Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Brīvdabas muzejs aicina uz Lielās dienas svinībām

Redakcija
Redakcija

Svētdien, 19. martā, no plkst. 13.00 līdz 16.00 Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs aicina uz pavasara saulstāvju svētkiem – Lielo dienu. Pavasara atnākšanas svētki tiks svinēti Gadatirgus laukumā un Lībiešu sētā. Visa pasākuma garumā būs iespēja šūpoties šūpolēs, darboties olu krāsošanas darbnīcās, vizināties zirga mugurā, mēroties spēkiem gan koka, gan vistu olu ripināšanā, kā arī iet rotaļās un sadziedāties kopā ar folkloras kopu “Skandinieki”. Saskaņā ar tautas tradīcijām Lielā diena ir klāt tad, kad pirmo reizi šajā gadā diena ir kļuvusi garāka par nakti.

No 13.00 līdz 15.00 ar Lielās dienas svinēšanas tradīcijām Gadatirgus laukumā un Lībiešu sētā iepazīstinās folkloras draugu kopa „Skandinieki”. “Skandinieku” vadībā veiksim dažādus rituālus, gavilēsim putnu kalnā, iesvētīsim un pušķosim šūpoles, apdziedāsimies, iesim rotaļās un spēlēsim spēles, kā arī sacentīsimies dažādās rotaļās. Apmeklētāji tiek aicināti ņemt līdzi pērnos Jāņu vainagus dedzināšanai, dzīparus šūpoļu dekorēšanai, olas ziedošanai un ēšanai, kā arī pūpolu zarus veselībai.

Visa pasākuma garumā būs iespēja šūpoties šūpolēs, krāsot olas sīpolu mizās, vizināties jāšus zirga mugurā, mēroties spēkiem koka olu ripināšanā, kā arī spēlēt senās koka spēles kopā ar Aldoni Baldiņu Kurzemes sētā.
Lielā diena iezīmē laiku, kad diena un nakts kļuvusi viena garuma, gaisma uzveic tumsu, dienai kļūstot garākai jeb lielākai par nakti. Iestājas pavasaris. Šogad Astronomiskais pavasaris iestājas 20. martā, bet saskaņā ar tautas tradīcijām šo notikumu var svinēt veselas trīs dienas. Lielā diena, Lieldiena, Lieldienas - tie visi ir apzīmējumi, kas dainās lietoti pavasara saulgriežu svētku apzīmēšanai. Lieldienu svinēšanā svarīga vieta ir saullēkta sagaidīšanai tieši saulgriežu rītā. Tas savukārt nevar notikt bez mutes mazgāšanas pret rītiem tekošā strautā vai avotā. Līvu ciemos šis rīts aizsākas ar putnu saukšanu un modināšanu, tā arī mums Lībiešu sētā folkloras draugu kopa „Skandinieki” mums mācīs šos īpašos Lielās dienas rituālus.

Brīvdabas muzeja Galvenā ieeja ir Brīvdabas ielā 21. Bezmaksas stāvvieta pie Rietumu vārtiem.
Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas. Ieejas biļešu cenas pārējiem apmeklētājiem: skolēniem 0.70 €, studentiem 1.40 €, pensionāriem 1.40 €, pieaugušajiem 2.00 €, ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1–4 bērni līdz 18 gadu vecumam vai viena daudzbērnu ģimene) 4.00 €.

INTERNETA RESURSI:
Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs