – izzināt adījumu tapšanas ceļu no vilnas ieguves līdz latvisko rakstu ieadīšanai košos apģērbos, izkalt savu svētku monētu, iemācīties retas prasmes no frivolitē mākslas līdz zedeņu žogu tapšanai, kā arī iesaistīties daudzos citos meistarstiķos un kuplā dalībnieku pulkā izdejot mīļākās tautas rotaļas. Tāpat svētku apmeklētājus priecēs Latvijas labumu tirdziņš un plaša koncertprogramma ar tādām grupām kā “Auļi”, “Ilģi” u.c. Dalība pasākumā bez maksas.

Pirmo reizi “Satiec savu meistaru!” Latvijas programmā iekļauta arī norise ārvalstīs. Luksemburgā meistares Maija Biķerniece, Inta Jansone un asociācija “Luksemburga-Latvija” aicinās apgūt pērļoto mauču (pulsa sildītāju) un spundiņraksta adīšanu.

“Satiec savu meistaru!” tradicionāli norisināsies vienlaikus ar projektu „Eiropas amatu prasmju dienas”, kas aizsākts 2002.gadā Francijā un kļuvis par plašāko starptautisko pasākumu, kas veltīts amata prasmju saglabāšanai, popularizēšanai un tālāknodošanai. 2017.gadā šajā akcijā piedalās jau 19 Eiropas valstis. Šī gada pasākuma centrālā tēma ir “Saišu stiprināšana”, akcentējot saikni starp mākslu un zinātni, tradīciju un inovācijām, prasmēm un eksperimentiem, paaudzēm, meistariem un mācekļiem.
“Eiropas amata prasmju dienas” mājas lapa: Journées européennes des métiers d'art (JEMA) |

Projekta „Satiec savu meistaru!” mērķis ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī par meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.

“Satiec savu meistaru! 2017” rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām. Atbalsta Dziesmu un deju svētku lieldraugs Swedbank un SIA “Circle K Latvia”.