Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Latvijas simtgades ozola stādīšana Rīgā

Redakcija
Redakcija

Atklājot Latvijas valsts simtgades svinības, 4. maijā Rīga būs viena no 45 pašvaldībām, kura iesaistīsies akcijā “Apskauj Latviju”, un ikviens rīdzinieks plkst. 13.00 aicināts pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa, kur notiks ozola stādīšana.

“Rīgā ozola stādīšanai izvēlēta vieta, kur jūtama vēstures elpa un tautas gars - pie Latvijas Valsts pirmā ministru prezidenta un Latvijas Valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa (1877-1942) pieminekļa, līdzās pirmās brīvvalsts Ministru kabinetam. Vietā, kas ir tikai dažu minūšu gājiena attālumā gan no Nacionālā teātra, gan Brīvības pieminekļa. Šajā vietā pagātnes notikumi un pieredze iegūs nākotnes vaibstus iestādītā ozola atveidā”, akcijas norisei galvaspilsētā izvēlēto vietu un ideju raksturo Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Rīgā “Apskauj Latviju” pasākuma norisē piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks ģenerālis Intars Zitāns, Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks pulkvedis Andrejs Grišins, Valsts Robežsardzes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks pulkvedis Guntis Pujāts, Satiksmes ministrs Uldis Augulis, eksprezidents Valdis Zatlers, kā arī īpašais viesis - skeletonists Tomass Dukurs. Ozola stādīšanas māksliniecisko noskaņu nodrošinās Kultūras un tautas mākslas centrs “Ritums” folkloras draugu kopa “Skandinieki” Julgī Staltes vadībā un pasākuma vadītājs, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Arturs Krūzkops.

Akcija „Apskauj Latviju” ir viena no Latvijas valsts simtgades pasākumiem, kas vērsts uz Latvijas tautas vienotības un piederības sajūtas stiprināšanu, veicot simbolisku rīcību - izveidot garīguma sardzi, iestādot ozolus Latvijas robežpilsētās, pagastos vai pierobežas teritorijās. Pie ozoliem būs pievienota īpaša norāde, kas apliecinās, ka tas ir Latvijas simtgades ozols. Stādīšanas darbi tiks vienlaicīgi uzsākti no četriem galējiem Latvijas punktiem, kuros par piemiņu valsts astoņdesmitajai jubilejai (1998.gadā) tēlnieks Vilis Titāns izveidoja skulpturālu grupu “Latvija saules zīmē”.

Akciju „Apskauj Latviju” rīko Iekšlietu ministrija sadarbībā ar Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroju, organizācijām - Latvijas mazpulki un Jaunsardze, kā arī ar Latvijas pašvaldībām.