Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:369, Did:0, useCase: 3


Kristīne Opolais: viss, kam pie tevis ir jāatnāk, atnāks

Redakcija
Redakcija

Starptautiskie mediji bieži pauž pārsteigumu, kā tik nelielā latviešu nācija var “ražot” tik daudz pasaules līmeņa zvaigžņu. Tāpēc soprāna un Ņujorkas metropolitēna operas dīvas Kristīnes Opolais koncertturnejas organizatori Latvijā Andreja Žagara kultūras un attīstības fonds apkopoja solistes pieredzi, kas lieti var noderēt ikvienam, kurš vēlas gūt atzinību ārpus dzimtenes.

Ceļš pretī slavas virsotnēm ir katram savs un tas nav nedz viegls, nedz gluds. Piemēram, Opolais pasaules mēroga slavu atnesa tieši riskantas un sarežģītas izvēles. Tā 2010.gadā lēmums pieņemt galveno lomu Martina Kušeja režisētajā operā “Nāra” Bavārijas valsts operā tā vietā, lai debitētu Ņujorkas Metropolitēna operā. “Nāras” loma izrādījās “laimīgā loze”, kas pavēra ceļu uz neskaitāmām pasaulē vadošajām operas skatuvēm.

# Ieklausies intuīcijā

Pēc Opolais domām, lieli panākumi nav iespējami bez intuīcijas. “Manuprāt, tā noved pie pareizajiem lēmumiem, pat tad, ja reizēm šķiet, ka tas ir neprāts. Reizēm vien vajag uzdrošināties, pēc tam atskatoties uz it kā neprātīgo lēmumu un redzot panākumus, mēs sapratīsim, kas tās bija tikai bailes no jaunā un nezināmā,” sacīja Opolais.

Intuitīvs lēmumu, kas sākotnēji šķita neprāts, Kristīnei pieņēma 2014.gadā, kad viņa piekrita aizstāt apslimušu kolēģi un bez iepriekšējās sagatavošanās dziedāt lomu izrādē, kas piedzīvoja pasaules pirmizrādi HD translācijā. Tajā vakarā latviešu soprāns kļuva par pirmo solisti, kas 130 gadu ilgajā Metropolitēna vēsturē nepilnu 24 stundu laikā debitē divās dažādās vadošajās lomās.

# Iemācies noturēt panākumus

Mākslinieces pieredze liecina – uzlekt un vienu reizi iegūt stāvovācijas var teju jebkurš, taču panākt to atkal un atkal var vien tad, ja tiek ieguldīts smags darbs, lai sevi attīstītu un iemācītos noturēt sevi līmenī visu laiku.

“Man dzīvē ir paveicies – mans darbs ir mans stimuls, jo es mīlu mūziku, man patīk iejusties un izdzīvot lomas, kuras izvēlos. Tā ir apbrīnojama privilēģija. Taču es arī katru dienu sevi izaicinu, neļauju sev panākumiem sagrozīt galvu un apstāties pie sasniegtā,” uzsvēra Opolais.

# Esi atvērts iespējām

Neatkarīgi no tā, kurā jomā jaunie censoņi vēlas gūt panākumus, ir jābūt skaidrai pārliecībai par to, kāds ir sagaidāmais un vēlamais rezultāts. Un tad galvenais ir nebaidīties, bet gan uzdrošināties un doties pretī izvēlētajam mērķim.

“Man vienmēr ir bijusi svarīga ne vien paļaušanās uz sevi, bet arī uz augstākajiem spēkiem, jo viss, kam pie tevis ir jāatnāk, atnāks, taču tam ir arī jābūt segtam ar smagu darbu, nevis ar vienkāršu vēlēšanos,” sacīja soliste.

Kristīne Opolais arī pauda, ka, viņasprāt, būtiski ir saglabāt atvērtu prātu. “Manuprāt, patiesi lielus panākumus nevar sasniegt, ja viss būs saplānots, jo mēs nekad nevaram zināt kādi plāni attiecībā uz mums ir augstākajiem spēkiem. Tāpēc mums ir jādara labākais, ko spējam, saglabājot atvērtu prātu un sirdi, un esot gataviem nejaušībām,” uzskata Opolais.

# Ceri uz veiksmi

“Es liekuļotu, ka teiktu, ka tikai ar smagu darbu var sasniegt panākumus, māksliniekam vajadzīga arī veiksme,” teica Opolais.

Pēc soprāna novērojumiem, tieši šo abu faktoru kombinācija dod vislabāko rezultātu. “Ja būs tikai veiksme, tad visticamāk virsotnē varēs uzlekt, bet ne noturēties. Ja būs tikai smags darbs, tad bieži vien virsotne paliek rokas stiepiena attālumā,” sacīja Metropolitēna un Londonas Koventgārdena operas zvaigzne.

Arī Latvijas mūzikas mīļotājiem ir paveicies, jo pavisam drīz Opolais sniegumu varēs baudīt klātienē. Kristīnes Opolais Latvijas solo koncertturneja, kur viņa muzicēs kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri itāļu diriģenta Sesto Kvatrīnī vadībā, tiks atklāta 30.septembrī Liepājā “Lielajā dzintarā”. Nākamais koncerts būs 2.oktobrī dzimtajā pilsētā Rēzeknē – uz Latgales vēstniecības GORS skatuves, savukārt turnejas gala koncerts būs Rīgā, 4.oktobrī, Latvijas Nacionālajā operā.

Latvijas klausītājiem un skatītājiem par prieku Opolais ir sagatavojusi apjomīgu solo programmu, ietverot 14 dažāds skaņdarbus, tostarp ārijas un instrumentālās epizodes no Džuzepes Verdi, Arrigo Boito, Džakomo Pučīni, Pjetro Maskanji, Kamila Sensānsa un Alfredo Katalani operām.

Biļetes ir pieejamas gan koncertu norises vietu kasēs, gan "Biļešu Paradīze" interneta vietnē un tirdzniecības vietās. Uz koncertu Liepājā pieejamas biļetes cenā no 45 līdz 75 eiro, Rēzeknē - no 20 līdz 75 eiro, bet Rīgā - no 40 līdz 200 eiro.

Kristīnes Opolais koncertturneju Latvijā atbalsta: “Latvijas Gāze”, “Domenikss”, “OlainFarm”, “Rietumu Bank”, “Rīgas brīvostas pārvalde”, žurnāls “Pastaiga” un “JCDecaux Latvija”.

Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds dibināts ar mērķi veicināt un attīstīt augstas raudzes kultūras projektus, īpaši izceļot mūzikas un mākslas nozares, piesaistot valsts, mecenātu un Eiropas fondu finansējumu.