Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Dundagai 150! Šodien Dundagas daudzināšanas svētki un zaļumballe

Redakcija
Redakcija

2017. gadā paiet 150 gadi kopš izveidots Dundagas pagasts. 1867. gada 2. janvārī notika pirmā Dundagas pagasta vietnieku pulka sēde. Šogad Dundagas pagastam liela jubileja. Svētku kulmināciju piedzīvosim 15. jūlijā Dundagā. Visas dienas garumā tiks svinēti Dundagas svētki un nakts zaļumballe ar grupu «Tālbraucēji» skaistajā Dundagas parka estrādē.

............15. jūlijā Dundagas pagasta 150 gadu svētki.

Plkst 11.00 svētku ieskaņas koncerts «Klasikas pērles un cīruļa dziesma» . Ērģelniece Ilze Rene, soprāns Jolanta Strikaite-Lapiņa. Programmā J.S.Bahs, V.A.Mocarts, F.Šūberts, A.Žilinskis un citi.
Parka estrādē
Plkst. 12.00 svētku atklāšana.

Domes priekšsēdētāja uzruna.

Kolkas pūtēju orķestris, Eriņu-Vorkaļu dziedošā saime, ansamblis «Sendienas», duņdžiņsievas, improvizācijas teātris «ĀrprāTS» no Rīgas u.c.

Plkst. 20.00 Dziesmu spēle «Īsa pamācība mīlēšanā». Biļetes cena 4 €, pirmskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas, skolēniem un pensionāriem — 2 €.

Plkst. 22.30 balle. Spēlē grupa «Tālbraucēji». Biļetes cena 3 €.

Kā radās pagasts - Dundaga?

Vārdam “pagasts” ir sena izcelsme, no krievu valodas vārda “pogostit”. Tas bijis pazīstams jau no 13. gs., kad krievu kņazi devās savākt meslus. Cariskā Krievija 19. gs. izdarīja vienu no savām progresīvākajām reformām — zemes reformu Baltijas guberņās. Pēc tās zemnieki bija piesaistīti pie novada, nevis pie dzimt­kunga. Reforma noslēdzās ar 1866. gadā pieņemto pagastu pašvaldību likumu. Visu gadu notika sagatavošanās darbi. 1867. gada 2. janvārī notika pirmā Dundagas pagasta vietnieku pulka sēde. Vietnieku pulkā bija 24 cilvēki, no tiem uz sēdi bija ieradušies: 11 saimnieki, 4 māju kalpi, 4 vaļinieki, 4 no muižas saimes, arī Ģipkas skolas skolotājs Krišs Štauers, kam muižā maksāja algu. Par pagasta vecāko ievēlēja Dingu māju saimnieku Frici Adamoviču, par pagasta valdes un tiesas skrīveri — Eduardu Neilandu.

Parkā

Meistardarbnīcas, tirgošanās, atrakcijas u.c.

Izjādes ar zirgiem (par maksu).

Lielo ziepju burbuļu atrakcija ar «Mārtiņa Burbuļiem». Ņemiet līdzi tukšos mazos ziepju burbuļu trauciņus!
Pie vidusskolas

Plkst. 13.00 Zemessardzes 46. kājnieku bataljons — informācija par darbību Zemessardzē, bērniem atrakcijas un stafetes ar balvām, ieroču un ekipējumu stends, seju kamuflēšanas punkts, fotosiena, kur varēs profesionāli nofotografēties uz militāri izkrāsota fona.

Vidusskolā

Audzēkņu radošie darbi — veltījumi Dundagas pagasta simtpiecdesmitgadei, kuras devīze ir «Iedvesmo, Dundaga, Vīzijas». Izstādē apskatāmi 3.–12. klašu skolēnu zīmējumi, kuros attēlota Dundaga šodien un Dundaga nākotnē, un 11. klases skolēnu darbi «Dundagas pils».
Laukumā pie pils

Duņdžiņa mīcītava.

Pie pils

Šaha meistarklases.
Pils pagalmā

No plkst. 12.00 Pils sētsvids ķēķa atvēršana.

Plkst. 17.00 «Ģierts un Jāpaks apspriežas par skuol».

Plkst. 17.30 aktīvo Dundagas novada biedrību, iedzīvotāju apvienību un uzņēmēju godināšana «Gods godam pretī nāk».

Pils mazajā zālē

No plkst.12.00 izstāde «Mani ziedi un svētku kūka Dundagai».

Plkst. 15.00 garšīgāko kūku meklēs Andris un Ingus Reizenbergi, ka ir ne ne tikai slaveni bārmeņi, bet arī pavāri un konditori.

Kūku cepēju sveikšana.

Pils lielajā zālē

Plkst. 16.00–17.00 prezentācija «Dundaga laiku lokos».

Plkst. 18.30 Mārtiņa Lutera galda runas.

Talsu Bērnu un jaunatnes centra zvanu ansambļa koncerts.
Izstādes pilī

Kolonzālē — Arņa Enzeļa fotoizstāde.

Mazajā zālē — Ritas Leles un Gitas Šmites gleznu izstāde.

Pils trešajā stāvā — Dundagas Mākslas un mūzikas skolas audzēkņu darbi.