Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Ar tirdziņu un brīvdabas teātra izrādi Pastariņa muzejā atzīmēs Saimnieka un Saimnieces dienu

Redakcija
Redakcija

30. jūlijā 13:00 Pastariņa muzejā (Bisnieki, Dzirciems, Zentenes pagasts, Tukuma novads) ar amatniecības un mājražotāju tirdziņu un brīvdabas teātra izrādi tiks atzīmēta Saimnieka un Saimnieces jeb Jēkaba un Annas diena.

...........................................................................................................................................................................................................

Senie latvieši 25.un 26. jūliju svinēja gan kā Saimnieču un Saimnieku, gan kā tirgus dienu, kas iezīmē ražas novākšanas sākumu. Annas dienā pirmoreiz ēda jaunos kartupeļus un burkānus, bet jauniešiem gadatirgi bija arī vieta, kur iepazīties un atrast labāko saimnieci. Jēkaba dienā no jaunās ražas cepa pirmo maizes kukulīti, un, kāds būs maizes kukulītis, tāda būs arī iztika nākamā gadā.

Saimnieka un Saimnieces diena Pastariņa muzejā jau kļuvusi par tradīciju. Šogad to atzīmē jau astoto reizi. Šajā dienā saimniece Pastariņa muzejā viesus cienās ar krāsnī ceptu maizi. Cēres amatierteātris „Saime” priecēs ar brīvdabas teātra izrādi „Dārgais pirkums”, režisors Ints Leitars. Amatniekiem, zemniekiem un citiem savas produkcijas pārdot gribētājiem tiek dota iespēja piedalīties amatniecības un mājražotāju tirdziņā. Pircējiem iespēja no vietējiem zemniekiem iegādāties lauku produktus un citus labumus - ēdamus, neēdamus un sirdij tīkamas lietiņas.

Mazākie apmeklētāji varēs nodoties atraktīvām mazā Pastariņa iemīļotajām rotaļām - staigāšanu ar koka kājām, "slēpošanu", makšķerēšanu, izmēģināt skrējienu ar divričiem. Tie, kas Pastariņa muzejā viesosies pirmo reizi, aicinām izpētīt dārzā izveidoto vecās „Bisnieku” saimniecības samazināto sētas maketu, kas atspoguļo situācija rakstnieka E. Birznieka - Upīša bērnībā, kur mājiņas ir tik lielas, lai tajās varētu dzīvot knēvelīši. Apskatāma pārvestā pirts – dāre, rekonstruētais vāgūzis un kūts, kurā atrodas ekspozīcija „Saldūdens zveja”, kā arī restaurētā klēts ar ekspozīciju „Klēts – dzimtas turības spogulis”, ļaujot izprast galvenās tradicionālās saimniekošanas norises lauku sētā. Saimnieka un Saimnieces dienā īpaši tiek gaidīti Jēkabi un Annas, kurus sagaida bezmaksas ieeja un pārsteigums.

Ar Jēkabu un Annas dienu saistās dažādi ticējumi. Ja Jēkaba diena skaidra – būs bagāta raža. Ja Jēkaba diena ir silta un gaiša, būs auksti Ziemassvētki. Ja Jēkaba diena iekrīt jaunā mēnesī, rudzi jāsēj ar jauno sēklu, ja vecā mēnesī – ar veco. Ja Jēkaba dienā ap sauli daudz mākonīšu, ziema būs bagāta ar sniegu. Ja Annas dienā līst lietus, būs slapjš rudens. Ja Annas dienā lietus līst, rudenī būs daudz sēņu, bet rieksti būs tārpaini, un otrādi.
Tirgotājiem pieteikties pa tālr. 28651091.

Par Pastariņa muzeju
Pastariņa muzejs ir vienīgā atjaunotā Ziemeļkurzemes lauku sēta, kurā ar spēlēm un rotaļām, lauku darbiņiem var iepazīt latviešu dzīvesveidu, kad tajā dzīvoja rakstnieks E. Birznieks - Upītis (1871-1960), bērnībā saukt par Pastariņu. Pastariņa muzejs ir muzejs bērniem, kas paši vēlas darīt lauku darbus, apgūt tradicionālās spēles un rotaļas, iepazīt Ziemeļkurzemes lauku sētas sadzīvi, tradīcijas un iepazīt Birznieku dzimtas vēsturi.