Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


16. martā Tautas frontes muzejs aicina uz filmu un tikšanos ar Lidiju Doroņinu–Lasmani

Redakcija
Redakcija

16. martā plkst. 17.00 LNVM Tautas frontes muzejs (Vecpilsētas ielā 13/15, Rīgā) aicina noskatīties īsmetrāžas dokumentālo filmu “Lidija”. Tajā stāstīts par latviešu nacionālās pretošanās kustības dalībnieci Lidiju Doroņinu–Lasmani (1925) – unikālu personību Latvijas vēsturē, kura padomju okupācijas laikā pārdzīvojusi trīs apcietinājumus, kopā pavadot nebrīvē četrpadsmit gadus, tomēr spējusi saglabāt savu pārliecību un ticību Latvijas valstij.

Dokumentālo filmu „Lidija” režisors un kinooperators Andrejs Verhoustinskis uzņēma Lidijas Doroņinas–Lasmanes 92. dzimšanas gadā. Izmantojot noteiktu māksliniecisku paņēmienu, galvenās varones gandrīz gadsimtu ilgo mūžu filmas veidotāji centušies atklāt vienā 35 minūšu tuvplānā.

“Sekojot Lidijas kundzes mūžam, mēs izstāstām arī Latvijas valsts vēsturi, skatītu caur viena konkrēta cilvēka mūža gājumu. Turklāt tāda cilvēka, kurš nav baidījies un locījies svešas varas priekšā, bet bijis gatavs upurēt savu personisko brīvību,” norāda režisors. “Cilvēka seja, viņa acis ataino pieredzēto dzīvāk par jebkuru dokumentu vai pierakstītu atmiņu stāstījumu. Īpaši, ja šis cilvēks ir tik daudz piedzīvojis kā Lidija Doroņina–Lasmane. Viņa sevi par disidenti nemaz neatzīst. Četrpadsmit nebrīves gadus viņa saņēmusi kā sodu nevis par pagrīdes cīņām, bet par to, ka atļāvusies saglabāt savus principus, pārliecību un ticību. Bērnībā iegūtie ideāli – neatkarīgas Latvijas valsts tēls, stipras ģimenes vērtības un ticība Dievam kā morāla mēraukla ikvienai rīcībai – ir izdzīvojuši cauri divām okupācijām un represijām, kā arī apstākļos, kuros cilvēcība šķita neatgriezeniski zudusi. Gaišums Lidijā mirdz joprojām.” stāsta filmas “Lidija” režisors Andrejs Verhoustinskis.

Filma 2017. gadā apbalvota ar “Lielo Kristapu” īsmetrāžas dokumentālo filmu kategorijā.

Pēc seansa – tikšanās ar Lidiju Doroņinu–Lasmani un režisoru Andreju Verhoustinski.

Rīko LNVM Tautas frontes muzeja nodaļa. Ieeja – brīva.