Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Barikāžu piemiņai šogad Liepājā notiks vairāki pasākumi

Redakcija
Redakcija

Pieminot 1991. gada janvāra barikādes, šogad Liepājā notiks vairāki pasākumi, kas ne tikai vedinās sajust tā laika tautas noskaņojumu, bet arī aicinās uz šiem notikumiem paraudzīties no mākslinieku un radošās inteliģences skatījuma.

19. janvārī plkst. 13 Liepājas muzeja nodaļā "Liepāja okupāciju režīmos" K. Ukstiņa ielā 7/9, kur savulaik aktīvi darbojās Latvijas Tautas frontes Liepājas nodaļa, notiks pasākums “Māksla. Politika. Atmoda.”

Tajā piedalīsies un par Atmodas laika politisko vidi un notikumiem runās Liepājas Universitātes profesors, humanitāro zinātņu maģistrs mākslā (Mg. art.) Aldis Kļaviņš un kādreizējais Latvijas Tautas frontes un Vides aizsardzības kluba aktīvists, mākslinieks Aivars Kleins, kā arī Liepājas muzeja vēsturniece Sandra Šēniņa.
No 12. janvāra līdz 19. februārim Liepājas muzeja nodaļā K. Ukstiņa ielā 7/9 apskatāma Liepājas mākslinieku Alda Kļaviņa, Valtera Uztiča, Velgas Gūtmanes, Skaidrītes Elksnītes, Egila Brūna u.c. gleznu izstāde "Pārmaiņu laiks" no Liepājas muzeja krājuma.

Mākslinieki savos darbos dažādi izdzīvo satraukumu pilno laiku. Tajos atklājas Liepājas tēlojums, kad pārmaiņu vējš ar lieliem soļiem mainīja tautas noskaņojumu un statusu.

20. janvārī plkst. 17 Liepājas muzeja nodaļas “Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 pagalmā notiks 1991. gada barikāžu atceres centrālais pasākums, kas ļaus apmeklētājiem rekonstruēt tā laika izjūtas.
Pie ugunskuriem ar dziesmām un atmiņu stāstiem godinās barikāžu dalībniekus, jaunie zemessargi svinīgi dos Zemessardzes zvērestu. Pasākumu vadīs viens no barikāžu aculieciniekiem un dalībniekiem Normunds Kārkls un Iveta Ļesina. Uzstāsies Liepājas Bērnu un jaunatnes centra vokāli instrumentālais ansamblis.
Savukārt muzeja telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 notiks koncerts “Brīvības dziesmas”, kur apmeklētāji varēs pievienoties Inesei Sērdienei un viņas domu biedriem tautai tuvo un svarīgo dziesmu dziedāšanā.

Atmodas laikā tika dziedātas daudz dažādu dziesmu, kas lūdza svētību, pieprasīja un kliedza pēc brīvības, plīvojot sarkanbaltsarkaniem karogiem. Arī liepājniekiem bija ko teikt un izdziedāt.

Imants Kalniņš un Olafs Gūtmanis sacerēja veltījumu Latvijas Tautas frontei “Pie pleca plecs…”. Tautas iemīļotas dziesmas kļuva gan Austras Pumpures, gan grupu “Remix”, “Līvi” u.c. mākslinieku izpildījumā.

Jau tālajā 1972. gadā tika dziedāta Jura Pavītola un grupas "Līvi" dziesma "Vairogi", kura nonāca nevēlamo dziesmu sarakstā uzreiz pēc pirmatskaņojuma. Vēlākie “Līvi” tautai dāvāja tādas dziesmas kā "Dzimtā valoda" un "Zābaku dziesma".

Skolu jaunatnei 1991. gada barikāžu atceres pasākumu ietvaros būs iespēja apmeklēt muzejpedagoģijas nodarbību ““Līvi” un dziesmotā revolūcija”, kas iepazīstinās ar dziesmas spēku nozīmi Latvijas brīvības atgūšanas procesos. Nodarbības notiks izstādes “Dzelzgriezēj, šī pasaule mums jāsagriež” ietvaros Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18.

Kā zināms, Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Tas bija satraukuma pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju. Kopš 1997. gada 20. janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu.

Ieeja uz pasākumiem un izstādi Liepājas muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 bez maksas.