Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Pirmo bluķi Rīgā vilks Brīvdabas muzejā

Redakcija
Redakcija

Tradicionālās Ziemas saulgriežu izdarības Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks 18. decembrī, no plkst. 13:00 līdz plkst. 17:00. Bluķa vilkšana ir viena no ziemas saulgriežu raksturīgākajām tradīcijām, no sētas uz sētu dosies maskotie ķekatnieki, aiz sevis velkot bluķi, tā savācot visas likstas un nebūšanas, kas bijušas aizvadītajā gadā. Pēc gājiena bluķis tiks sadedzināts un ikviens varēs ugunij atdot gada laikā sakrātās sliktās domas, neveiksmes un bailes. Ziemas saulgrieži ir prieka un līksmības svētki, svinot gaismas uzvaru pār tumsu - pēc gada garākās nakts saule atkal griezīsies uz pavasara pusi.

Programmā:
Ietērpties maskās Priedes kroga stadulā varēs jau no plkst. 13:00 līdz pasākuma noslēgumam. Skaļš un košs ķekatnieku gājiens sāksies plkst.13:30 no muzeja galvenās ieejas. Ķekatnieki bluķi vilks uz Kurzemes zemnieka sētu, Vidzemes sētu un Liepājas ostmalas noliktavu. Rotaļas, dziesmas un danči kopā ar folkloras kopām “Krulla”, “Zvīgzna” un “Ciguzis”. Pēc kārtīgas lustēšanās, lielā bluķa dedzināšana plkst. 16.00 notiks pļavā pie Priedes kroga kopā ar folkloras kopu “Teikas muzikanti”.

Amatnieku un mājražotāju Ziemassvētku tirdziņš darbosies no 12.00-16.00 gar ceļu no Kurzemes zemnieka sētas līdz Mērsraga smēdei.

Radošās darbnīcas no plkst. 13:00 līdz plkst. 16:00. Piparkūku meistardarbnīca Priedes krogā, puzuru veidošana un tradīcijas izzināšana Kurzemes zemnieka sētas dižistabā, laimes liešana Mērsraga smēdē, sveču liešana Nidas dūmistabā, senās lauka spēles kopā ar Aldoni Baldiņu, kā arī izjādes zirga mugurā.

Svētku mielastu piedāvās Priedes krogs un plkst. 15.00 īpašais “vien’ maz’ cuciņ’” cienasts. No plkst. 13:30-15:00 ķekatniekiem tiks piedāvāta bezmaksas silta tēja un zirņi Vidzemes sētas slietenī.

Brīvdabas muzeja Galvenā ieeja ir Brīvdabas ielā 21. Bezmaksas stāvvieta pie Rietumu vārtiem.

Pirmsskolas vecuma bērniem ieeja bez maksas. Ieejas biļešu cenas pērējiem apmeklētājiem: skolēniem 0.70 €, studentiem 1.40 €, pensionāriem 1.40 €, pieaugušajiem 2.00 €, ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1–4 bērni līdz 18 gadu vecumam vai viena daudzbērnu ģimene) 4.00 €.